11 °C Budapest

Egyre hamarabb kezdik a magyarok az öngondoskodást: mitől tartanak?

2019. július 30. 18:29

Az idei év első félévében is az egyéni befizetéseké volt a főszerep: a tavalyi év azonos időszakához képest 11 százalékkal, összesen 5,74 milliárd forintra emelkedett az egyéni tagdíjbefizetések összege az OTP Nyugdíjpénztárnál. Ugyanebben az időszakban több mint 5 ezer új belépő csatlakozott a pénztárhoz, akik között a tavalyi évhez képest megnőtt a női belépők aránya.

Egyre fontosabb a magyaroknak, hogy megteremtsék az anyagi biztonságot nyugdíjaskorukra az OTP Nyugdíjpénztár 2019 első féléves eredményei alapján. Az átlag tagdíjvállalás 17 500 forint volt a januártól júniusig tartó időszakban, ami 20 százalékkal magasabb a 2018-as év második félévében befizetett átlagos összegnél. Ennek is köszönhetően az egyéni és munkáltatói befizetések összege meghaladta a 9,4 milliárd forintot az év első hat hónapjában. A Pénztár által kezelt vagyon pedig több mint 270,2 milliárd forintra nőtt az első félévben. Az egyéni befizetéssel rendelkezők, ha az eseti és a rendszeres befizetések összegét nézzük, összesen 6,9 milliárd forintot tettek félre nyugdíjas éveikre, míg a munkáltatók összesen 2,5 milliárd forinttal segítették hozzá munkavállalóikat, hogy közelebb kerüljenek az anyagi gondoktól mentes időskorhoz. 

Az idei év első félévét vegyes szájízzel zárjuk. Egyfelől pozitív eredménynek tartjuk, hogy az egyéni befizetések terén továbbra is emelkedő tendencia látható. Ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy mintegy 23 százalékkal csökkent a munkáltatói hozzájárulások összege a tavalyi év azonos időszakához képest. Továbbra is meggyőződésünk, hogy a munkáltatóknak kiemelt szerepe van dolgozóik hosszú távú anyagi biztonságának megteremtésében, a fizetés mellett a hosszú távú öngondoskodás ösztönzésével. A következő félévben szeretnénk minél több munkáltatót meggyőzni arról, hogy legyenek ők is nyugdíjmentorok dolgozóik szemében

- mondta el Nagy Csaba ügyvezető igazgató. Több mint 5 600-an döntöttek úgy, hogy 2019 első félévében belevágnak a boldog nyugdíjaskor megalapozásába és a számokból az látszik: egyre több fiatal ismeri fel, hogy érdemes minél előbb megkezdeni az időskori anyagi felkészülést. Ennek köszönhetően az új belépők átlagéletkora 2018-ban a korábban stagnáló 40 év alá csökkent. Ez a pozitív irányú változás a 2019-es év első félévében is megmaradt, az új belépők átlagéletkora a januártól júniusig tartó időszakban 39 év volt. További érdekesség, hogy amíg tavaly év elején kiegyenlített volt a nemek aránya, idén ismét a nők kerültek többségbe az új belépők között.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem