2019. május 23. csütörtök Dezső

Érik a nyugdíjkatasztrófa: sok százezer magyar alig kap majd ellátást

  • MTI
  • 2019. február 26. kedd 17:55

Egyre több egyéni vállalkozó választja adóformaként a katát, viszont ennek súlyos következményei lehetnek a későbbi állami nyugdíjuk összegére nézve, amire érdemes időben felkészülniük.

2019-re már 311 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát. Az ő számuk a következő években akár meg is duplázódhat a kedvező adózás miatt, ugyanis idéntől kezdve a katás vállalkozóknak évi 12 millió forintos bevételig mindössze havi 50 ezer forint adóterhet, illetve évente egyszer iparűzési adót kell befizetniük, a 27 százalékos áfa és az egyéb járulékterhek alól viszont mentesülnek.

A kedvező adózás hátránya, hogy a katás vállalkozók még annyi nyugdíjra sem számíthatnak, mint a minimálbért keresők

- hívta fel a figyelmet Sipos Viktória, a Grantis nyugdíjszakértője. Az ötvenezres adó ugyanis bruttó 94 ezer forint járulékalapra jogosít fel, ami a minimálbért sem éri el.

Negyven évnyi munkaviszony után jelenleg nagyjából 34 ezer forint havi nyugdíja lenne egy katás vállalkozónak.

"Félmegoldás ugyan, de a katások önként vállalhatják a magasabb adózást a kedvezőbb járulékalapért cserébe" - tette hozzá a szakértő. Ez havi 25 ezer forinttal több adót jelent, ami valóban növeli a járulékalapot, viszont negyven év munkaviszony után még mindig csak havi 57.000 forintos nyugdíjra tesz jogosulttá. Ez kevesebb mint fele a mostani átlagnyugdíjnak.

"Amit a katások az adókedvezményen nyernek, annak egy részét érdemes nyugdíjcélú megtakarításba fektetniük" - hangsúlyozta a szakértő, aki elmondta, hogy erre már Magyarországon is három államilag elismert lehetőség van: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás, melyek segítségével kiegészíthető az alacsony állami nyugdíj.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS