2020. augusztus 8. szombat László

Háromszor is pluszpénzhez jutnak a nyugdíjasok jövőre: itt van a részletes menetrend


Háromszor is pluszpénz érkezik a nyudíjasoknak 2021-ben, az emelésen felül a 13. havi első köre, illetve a nyugdíjprémium is jár majd.

3 százalékkal növelik a nyugdíjakat 2021-ben a költségvetési törvényjavaslat szerint. Mint a 24.hu emlékeztet, jelenleg 142 ezer forint az átlagos öregségi nyugdíj, vagyis ekkora járandóságnál havi 4 ezer forint pluszt kap egy nyugdíjas.

Emellett februárban jön egyheti plusznyugdíj a 13. havi nyugdíj fokozatos bevezetésével. Februárban egy átlagnyudíjban részesülő 36,5 ezer forinttal magasabb összeget fog kapni a havi járandóságán túl.

Novemberben pedig nyugdíjprémiumra számíthatnak a nyugdíjasok. A gazdasági növekedést jövőre 4,8 százalékosra tervezi a kormány, ha valóban ez lesz, akkor így kell kalkulálni a pluszjuttatást:

a 4,8 százalékból le kell vonni 3,5 százalékot, mivel nyugdíjprémiumot csak 3,5 százaléknál nagyobb gazdasági növekedés esetén ad a kormány, majd a kapott 1,3-mal meg kell szorozni a novemberi havi nyugdíj egynegyedét, de maximum 20 ezer forintot.

Így tehát: egy átlagos nyugdíj negyede 36,5 ezer forint, ez túl van 20 ezer forinton, tehát ebben az esetben 1,3-szor 20 000 forintot, azaz 26 ezer forintot kap egy átlagnyugdíjas novemberben a havi járandóságán felül.

Akinek kisebb a nyugdíja, mint az átlag, a nyugdíjprémiuma még ezt a 26 ezer forintot sem fogja elérni.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.