Év közben is emelkedhet a nyugdíj: mutatjuk, mennyivel

24.hu2019. április 29. 09:03

Áprilisban a hazai gazdasági várakozások már a kétvéves mélypontjukra kerültek annak ellenére, hogy a főbb ágazatok növekedése még gyorsult is 2019 január-februárjában - írja friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. Tavaly a bruttó bérek növekedése folyamatosan csökkent, az infláció pedig emelkedett, ezért ősszel a gyorsabb infláció miatt nyugdíjemelésre kerül majd sor.

Bár növekedtek a bruttó bérek, ez a növekedés lassú, de folyamatos csökkenést mutatott, miközben nőtt az infláció. A kormány pedig gyorsuló inflációt prognosztizál, ezért 0,5 százalékos nyugdíjemelésre lehet ősszel számítani - írja a 24.hu. 2019-re a kormány 3,9 százalékos az MNB 3,8 százalékos növekedést vár, a piaci konszenzus 3,6 százalék. Januárban és februárban az ipari termelés 5,2 százalákkal, a kiskereskedelmi forgalom 6,9 százalékkal, az építőipari termelés pedig egyenesen 39 százalékkal bővült. Az import/export olló pedig 1,4 százalékponttal szűkült a GKI Gazdaságkutató Zrt elemzése szerint.

Ezek az adatok lényegesen kedvezőbbek az év további felében várhatóaknál. Idén is tovább emelkednek az EU-transzferek, azonban csak 7 százalék körüli beruházás-növekedést alapoznak meg. Az építőipar szerződésállománya február végén csak 2,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, amely lassulást jelez előre. 

Ráadásul a mezőgazdaság kilátásai is rosszak az aszály miatt.

 A fogyasztás tavalyi 4,6 százalékos bővülése idén 4 százalék körülire lassulhat, írják a kutatók. Év elején az elsődleges (valódi hazai) munkaerőpiacon dolgozók száma az egy évvel korábbinál 80 ezerrel több volt, a közmunkások száma mintegy 40 ezerrel csökkent, a külföldön dolgozóké 15 ezerrel emelkedett. A 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta kissé kedvezőbb az egy évvel korábbinál, a közmunkásokkal együtt is alacsonyabb az EU-átlagnál. A magyar infláció az egyik legmagasabb az EU-ban.

A GKI az év során elkerülhetetlennek tartja a hazai monetáris kondíciók szigorítását: a jegybank március végén 10 bázisponttal emelte egynapos betéti rátáját, viszont a monetáris politika alapvetően változatlanul laza, melynek következtében a forint jelentősen gyengült. Mindeközben az Államadósság Kezelő Központ kedvezőbb kamatozású állampapírokat bocsát ki, ami közvetve monetáris szigorítást jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben az infláció rovább gyorsul és a forint tovább gyengül, számíthatunk jegybanki alapkamat-emelésre: 2019 végén az alapkamat 1-1,15%-ra emelkedhet.

Az MNB jelentősen korrigálta a magyar gazdaság külső egyensúlyára vonatkozó adatokat . A folyó fizetési mérleg többlete 2018-ban a GDP 0,5 százalékára csökkent, ilyen alacsony szintre 2011 óta nem volt példa. Idén viszont elfogyhat a többlet, sőt deficit is kialakulhat - derült ki az elemzésből.

Címkék:
nyugdij, penzcentrum, emelés, pótnyugdíj, alapkamat emelés, közmunkások száma,