16 °C Budapest

Elkeserítő: így megy rá mindene a magyar családoknak az ápolási díjra

2017. július 28. 05:39

Egyre több idős ember szorul segítségre a mindennapok során, eközben az állami ellátások egyre apadnak. Az idős rokonokról a családoknak kell gondoskodni, ami lelkileg, fizikailag és anyagilag is megterhelő. Utánajártunk, nagyjából mennyibe kerül a házi gondozás.

Felgyorsult a népesség öregedési folyamata. A 60 éves és annál idősebb lakosok száma és aránya először 1992-ben haladta meg a 0-14 éves gyermekkorú népességét, 2005 óta viszont már a 65 évesek és annál idősebbek is többen vannak, mint a gyermekkorúak. 2017. január 1-jén száz gyermekre 129 időskorú (65 éves és annál idősebb) lakos jutott - írja a KSH Magyarország 2016 című kiadványában.

Tavaly a betegek között az átlagnál nagyobb (36%) arányban bővült a 60 évesek vagy annál idősebbek csoportja is. Sokan vannak tehát, akiknek idős hozzátartozójukról kell gondoskodniuk és sokan választják azt a megoldást, hogy a szeretett hozzátartozót nem szakítják ki a megszokott környezetéből, hanem otthon ápolják. Ez nem csak lelkileg és fizikailag nehéz, de jelentős anyagi terhet is jelenthet a családoknak.

Az otthonápoláshoz a területileg illetékes szociális szolgáltatótól kérhetünk segítséget. A házi segítségnyújtás lényege, hogy a rászoruló továbbra is önállóan, a saját otthonában élhessen, és ott kapjon segítséget a mindennapi teendők elvégzéséhez, úgy, mint mosakodáshoz, öltözködéshez, esetleg bevásárláshoz. Az ellátást a helyi önkormányzat köteles biztosítani a rászorulóknak, amihez támogatást kap az államtól.

Változó, hogy az önkormányzatok mennyi hozzájárulást kérnek a házi segítségnyújtásért. Van olyan település, ahol, például ha az idős, aki a gondozást igényli, havi 60 ezer forint feletti jövedelemmel, vagyis nyugdíjjal rendelkezik, 250 forintot kell fizetnie a szolgáltatásért óránként. Ha a jövedelme 40 és 60 ezer forint közötti összeg, akkor a házi ápolásért óránként 100 forintot kell fizetnie, ha pedig 40 ezer forintnál kevesebb a jövedelme, térítésmentesen veheti igénybe a házi segítségnyújtást.

Az egyik budapesti kerületben pedig 28500 forint alatti havi jövedelem esetén óránként 10, 51 301 és 57 000 forint közötti jövedelem esetén 525, 65 551 és 76 950 forint közötti rendszeres havi jövedelem esetén pedig 675 forintot kérnek a szolgáltatásért óránként. Ugyanakkor ezek a térítési díjak sincsenek kőbe vésve, a fizetendő összeg csökkenthető, illetve elengedhető, ha a kötelezett jövedelmi és vagyoni viszonyai ezt indokolttá teszik.

A megállapított személyi térítési díj viszont soha nem haladhatja meg a rendszeres havi jövedelem 25 százalékát, illetve 30 százalékát, ha a házi segítségnyújtás mellett étkezést is biztosítanak.

Mindez nem is tűnik olyan vészesnek első ránézésre, azonban idén januártól jelentősen megváltozott az idősgondozás. Eddig ugyanis minimum egy, legfeljebb napi négy óra otthoni gondozásra lehetett jogosultságot szerezni, ezt az ellátott egészségi állapotának súlyosságának függően határozták meg. Januártól azonban törölték az ellátotti szerződésekből, hogy kinek hány órányi gondozásra van szüksége. Vagyis ezzel a változtatással a legrosszabb állapotban lévő idősek kerülhetnek bajba, hiszen nekik eddig napi három-négy óra gondozás járt, mostantól viszont mindössze annyit rögzítenek a velük kötött szerződésekben, hogy kapnak majd ellátást, ám azt, hogy milyen időtartamút, már nem.

Muszáj segítséget kérni

Ennek fényében nem meglepő, hogy a legtöbb családnak jórészt saját magának kell megoldania az idős rokonról való gondoskodást. Több olyan cég is van, ami ebben segítséget nyújthat, ám azok az önkormányzati térítési díj sokszorosáért vállalja az idősek otthoni ápolását.

Az Ezüst Pálma Házi Gondozási Irodánál például napi 3 órás segítségnyújtásért 4950 forintot kérnek, viszont a honlapon feltüntetett ár csak tájékoztató jellegű, mert a végső ár függ a beteg állapotától, a látogatási alkalmak számától és az elvégzendő feladatoktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A budapesti Orchidea Házi Gondozó és Ápoló Szolgálatnál egy óráért 2600 forintot kérnek, ha pedig 24 órán át kell az idős rokon mellett lenni, akkor 27200 forintot kell fizetni.

Találtunk olyan céget is, ahol különböző csomagok közül választhat a család. A Nurse Háziápolási Szolgálatnál például megelégszünk azzal, hogy valaki beugrik minden nap 1 órára, segít a fürdetésben, öltözködésben, stb, és Budapest belső kerületeinek valamelyikében él a nagyi, akkor havonta 67500 forintból megúszhatjuk a dolgot. Ennél a cégnél viszont havonta 275 ezret kell fizetni, ha napi 10 órában szeretnénk a szeretett rokon mellett tudni egy segédápolót. Ők egyébként kínálnak ún. szociális csomagot is, ami a napi életvitelben történő segítségnyújtást tartalmazza (bevásárlás, fürdetés, ellátott környezetének rendbe tétele, mosogatás, kisebb takarítási feladatok, stb.). Ennek ára, ha a délutáni órákban vennénk igénybe, 108500 forint havonta.

A Klamegánál szintén több csomag közül lehet választani. Az ún. vakációs csomagot azoknak ajánlják, akik amúgy maguk látják el a gondozási feladatokat, de egy utazás miatt erre nincs lehetőségük. Ezért óránként az elvégzendő feladatok és a gondozott állapotától függően 1500-2000 forintot kell fizetni. Havi 200 ezer forintért lehet az ún. nappali csomagot választani, ez esetben hétfőtől péntekig összesen 12 órában foglalkoznak az idős rokonnal. Ez idő alatt segítenek rendet tenni, öltözködni, fürdeni, beadják a gyógyszereket. Éjszakára ugyanezért havonta 240 ezer forintot kérnek.

A cégek mellett sok szakképzett ápoló vállal idősgondozást. Találtunk olyan ápolónőt, aki óránként 2000 forintért vállal idősgondozást, de Debrecenben van olyan szakképzett szakápoló, aki napi 4 órás szolgáltatásért, az állapottól és a feladatoktól függően óránként 1000-2000 forint körüli összeget kér.

Nehéz megtalálni a megfelelő embert

Az interneten rengeteg olyan apróhirdetést lehet találni, amelyben a hozzátartozók gondozót keresnek idős szeretteik mellé. A Pénzcentrum több hirdetőt is megkeresett, szerettük volna tudni, ők mennyit kínálnak egy ápolónak, mennyit fizetnek az önkormányzati házi segítségnyújtásért, egyáltalán kérték-e azt a szolgáltatást, ám részletesen senki sem szeretett volna beszélni velünk a témáról.

Egyikük egyébként 60 éves édesanyja mellé keres gondozót, bentlakással Budapesten. Mindezért havonta nettó 150 ezer forintot kínál úgy, hogy az új gondozó kollégájával havi váltásban dolgozik. Azt a telefonban megemlítette a hirdetést feladó férfi, nagyon nehéz megbízható segítséget találni, sokan vannak, akik több ezret elkérnek óránként, aztán kiderül, nem bánnak jól a gondozottal.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem