2019. július 20. szombat Illés

Év közben is emelkedhet a nyugdíj: mutatjuk, mennyivel

  • 24.hu
  • 2019. április 29. hétfő 09:03

Áprilisban a hazai gazdasági várakozások már a kétvéves mélypontjukra kerültek annak ellenére, hogy a főbb ágazatok növekedése még gyorsult is 2019 január-februárjában - írja friss elemzésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. Tavaly a bruttó bérek növekedése folyamatosan csökkent, az infláció pedig emelkedett, ezért ősszel a gyorsabb infláció miatt nyugdíjemelésre kerül majd sor.

Bár növekedtek a bruttó bérek, ez a növekedés lassú, de folyamatos csökkenést mutatott, miközben nőtt az infláció. A kormány pedig gyorsuló inflációt prognosztizál, ezért 0,5 százalékos nyugdíjemelésre lehet ősszel számítani - írja a 24.hu. 2019-re a kormány 3,9 százalékos az MNB 3,8 százalékos növekedést vár, a piaci konszenzus 3,6 százalék. Januárban és februárban az ipari termelés 5,2 százalákkal, a kiskereskedelmi forgalom 6,9 százalékkal, az építőipari termelés pedig egyenesen 39 százalékkal bővült. Az import/export olló pedig 1,4 százalékponttal szűkült a GKI Gazdaságkutató Zrt elemzése szerint.

Ezek az adatok lényegesen kedvezőbbek az év további felében várhatóaknál. Idén is tovább emelkednek az EU-transzferek, azonban csak 7 százalék körüli beruházás-növekedést alapoznak meg. Az építőipar szerződésállománya február végén csak 2,6 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, amely lassulást jelez előre. 

Ráadásul a mezőgazdaság kilátásai is rosszak az aszály miatt.

 A fogyasztás tavalyi 4,6 százalékos bővülése idén 4 százalék körülire lassulhat, írják a kutatók. Év elején az elsődleges (valódi hazai) munkaerőpiacon dolgozók száma az egy évvel korábbinál 80 ezerrel több volt, a közmunkások száma mintegy 40 ezerrel csökkent, a külföldön dolgozóké 15 ezerrel emelkedett. A 3,6 százalékos munkanélküliségi ráta kissé kedvezőbb az egy évvel korábbinál, a közmunkásokkal együtt is alacsonyabb az EU-átlagnál. A magyar infláció az egyik legmagasabb az EU-ban.

A GKI az év során elkerülhetetlennek tartja a hazai monetáris kondíciók szigorítását: a jegybank március végén 10 bázisponttal emelte egynapos betéti rátáját, viszont a monetáris politika alapvetően változatlanul laza, melynek következtében a forint jelentősen gyengült. Mindeközben az Államadósság Kezelő Központ kedvezőbb kamatozású állampapírokat bocsát ki, ami közvetve monetáris szigorítást jelent.

Amennyiben az infláció rovább gyorsul és a forint tovább gyengül, számíthatunk jegybanki alapkamat-emelésre: 2019 végén az alapkamat 1-1,15%-ra emelkedhet.

Az MNB jelentősen korrigálta a magyar gazdaság külső egyensúlyára vonatkozó adatokat . A folyó fizetési mérleg többlete 2018-ban a GDP 0,5 százalékára csökkent, ilyen alacsony szintre 2011 óta nem volt példa. Idén viszont elfogyhat a többlet, sőt deficit is kialakulhat - derült ki az elemzésből.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS