12 °C Budapest

Így élnek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok: van igény a luxusapartmanokra

2018. október 15. 05:31

A születéskor várható élettartam növekedése, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés mind közrejátszik az időskorú népesség arányának növekedéséhez. Ahogy a világ nyugati felére, úgy Közép-Európára és Magyarországra is az elöregedő társadalom a jellemző. Ez pedig azt jelenti, hogy egyre égetőbb kérdés az idős emberek gondozása. Sok nyugdíjas, aki szellemileg ép, és korához képest aktív életet él ugyanis nem akar idősek otthonába menni, tartósan beteg vagy szellemileg leépült idősek mellé, viszont már szüksége van némi segítségre a hétköznapok folyamán. Számukra lehet ideális megoldás a nyugdíjasház. Ha viszont valaki be akar kerülni, nem árt, ha magas a nyugdíja és van több millió forintja, amiből ki tudja fizetné a belépési díjat vagy használati jogot.

A születéskor várható élettartam növekedése, az egészségügyi ellátásokhoz való hozzáférés mind közrejátszik az időskorú népesség arányának növekedéséhez. Ahogy a világ nyugati felére, úgy Közép-Európára és Magyarországra is az elöregedő társadalom a jellemző.

A legfrissebb, idei adatokból az is kirajzolódik, hogy 2018 második negyedévében több mint 2,7 millió volt a gazdaságilag inaktívak száma, és bár a gazdaságilag aktív társadalom nő, az úgynevezett időskori függőségi ráta így sem mérséklődik: az aktív korúakra jutó időskorúak száma tavaly megközelítette a 28 százalékot. Ez azt jelenti, hogy 1000 aktív korú felnőttre csaknem 280, 65 éves és annál idősebb nyugdíjas jut. Ez az arány pedig az előrejelzések alapján folyamatosan emelkedni fog.

Nem véletlen, hogy egy friss kutatás szerintsok fiatal már most arra készül, hogy a jövőben anyagilag támogatni fogja a szüleit. Erre sokan rá is szorulnak: a Magyar Államkincstártól kapott adatok alapján Magyarországon 583 358 nyugdíjas 50 és 100 ezer forint közötti öregségi nyugdíjat kap, és kicsivel több mint háromezren havonta 25 ezer forintnál alacsonyabb összegű öregségi nyugdíjban részesülnek.

Vannak viszont, akiknek nem kell anyagi gondok miatt aggódniuk idős korukban sem: ahogy arról beszámoltunk, közel kétszázezer magyar nyugdíj gazdálkodhat havonta 200 001 és 300 000 forint közötti öregségi nyugdíjból, közel 23 ezren 300 001 és 400 000 forintos nyugdíjat kapnak, közel háromezren 400 001 és 500 000 forint közötti összegből élnek, kicsivel több, mint 600 nyugdíjasnak pedig havonta több mint félmillió forintja van.

Számukra lehet ideális megoldás a nyugdíjasház. Ha valaki nem szeretne idősek otthonába kerülni, mert ragaszkodik az önállóságához, szellemileg ép, korához képest aktív életet él, és nem szeretne a rokonaira támaszkodni, dönthet úgy, hogy beköltözik egy olyan intézménybe, ahol van ugyan saját lakrésze, mégis, a kortársakkal körülvéve élhet úgy, hogy ha igényli, különböző kényelmi szolgáltatásokat vesz igénybe. Az utóbbi időben egyre több nyugdíjasház nylik és úgy tűnik, van is ezekre fizetőképes kereslet.

Az első nyugdíjasház építése akkor kezdődik, amikor 18 nyugdíjas előleg megfizetésével kifejezte szándékát használati jog megszerzésére

 - mondta a Pénzcentrumnak Kiss Péter, a sződligeti Kék Duna Nyugdíjasházak munkatársa. Egyelőre eddig egy emberrel kötöttek szerződést, de van még 20 komoly érdeklődő.

Egy házban 20 lakás van, nekem egyébként 5 ház építésére van engedélyem

- mondta Kiss Péter. Hogy a pontos árak hogyan fognak alakulni, arra egyelőre nem tudott válaszolni, most úgy tűnik, hogy az egyes apartmanok használati joga valamivel több lesz, mint 20 millió forint.

Ez tartalmazza egy konyhával felszerelt 36 négyzetméteres garzonlakás, tároló és gépkocsi beálló kizárólagos használati jogát, valamint a nyugdíjasházak és a közelben lévő Idősek Otthona közösségi tereinek közös használati jogát (pl. étterem, tornaterem, medence, fodrászat, társalgók, könyvtár, imaterem). Ellenben, ha egy előre nem tervezet esemény történik a lakóval (pl. korai halál, vagy valamilyen pszichiátriai betegség) akkor a beköltözést követő 5 évben van lehetőség egy meghatározott összegű visszatérítésre. A használati jog nem átruházható és nem örökölhető.

Ezek az apartmanok tulajdonképpen teljes értékű lakások, a nyugdíjasház olyan lesz, mint egy lakópark, portaszolgálattal, biztonsági őrzéssel, megspékelve programokkal, orvosi ellátással

 - mondta Kiss, hozzátéve, az úgynevezett Ratkó-unokák - vagyis 1952-56 között születettek - most fognak nyugdíjba vonulni, és Kiss szerint ez a korosztály már tudatosabban készült nyugdíjas éveire, mint az előző generáció.

Életük nagy részét a piacgazdaságban töltötték, hallottak már az öngondoskodásról, van, akinek már van megtakarítása, amit a nyugdíjas éveire tett félre. A következő generációk pedig még tudatosabbak, és nem csak pénzügyi szempontból, de egészségtudatosabbak is, fittebbek, és egyre többen készülnek a nyugdíjas évekre. Épp ezért én azt gondolom, egyre inkább nő az érdeklődés a nyugdíjasházak iránt is

- jegyezte meg Kiss Péter.

A Kék Duna nyugdíjasházban egyébként a használati jogon felül az alábbi havi költségeket kell még fizetni: 17 ezer forintért úgynevezett alapcsomagra fizethetnek majd be a leendő lakók, amiben egy egészségügyi alapellátás, szabadidős programok, heti egyszeri takarítás és kertápolás foglaltatik benne. Lehet plusz szolgáltatásokat is igénybe venni, plusz 7000 forintért a ház vállalja a mosást, vasalást, a bevásárlás intézését és a gyógyszerek adagolásában is segítenek.

Ha valaki nem akar a főzéssel bajlódni, igényelhet ebédet is, aminek ára havonta 22500 forint, a napi háromszori étkezés biztosításáért pedig 36 ezer forintot kell előreláthatólag fizetni. A Kék Duna Nyugdíjasházakba olyan 67. életévüket betöltött emberek költözhetnek, akik önálló életvitelre képesek, cselekvőképesek (nincsenek gondnokság alatt), nem demensek (nem Alzheimer betegek), nem pszichiátriai betegek, valamint nem szenvednek függőségben.

8-12 millió forintos belépési díj, fél éves várólista

A Veszprémben működő Életöröm Nyugdíjasház 2016-ban nyílt meg, 50 lakás működik benne, 9 kétszobás, 41 pedig egyszobás. Az, hogy mennyi a belépési, díj a beköltözők életkorától és a választott lakástípustól is függ - tudtuk meg a nyugdíjasház munkatársától.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az árak 8 és 12 millió forint körül alakulnak

a fentiektől függően, és ehhez jön még hozzá a havi 134 ezer forintos térítési díj, amiben már benne van a rezsi és az ellátás díja is.

Jelenleg várólistára tudunk fogadni lakókat, a várakozási idő nagyjából fél év

 - mondták megkeresésünkre. Azt is elárulták, nem csak Magyarországon élő nyugdíjasokat fogadnak, már most is van külföldről hazatért idős magyar lakó.

A nyugdíjasházba a lakók vihetik a saját bútoraikat, sőt, kiskedvencüktől sem kell feltétlenül megválniuk, lakásonként egy kisállatot tarthatnak az idősek. A beköltözés feltétele itt is az, hogy a lakó cselekvőképességében ne legyen korlátozott. A gyakran ismételt kérdések közt feltűnik, hogy mi a teendő, ha valakinek nem éri el a nyugdíja a 134 ezres térítési díj összegét. Erre válaszként a következőt írták: "a jelenlegi lakóink ezt megtakarításukból oldják meg, vagy ingatlanukat életjáradékkal értékesítik".

Nem feltétlenül kell milliókat fizetni

Joggal merül fel a kérdés: mit csináljon az a nyugdíjas, akinek nincsenek milliói arra, hogy befizesse a belépési díjat vagy használati jogot, de szeretne olyan környezetben élni, ahol önálló, de ha segítség kell, mégis azonnal megkapja, legyen szó akár egészségügyi ellátásról, akár a lakással kapcsolatos teendőkről.

A Győr-Moson-Sopron megyei Téten működik az Abigél Idősek Panziója, ahol a lakóknak a havidíjat kell fizetniük, de nincs belépési díj.

A lehető legegyszerűbb konstrukcióra törekedtünk, nem az a célunk, hogy magunkhoz kössük a lakókat. Hiszen ha valaki kifizet több millió forintot, de mégsem érzi jól magát, nehéz váltani. Itt viszont ilyen kockázat nincs

- mondta a Pénzcentrumnak dr. Kapitány László, az intézmény főorvosa. A panzióban napi ötszöri étkezést biztosítanak a lakóknak, akiknek a mosással, vasalással, és más házimunkákkal sem kell feltétlenül bajlódniuk.

Az egyszemélyes apartman ára 220 000 forint havonta, a kétszemélyes apartmanban fejenként 198 000 forintot kell fizetni, ha pedig házaspárok költöznének be, úgy fejenként 179 000 forintot, vagyis összesen 358 000 forintot kell havonta fizetni. Ebben benne van a lakhatás, az étkezés, a takarítás díja, a karbantartási költségek, közösségi programok, saját parkolóhely. A lakók be is jelentkezhetnek az intézménybe, kaphatnak ideiglenes lakcímkártyát is.

A lakók számára biztosítva van a rendszeres nővéri és orvosi vizit is, és szükség szerint segítenek a gyógyszerek beszerzésében és adagolásában is. Ugyanakkor a havidíj a szükséges gyógyszerek költségeit nem tartalmazza.

Keresünk még lakókat, 40 fős a ház, jelenleg a telítettség nagyjából 30 százalékos

 - mondta dr. Kapitány László, aki megjegyezte, sokan gondolják, hogy a nyugdíjas házak túl vannak árazva, viszont a havi díjnál érdemes észben tartani, hogy a befolyt összegből fizetik a szakképzett személyzet bérét és járulékait is.

Pont ugyanúgy működik minden, mint egy albérletben. Aki beköltözik, annak egy havi kauciót kell kifizetnie, és ha valaki úgy dönt, kiköltözik, akkor ezt a pénzt visszakapja vagy az utolsó hónapban lelakja

 - jegyezte meg a szakember. Ahogy a többi, úgy ez a nyugdíjasház sem fogad demens betegeket. Arra a kérdésre, mi történik, ha valakinél az ott lét ideje alatt jelentkezik a szellemi leépülés, Kapitány azt válaszolta, ebben az esetben lehetőség van átkerülni az ugyanezen cég által üzemeltetett, Dányon vagy Szigetcsépen működő idősek otthonába.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem