9 °C Budapest

Élethosszig tartó munka várhat a magyar fiatalokra: alig van, aki megtakarít

2018. augusztus 14. 19:00

A fiatalabb generációk egyre inkább felismerik a nyugdíjcélú megtakarítás fontosságát. Egy új kutatás rámutatott, hogy az Y generációba tartozó válaszadók több mint 47 százaléka gondolja úgy, hogy már 25 éves kor előtt érdemes megkezdeni az anyagi felkészülést a nyugdíjas korra. Ezzel szemben az nyugdíjpénztár belépési adatai azt mutatják, hogy a legtöbben továbbra is inkább 40 éves koruk körül kezdenek el félretenni a nyugdíjas évekre.

Jelentős az eltérés a magyar aktív korú lakosság szándékai és tettei között, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról van szó - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár megbízásából készült, 1000 válaszadó online megkérdezésével készült reprezentatív felméréséből. A kutatásban résztvevők 70 százaléka gondolja úgy, hogy 18 és 35 éves kora között el kell kezdeni félretenni ahhoz, hogy anyagilag biztos nyugdíjas koruk legyen. Ennek ellenére a legnagyobb hazai nyugdíjpénztár belépési statisztikái szerint továbbra is 40 év körül mozog az új belépők átlagos életkora.

A kutatás eredményei rámutatnak, hogy pozitív folyamatok indultak el a lakosság gondolkodásában, ugyanis a most pályakezdőnek vagy fiatal munkavállalónak tekinthető Y generáció körében 20 százalékkal magasabb azoknak az aránya, akik szerint már 25 éves kor előtt el kell kezdeni a felkészülést, mint a teljes aktív korú lakosság körében. 

A legfrissebb felmérésünk bebizonyította, hogy a fiatalabb generációk felismerték, hogy már pályájuk elején, gyakorlatilag az első munkahely megszerzésekor el kell kezdeniük gondoskodni a saját boldog nyugdíjas éveikről. Azonban sajnos a felismerés nem elég, cselekedni is kell, különben a mai fiatal generációkra az élethosszig tartó munka vár

- modnta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. 

Útmutatásra van szükség

A 251 milliárd forintnyi vagyont kezelő nyugdíjpénztárhoz csak 2018-ban eddig több mint 7200 új tag csatlakozott, akiknek az átlagéletkora a korábbi évekhez hasonlóan idén is 40 év körül alakult. A friss felmérés arra is rámutatott, hogy mind a Z mind az Y generáció tagjai között több mint 40 százalék azon válaszadók aránya, akik egy idősebb, tapasztaltabb személyre hallgatnak fontos döntések meghozatalakor.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem