Ez elég kevés: ennyi nyugdíjat szerezhetnek az Ausztriába ingázók

Pénzcentrum2019. április 26. 09:30

Elvileg, aki nyugdíjasként átjár Ausztriába dolgozni, ezzel szerezhet plusz nyugdíjat, viszont ehhez több feltételnek is meg kell felelni. 

Nyugdíjasként is szerezhet osztrák nyugdíjat egy magyar elvileg, de ennek sok feltétele van - írja a Kisalföld.hu. Először is, aki magyar nyugdíjat kapva dolgozik Ausztriában, annak be kell jelentenie ezt a hazai nyugdíjfolyósítónál. Erre azért van szükség, mert  az ilyen helyzetben szerezhető jövedelemhatárt nem lépheti túl. Ennek elmulasztásának következménye az lehet, hogy ha a nyugdíjfolyósító eééenőrzést folytat le, és szabálytalanságot észlele, akkor bizonyos összeget vissza kell fizetni a folyósítónak. 

A nyugdíj összege függ attól, mennyi bért kap jelenleg, milyen formában foglalkoztatják, milyen a munkaviszonya, vonnak-e tőle például nyugdíjjárulékot. Ha minden feltételnek megfelel és több évig dolgozik az osztrákoknál, akkor is csak alacsony összegre számíthat.

A nyugdíjigény benyújtásakor vizsgálhatják, hogy az Európai Unió melyik tagállamában él, ott és Ausztriában mennyi a nyugdíj mellett szerezhető jövedelem értékhatára, keletkezett-e adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége. Ezeknek a körülményeknek az ismeretében van lehetőség részletesebb felvilágosítást kérni a várható nyugdíj összegéről a magyar és az osztrák nyugdíjfolyósítónál, társadalombiztosítási szerveknél.

Címkék:
nyugdij, ausztria, penzcentrum, magyar, nyugdíjasok, osztrák, ingázók, nyugdíjfolyósító,