2019. május 23. csütörtök Dezső

Érdemes felkészülni: magyarok tízezreinek van veszélyben a nyugdíja

  • MTI
  • 2019. február 27. szerda 17:31

Egyre több egyéni vállalkozó választja adóformaként a katát, viszont ennek súlyos következményei lehetnek a későbbi állami nyugdíjuk összegére nézve, amire érdemes időben felkészülniük.

2019-re már 311 ezren választották a kisadózó vállalkozások tételes adóját, vagyis a katát. Az ő számuk a következő években akár meg is duplázódhat a kedvező adózás miatt, ugyanis idéntől kezdve a katás vállalkozóknak évi 12 millió forintos bevételig mindössze havi 50 ezer forint adóterhet, illetve évente egyszer iparűzési adót kell befizetniük, a 27%-os áfa és az egyéb járulékterhek alól viszont mentesülnek.

A kedvező adózás hátránya, hogy a katás vállalkozók még annyi nyugdíjra sem számíthatnak, mint a minimálbért keresők

- hívta fel a figyelmet Sipos Viktória, a Grantis nyugdíjszakértője. Az ötvenezres adó ugyanis bruttó 94.400 forint járulékalapra jogosít fel, ami a minimálbért sem éri el. Negyven évnyi munkaviszony után jelenleg nagyjából 34.000 forint havi nyugdíja lenne egy katás vállalkozónak.

A szakértő szerint ez félmegoldás ugyan, de a katások önként vállalhatják a magasabb adózást a kedvezőbb járulékalapért cserébe. Ez havi 25 ezer forinttal több adót jelent, ami valóban növeli a járulékalapot, viszont negyven év munkaviszony után még mindig csak havi 57.000 forintos nyugdíjra tesz jogosulttá. Ez kevesebb, mint fele a mostani átlagnyugdíjnak.

Amit a katások az adókedvezményen nyernek, annak egy részét érdemes nyugdíjcélú megtakarításba fektetniük. Erre már Magyarországon is három államilag elismert lehetőség van: az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás, melyek segítségével kiegészíthető az alacsony állami nyugdíj.

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS