21 °C Budapest

Hamarosan kétszereződik az eltartott magyar nyugdíjasok száma

2015. október 7. 18:05

Magyarországon az elöregedő társadalmak problémája még a nyugat-európai helyzetnél is súlyosabb. Hazánkban is kétszer annyi nyugdíjast kell eltartania egy dolgozónak, mint most, viszont itthon az öngondoskodás szintje jelentősen elmarad a nyugati társadalmak öngondoskodásától.

Az elöregedő társadalmak világszerte komoly pénzügyi kihívás elé állítják a kormányokat és nyugdíjrendszereket - hangzott el a Hágában, szeptember közepén megrendezett World Pension Summit 2015 konferencián.

Európában a társadalmak elöregedése miatt egyre kevesebb kereső jut egy nyugdíjasra, miközben a gazdaságok teljesítőképessége nem tud lépést tartani a szociális rendszerek forrásigényével. Ennek következtében az államilag garantált nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a munkajövedelmektől. Emiatt növekvő igény mutatkozik Európában a nyugdíjcélú megtakarítások iránt.

Az emberek egyre inkább a maguk kezébe veszik a döntést a jövőjükről, és megtervezik az időskori jövedelmüket

- mondta Lard Friese, az NN Csoport vezérigazgatója.

A nyugdíjrendszerek előtt álló kihívások súlyosságát támasztotta alá az Európai Bizottság 2014. évi demográfiai előrejelzése is. Eszerint már 2020-ban az európai népesség negyedét a 60 év fölöttiek fogják kitenni. Az Eurostat prognózisa a 80 évnél idősebb emberek részarányának megduplázódásával számol 2080-ra, amelynek következtében felére csökken a munkakorúak aránya a teljes népességen belül.

Ez azt jelenti, hogy ötven év múlva már csak két dolgozó fog eltartani egy nyugdíjast, szemben a mostani átlagosan néggyel.

Ez a tendencia Magyarországon is kimutatható, ám a magyarországi helyzet annyival kedvezőtlenebb, hogy az aktív nyugdíj megtakarítások szintje is elmarad az európai átlagtól.

A kormányoknak, a biztosítótársaságoknak és az Európai Bizottságnak óriási a felelőssége abban, hogy felhívják az emberek figyelmét a várható kihívásokra és világosan kommunikálják a lehetséges megoldásokat.

- hangsúlyozta Lard Friese. De milyen nyugdíjcélú megtakarítást indíthatunk Magyarországon?

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a "legfiatalabb" nyugdíj-célú megtakarítási forma, ugyanis ezeknek a speciális életbiztosításoknak a 20 százalékos adójóváírása csupán 2014 január 1-e óta elérhető. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hagyományos megtakarításos, illetve unit linked formában is elérhető.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nyugdíjra takarékoskodóknak azért érdemes a biztosítási formát választaniuk, mert

  • A jegybanki szabályozásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben csökkentek a költségek és
  • Az USA-ban nyugdíjba vonulók között a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek kaphatják (arányosan) a legmagasabb juttatást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebben elérhető 20 százalékos adójóváírással elérhető nyugdíj-előtakarékossági forma.

Nem véletlen, hogy több mint 1 millió pénztári nyugdíjtakarékossági számla van Magyarországon.

Előnyei közé tartozik, hogy a választható portfólióknak köszönhetően a befektetés részével az ügyfélnek nem kell foglalkoznia, illetve, hogy szükség esetén szüneteltethető a díjfizetés.

Nyugdíj elő-takarékossági számla

A Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy olyan különleges értékpapírszámla, amelyre csupán meghatározott értékpapírokat vásárolhatunk, viszont ezért cserébe (a másik két termékhez hasonlóan) 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. A NYESZ azoknak lehet jó választás:

  • Akik a bankban szeretnék tartani a megtakarításukat és
  • Saját maguk szeretnék kezelni a megtakarítási portfóliójukat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem