12 °C Budapest

Ezt üzeni a magyaroknak a világ legidősebb embere

2015. április 5. 13:01

Gertrude Weaver lett a világ legidősebb embere, miután nemrég elhunyt az eddigi rekorder. A magyarok is sokat tanulhatnának a matuzsálemtől, ő ugyanis azt is elárulta, mi a hosszú élet titka. A tippet azért is lenne érdemes megszívlelni, mivel nemcsak a magyar férfiak, de a nők is megdöbbentően korán halnak.

Az amerikai állampolgárként nyilvántartott Gertrude Weaver lett a világ legidősebb embere, miután nemrég - nem egészen egy hónappal 117. születésnapja után - Japánban elhunyt Okava Miszao asszony, az eddigi hivatalos korrekorder. Ugyan Gertrude Weaver anyakönyvi kivonata nem maradt fenn, így egyéb dokumentumok, például az 1900-as népszámlálás és egy házasságlevél igazolja, hogy Weaver 1898-ban született. Gertrude Weaver jelenleg Arkansas államban, a camdeni Silver Oaks Egészségügyi és Rehabilitációs Intézetben él, gondozói szerint jó egészségben. A matróna szerint a hosszú élet titka az, hogy:

Jól kell bánnunk másokkal!

A közelgő 117. születésnapját váró Gertrude egyébként már majdnem 40 évvel élte túl a tengerentúlon várható átlagéletkort. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis az USA-ban kicsit több, mint 78 évig élnek az emberek - ez a nőknél bő 80 évet, míg a férfiaknál bő 75 évet jelent.

Kétségbeejtő számok

Magyarországon viszont már nem ilyen fényes a helyzet. Nemcsak a magyar férfiak, a nők is megdöbbentően korán halnak. És a nőknél még nő is a lemaradás. Nem is olyan rég a gurulohordo.blog.hu összehasonlította hazánk és Európa régióinak várható élettartamát, és megdöbbentő eredményre jutottak.

Ugyan a várható élettartam - ami egyébként 75 év volt 2012-ben - csak néhány évvel marad el az USA-ban mért szinttől; még így is ez az egyik legrosszabb adat az unióban. Ennél hamarabb Európában csak a balti államokban, Romániában és Bulgáriában halnak meg átlagosan az emberek. Ami viszont ennél is aggasztóbb, hogy

Magyarországon belül rettentően nagyok a különbségek: az elmaradottabb térségekben egészen kétségbeejtőek a számok.

Észak-Magyarországnál (ez a legrosszabb régió Magyarországon belül) rövidebb ideig csak három régióban élnek (a vizsgált 314 NUTS2 régióból, illetve könnyítésként Törökországot is bevették a számításba) a férfiak Európában; és a nőknél sem sokkal jobb a helyzet, itt Észak-Magyarország alulról a hetedik.

Még a Magyarországon legmagasabb várható élettartammal bíró közép-magyarországi régió is, amely magában foglalja Budapestet, mind a férfiak, mind a nők esetében a régiók rangsorában az utolsó 10-15 százalékban van, úgy, hogy itt is bevették a török régiókat az összehasonlításba. Ez években azt jelenti, hogy Közép-Magyarországon a nők a legjobb európai régióhoz képest 7,6 évvel, míg a férfiak 8 évvel vannak lemaradva.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legidősebb magyar

Az aggasztó számok természetesen nem jelentik azt, hogy hazánkban nincsenek igazi matuzsálemek. A legidősebb magyarok életkora azonban szintén jócskán elmarad a világrekordtól. A Pénzcentrum értesülései szerint

a legidősebb magyar nyugdíjas jelenleg 110 éves.

Legkevesebben egyébként az 51-55 éves korosztályba tartozó nyugdíjasok vannak, összesen 369 fővel; míg az 51-60 éves nyugdíjasok száma már 56 093 főt számlál. Ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik (527 772 fő). Utánuk következnek a 71-75 éves nyugdíjasok, több mint 435 650 fővel. Így a 66-75 éves korosztály, együttesen 963 422 fővel a nyugdíjas társadalom 47 százalékát, azaz majdnem a felét teszi ki. Jól látszik az is, hogy 70 éves kor után a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken, korosztályonként megközelítőleg százezer fővel.

Nagyobb ugrásszerű csökkenés viszont csak a 90 év felettieknél következik. A legidősebb nyugdíjasok az összlétszám csupán 2 százalékát teszik ki. A 91-95 éves korosztályban 35 492-en vannak, a 96-100 éves korosztály 4399 főt számlál, míg 100 év felett már csak 594 fő él. Jó hír azonban, hogy az előző évhez képest már többen vannak a 100 év felettiek, mert 2014 januárjában még csak 561 főt számlált ez a korosztály.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem