2021. január 25. hétfő Pál

Egyre kevesebb a pénz jut a nyugdíjakra: 2050-ig kell várni, hogy javuljon a ráta

  • mfor.hu
  • 2020. május 7. csütörtök 09:30

A Magyarország által az EU-nak küldött gazdasági helyzetjelentésből kiderül, hogy a GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben, a következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya.

Az adatok szerint míg 2016-ban az állami nyugdíjkiadások a GDP 9,7 százalékát tették ki, addig idén a 9 százalékát fogják. Ennek hátterében állhat a GDP lendületes emelkedése: emiatt csökkenhet a nyugdíjak részesedése, és megtörténhet, hogy valójában nominálisan javul az idősek helyzete, de a gazdaság gyorsabban növekszik. A szakmai szervezetek éppen azt hiányolják, hogy a gazdasági bővülés ütemét kövessék a nyugdíjak is - írja az mfor.hu.

A dokumentumban 2030-ra vonatkozó előrejelzés szerint már csak a GDP 8,4 százalékát fogják kitenni az állami nyugdíjkiadások. A 2021-től négy év alatt lépcsőzetesen visszaépülő a 13. havi nyugdíj közel 300 milliárd forintos többletkiadást fog jelenteni, azonban így sem lesz a nyugdíjakra fordított összeg a 2016-as arány közelében. Sőt, még 2040-ben sem: erre csak 2050 táján kerülhet sor.

Addigra leszünk túl a tömeges nyugdíjba vonulási hullámon, amikor is kritikus szintet ér majd el az egy főre jutó ellátottak száma. Csak a létszám alakulása is megmagyarázhatja a GDP-ben való részesedés emelkedését 10,6 százalékra! Az oktatás egyébként négy évvel ezelőtti 3,6 százalékos részesedése idén 3,4 százalékra csökken, majd 2030-ban 3,3 százalékra. Csak 2050-ben tér vissza a 2016-os szintre ez az arány.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Otthonteremtési támogatás 2021: akár gyermek nélkül is járhat 5 millió forint!
Új lakás építéséhez járhat az áfa-visszatérítés.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked