2019. július 20. szombat Illés

Ez elég kevés: ennyi nyugdíjat szerezhetnek az Ausztriába ingázók


Elvileg, aki nyugdíjasként átjár Ausztriába dolgozni, ezzel szerezhet plusz nyugdíjat, viszont ehhez több feltételnek is meg kell felelni. 

Nyugdíjasként is szerezhet osztrák nyugdíjat egy magyar elvileg, de ennek sok feltétele van - írja a Kisalföld.hu. Először is, aki magyar nyugdíjat kapva dolgozik Ausztriában, annak be kell jelentenie ezt a hazai nyugdíjfolyósítónál. Erre azért van szükség, mert  az ilyen helyzetben szerezhető jövedelemhatárt nem lépheti túl. Ennek elmulasztásának következménye az lehet, hogy ha a nyugdíjfolyósító eééenőrzést folytat le, és szabálytalanságot észlele, akkor bizonyos összeget vissza kell fizetni a folyósítónak. 

A nyugdíj összege függ attól, mennyi bért kap jelenleg, milyen formában foglalkoztatják, milyen a munkaviszonya, vonnak-e tőle például nyugdíjjárulékot. Ha minden feltételnek megfelel és több évig dolgozik az osztrákoknál, akkor is csak alacsony összegre számíthat.

A nyugdíjigény benyújtásakor vizsgálhatják, hogy az Európai Unió melyik tagállamában él, ott és Ausztriában mennyi a nyugdíj mellett szerezhető jövedelem értékhatára, keletkezett-e adó- vagy járulékfizetési kötelezettsége. Ezeknek a körülményeknek az ismeretében van lehetőség részletesebb felvilágosítást kérni a várható nyugdíj összegéről a magyar és az osztrák nyugdíjfolyósítónál, társadalombiztosítási szerveknél.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS