8 °C Budapest

Ez lehet a magyar nyugdíjasok veszte: totális összeomlás jön

2016. augusztus 4. 11:44

A magyarok harmada biztos benne, hogy a nyugdíja mellett más jövedelemforrásra is lesz időskorában. Tehát úgy gondolják, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer a jelenlegi formájában fenntarthatatlan. Az viszont nem mindegy, hogy ez a bevétel időskori munkából, vagy megtakarításokból származik majd.

A lakosságnak csak a 3 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan meg fog tudni élni a nyugdíjából. Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint viszont a válaszadók jelenleg a jövedelmük 77 százalékából tudnak megélni, de ennek az összegnek csak 66 százalékára számítanak nyugdíjas éveikben. Vagyis a lakosság jelentős része szerint a nyugdíja nem lesz elég a megélhetéshez.

A felméréseink azt bizonyítják, hogy a legtöbben már felismerték, hogy a jövőben kizárólag a nyugdíjuk nem lesz elegendő az időskori anyagi biztonság megteremtéséhez. A lakosság 64 százaléka úgy gondolja, hogy nyugdíjas korában is dolgozni kényszerül majd. Ez azonban azt eredményezheti, hogy a ma ismert békés nyugdíjas évek eltűnnek, és az emberek jelentős része élete utolsó időszakát is munkával töltheti 

- mondta Nagy Csaba ügyvezető igazgató.

A magyar lakosság pénzügyi ismereteivel nem igazán lehet dicsekedni, nemzetközi összehasonlításban mégsem kell szégyenkeznünk, mivel jellemzően ezen a téren másutt sem tájékozottabbak az emberek 

- mondta Ertl András a GfK Hungária ügyfélkapcsolati menedzsere.

Amiben viszont különbözünk más nemzetektől, akár régiós szinten is, hogy itthon a 15 és 69 év közöttiek 41 százalékának van bármilyen megtakarítása - derült ki a GfK felméréséből. A jelenlegi harmicasoknak mindössze 38 százaléka gondol a nyugdíjas éveire, tehát csak minden ötödik-hatodik ember.  Az ötvenes korosztályon viszont már jobban látszik az igyekezet, ebben a korcsoportban minden negyedik magyar már áldoz a gondtalan nyugdíjas életre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ertl szerint viszont érdemes minél korábban felismerni azt, hogy 5 százalékos hozam mellett egy befektetés 10 év alatt 1,6-szorosára hízik, 30 év alatt viszont 4,3-szorosára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem