13 °C Budapest

Csak így lehet majd értékelhető nyugdíja a mai fiataloknak

2019. március 21. 18:04

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit jelent valójában az öngondoskodás, mi a szerepe a mindennapokban? Pedig gyakran ez jelentheti a kiutat az anyagi bizonytalanságból, kiszolgáltatottságból. Egy friss felmérés szerint ennek fontosságát egyre több fiatal ismeri fel, három hónapnál hosszabb időt jövedelem nélkül 36 százalékuk tudna áthidalni és egyre többen tesznek félre a nyugdíjas éveikre is.

Az öngondoskodás jelenti a megoldást a jövőnk tudatos alakítására és az anyagi kiszolgáltatottság csökkentésére. Akinek van megtakarítása, tartaléka, biztosítása, könnyebben képes reagálni az élet várható és váratlan eseményeire. 2018 végén a 19 és 29 éves kor közöttiek több mint 40 százaléka rendelkezett valamilyen jellegű megtakarítással K&H ifjúsági indexe szerint. Az öngondoskodás fontossága és tudatosítása szempontjából jelentős mutató, hogy három hónapnál hosszabb időt jövedelem nélkül a fiatalok 36 százaléka tudna áthidalni.

Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok minél korábban aktívan részt vegyenek a pénzkezelésben és lássák, hogy hogyan kell takarékoskodni. A gyerekek könnyen megértik, hogy miért kell félretenni, ha az ő életükből vesszük a példákat. Játékokra, biciklire, konzolra ők is gyűjtenek, akárcsak KáPé a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő vloggere. Az idei pénzügyi vetélkedőre, amelynek fókusztémája az öngondoskodás, minden eddiginél többen, összesen 8264 általános- és középiskolás diák nevezett. Nemrégiben zárult le a második forduló, melyben 3115 gyerek 747 csapatban mérte össze pénzügyi felkészültségét. Közülük országszerte 8 régióban 20-20 csapat jut regionális középdöntőkbe, melyekre áprilisban kerül majd sor

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója. A pénzügyi tudatosság nem azt jelenti, hogy el tudjuk költeni a pénzt, tudni kell számolni, tervezni, valamint felismerni, és kezelni a kockázatokat. Az öngondoskodás alappilléreként pedig érdemes körüljárni a nyugdíj, egészség, biztosítások kapcsán felmerülő kérdéseket.

Nyugdíjas éveink

Fontos, hogy aktív dolgozóként már gondoljunk arra, hogy miből kívánjuk kiegészíteni állami nyugdíjunkat, hogy gondtalanul élhessük meg a nyugdíjas évek örömeit. Egyes országokban teljesen természetes, hogy a munkába állás első napjától a fizetés bizonyos százalékát erre a célra félretesznek a fiatalok. Abban, hogy a gyerekek, később hogyan álljanak a nyugdíj kérdésekhez, szülőként is nagy befolyásunk van, hiszen a mintát mi adjuk nekik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itthon is erőteljes a javulás: míg 2017 elején a 19-29 évesek mindössze 3 százaléka fordította megtakarításainak egy részét nyugdíjcélra, addig 2018 elején már 11, 2018 végén pedig 14 százalékuk tett félre öngondoskodási céllal a K&H ifjúsági indexének adatai szerint.

Egészségünk

A kutatás szerint egészségügyi célokra a fiatalok még nem tesznek félre. Pedig nem árt foglalkozni azzal, hogy bizony időskorban az egészségügyi kiadások is megemelkedhetnek. Így érdemes arról beszélgetnünk a kicsikkel, hogy baj esetén jó, ha van olyan tartalékunk, melyhez ekkor nyúlhatunk.

A K&H ifjúsági indexének adatai szerint a fiatalok a saját egészségükkel kapcsolatban nem túl derűlátóak. 2018 folyamán folyamatosan nőtt az egészségükkel elégedetlenek száma (az év eleji 27-ről 37 százalékra nőtt az arányuk), miközben azok, akik elégedettek és nem gondolják, hogy romlana az egészségük, egyre kevesebben vannak (40-ről 29 százalékra csökkent az arányuk).

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm