Ez minden magyar nyugdíjast érint: kedden sok pénz áll a házhoz

Pénzcentrum2019. november 11. 11:26

Novemberben idén nyugdíjkiegészítés és nyugdíjprémium is érkezik a nyugdíjasoknak, mely azoknak, akik bankszámlára kapják az ellátásukat, várhatóan holnap érkezik. 2019-ben minden eddiginél magasabb összegű lesz a nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő lakos, tehát mintegy 2,5 millió nyugdíjas jogosult. Maximális összege 22 ezer forint lehet. 

Nyugdíjprémiumra azok az öregségi nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők jogosultak, akik a kormányrendeletben felsorolt más ellátások valamelyikében 2019. novemberében részesülnek, ideértve azokat is, akiknek az ellátását 2018. december 31-ét követően állapították meg - közölte korábban a tárca. A prémium átlagos mértéke 20 ezer forint lesz. A nyugdíjasok a nyugdíjprémiummal együtt megkapják az egyszeri nyugdíjkiegészítést is, amelynek célja a nyugdíjak inflációkövető emelése és ezzel vásárlóértékük megőrzése. Ennek összege idén átlagosan 10 ezer forint lesz.

Tehát egy átlag nyugdíjas novemberben 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban.

Az idei nyugdíjprémiumban való részesüléshez már nem lesz feltétel, hogy a tavalyi évben már nyugdíjba kellett vonulni. Az egyedüli megkötés az, hogy 2019. novemberében már fennálljon nyugdíjas jogviszony. A prémium számításakor 1,1 százalékos szorzót vettek figyelembe, hiszen ennyivel haladja meg várhatóan a gazdasági növekedés a bázisul szolgáló 3,5 százalékot. A kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint.

A kiegészítésnél 0,7 százalékkal számolnak, ennyivel volt ugyanis magasabb a nyugdíjas infláció az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez képest. A prémium mértéke így átlagosan 20 ezer forint lehet. Összesen nagyjából egy átlag nyugdíjas 30 ezer forinthat számíthat tehát.

Viszont fontos hangsúlyozni, hogy átlagról van szó, melybe beletartoznak például azok a nyugdíjasok is, akiknek a havi ellátása 2 millió forint felett van (utolsó információink szerint 9-en vannak), és rengetegen vannak, akik csak a mindenkori öregségi nyugdíjminimumra, azaz 28 500 forintra jogosultak. Így a KHS szerinti 135 ezres átlagnyugdíjjal számolva valóban 11 745 forint prémiumra számíthat egy átlagnyugdíjas, viszont a mediánnyugdíj (117 500 forint) alapján számolva ez csak 10 222 forint lesz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akinek a minimálnyugdíjat, vagyis a 28 500 forintot utalják havonta, az nagyjából 10 ezer forint kiegészítést és prémiumot kap majd összesen. Ezzel szemben a 2 milliós havi ellátást kapó luxusnyugdíjasok 200 ezer forint novemberi "bónuszra" is számíthatnak.

Címkék:
nyugdij, nyugdíjprémium, nyugdíjkiegészítés, öregségi nyugdíjminimum, nyugdíjprémium 2019,