2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon


Többmilliárd forintra rúg éves szinten a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege. A Pénzcentrum infografikán mutatja a részleteket.


Elképesztő összegre rúg éves szinten a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege - tudta meg a Pénzcentrum. A statisztikák szerint 2014-ben több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések felelnek.

KATTINTS! Brutális tömeg a Baumaxnál: megkezdődött a végkiárusítás

Tehát tavaly közel 1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást. Ez, a ~115 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva több mint 11 ezer fő egy havi juttatását jelenti.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

A jogalap nélküli kifizetések magas összege természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi veszteséget ír le évről évre a magyar nyugdíjrendszer, sőt. A Pénzcentrum részére eljuttatott statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

Egy adott követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat, aminek oka lehet az, hogy az adós méltányossági kedvezményt (részletfizetés, fizetési halasztás) kapott, de lehet az is, hogy a követelés végrehajtása több éven át is eltarthat.

- tájékoztatta lapunkat a Nyugdíjfolyósító.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked