2020. szeptember 19. szombat Vilhelmina

Durva nyugdíjcsökkentés jöhet: 70 évre emelhetik a korhatárt


A magyarok kétharmada nem tesz félre nyugdíjra, pedig a jelenlegi feltételek mellett szinte biztos, hogy nem marad meg az állami rendszer. A nyugdíjak a következő 15 évben negyedével csökkenhetnek, ráadásul a korhatár is 70 évre nőhet. A legfőbb probléma sokak szerint az, hogy az állam is rossz üzenetet küld a magánnyigdíjpénztárak megvédésével, így bizonytalanság veszi körül a megtakarításokat.

A magyarok 68 százaléka nem tesz félre és az 50-59 év közöttieknek is csupán 37 százalékának van megtakarítása.

A legnépszerűbb termék az önkéntes nyugdíjpénztár, de nem sokkal lemaradva található a nyugdíjbiztosítás, a nyugdíj elő-takarékossági számla inkább a fiatalok körében népszerűek

- mondta Baittrok Borbála, a Gemius tanácsadói üzletágvezetője. 52 százalék szerint közös ügy, 8 százalék szerint egyéni döntés, 40 százalék szerint pedig az állam dolga a nyugdíjat biztosítani. Nem elég, hogy kevesen tesznek félre, a megtakarítók fele (48 százalék) 10 ezer forint alatti összeget takarít meg havonta.

Hogyhogy nem lesz állami nyugdíj?

Persze felmerül a kérdés, hogy mégis miért tegyünk félre, hiszen van állami nyugdíj. Erre a kérdésre Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója válaszolt: A rendszer nem lesz mindig így,

  • A-tervként marad az állami nyugdíj, azonban a korhatár pár évtizeden belül akár 70 évre is nőhet, a szolgálati időbe belesorolt jogosultság (pl: sorkatonaság, GYES stb.) is változhat.
  • B-terv szerint a gyerek tarthatja el az öregeket,
  • C-terv szerint pedig előre takarékoskodunk.

Ésszerű előre takarékoskodni, hiszen a korhatár elérése után még átlagosan 20 évig élünk, ráadásul ennek többségét részét nem egészségesen töltjük, ami rengeteg pénzbe kerül - tette hozzá Farkas András.

Míg idén csupán 18 százalék, 2030-ra 24 százalékra, 2041-re pedig 28 százalékra nő a 65 év felettiek aránya.

A korfát megvizsgálva arra juthatunk, hogy összesen 1 millió magyar hiányzik a rendszer fenntartásához. Míg a járulékfizetők csupán nagyjából 1,8-2 millióan vannak, addig az eltartottak (akik többet vesznek ki a rendszerből, mint amennyit befizetnek) a lakosság többi része, vagyis 7,5-8 millió magyar.

Az is problémát jelent, hogy nagyjából 500 ezer magyar külföldön dolgozik, vagyis nem itthon fizeti a járulékokat. A fenti okok miatt 2030-ra 1 millió járulékfizető fog hiányozni, ami miatt negyedével csökkenhet a kifizetett nyugdíj.

Míg jelenleg 66 százalék az utolsó bér és az első nyugdíj aránya, addig ez 2030-ra 50 százalékra, 2041-re pedig 30 százalékra csökken.

Mi a baj az öngondoskodással?

A kis jövedelműek nyugdíjcélú megtakarítására jelenleg nincs megfelelő eszköz

 - mondta Matits Ágnes, nyugdíjszakértő. Míg a tehetősebbek jól ki tudják használni az adókedvezményeket, addig a kisjövedelműek számára az önkéntes nyugdíjpénztár cafeteria például nem jó. Nem fogják ezt a lehetőséget választani, ha nem kényszeríti rá a munkáltató őket, pedig ezzel hozzájárulhatna a munkaadó a nyugdíjas évekhez.

Ugyan a magánnyugdíjpénztár nem mondható öngondoskodásnak, azonban a megtakarítóknak rossz üzenetet közvetít a rendszer megszüntetése, miszerint nem bízhatunk az államban

 - mondta Holtzer Péter, az Oriens IM partnere. Ez bizonytalanná teszi a jövőt, így kifejezetten árt a hosszú távú megtakarításoknak.

Mi lehet a megoldás?

Holtzer Péter szerint a félig kötelező öngondoskodás lehet az egyik jó megoldás, amely a 10 százalék körüli megtakarítási arányt 60-70 százalékra növeli a tapasztalatok szerint. Ezek lényege, hogy a munkába lépéskor kötelező a belépés, azonban nem kötelező benne maradni, vagyis kiléphetünk, a többség mégis benne marad.

Másik lehetőség a jelenlegi termékekkel megtakarítani:

  • Az önkéntes nyugdíjpénztár,
  • A nyugdíjbiztosítás és
  • A nyugdíj elő-takarékossági számla

amelyek jelenleg is 20 százalékos adójóváírást adnak.

A szülőtartásról sem szabad megfeledkezni, ennek tényleges működése azonban még kérdéses, mivel frissen bevezetett rendszerről van szó.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.