15 °C Budapest

Ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon

2015. február 3. 06:04

Többmilliárd forintra rúg éves szinten a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege. A Pénzcentrum infografikán mutatja a részleteket.

Elképesztő összegre rúg éves szinten a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege - tudta meg a Pénzcentrum. A statisztikák szerint 2014-ben több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések felelnek.

KATTINTS! Brutális tömeg a Baumaxnál: megkezdődött a végkiárusítás

Tehát tavaly közel 1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást. Ez, a ~115 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva több mint 11 ezer fő egy havi juttatását jelenti.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogalap nélküli kifizetések magas összege természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi veszteséget ír le évről évre a magyar nyugdíjrendszer, sőt. A Pénzcentrum részére eljuttatott statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

Egy adott követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat, aminek oka lehet az, hogy az adós méltányossági kedvezményt (részletfizetés, fizetési halasztás) kapott, de lehet az is, hogy a követelés végrehajtása több éven át is eltarthat.

- tájékoztatta lapunkat a Nyugdíjfolyósító.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem