Beperel az állam, ha nem tartod el a szüleidet

2016. május 21. 15:32

A parlament elé került legújabb törvénymódosítási javaslatban két apró, de jelentős változást hozó bekezdés rendeli el, hogy a felnőtt gyermek az idős szüleit köteles eltartani és erre harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti őt. Az állam kihátrálása felértékeli a hosszú távú megtakarításokat.

Az Alaptörvényben és a Polgári Törvénykönyvben már eleve kötelezve van a felnőtt gyermek arra, hogy eltartsa időskorú szüleit, ha magukat önhibájukon kívül nem képesek eltartani, azonban a parlament előtt lévő Ptk.-módosítás szerint erre most már harmadik személy is kötelezheti a gyermeket.

 A módosítás szerint ha az idős személy, aki állami vagy egyházi szervezettől részesül szociális ellátásban, nem tudja fizetni a szolgáltatást, az intézmény ennek díját behajthatja az eltartási kötelezettséggel rendelkező rokontól. A gyermeket, amennyiben elmulasztja a szülő eltartását, a szülő, és a mulasztást felismerő járási hivatal is perelheti.

Az eltartási törvényekkel egyébként az állam a saját válláról veszi le a terhet: a várható élettartam nő, a fiatalabb korosztályba tartozók száma pedig várhatóan egyre csökkenni fog hazánkban, az ország elöregedése miatt pedig a nyugdíjak is várhatóan jelentősen csökkenni fognak, sőt egyes elemzők az állami nyugdíjrendszer teljes összeomlását várják az évszázad közepe-vége felé.

A törvénnyel a megélhetési gondokkal küzdő nyugdíjasok iránti felelősséget az állam szép csendben áthelyezte a gyermekeik vállára, amit most már intézményi szinten is érvényesíteni lehet.

Mit tehetnek, akik a nyugdíjra készülnek?

Az állam némileg egyébként úgy igyekszik tompítani a helyzeten, hogy a finanszírozói szerep helyett inkább támogató szerepbe lép át; erre eszköz a 20 százalékos adójóváírás, amelyet három nyugdíjcélú terméktípusra is igénybe vehetünk:

  • A legolcsóbb, de legnagyobb szakértelmet igénylő NYESZ, ahol 100 ezer forint az állami támogatás éves plafonja,
  • a kényelmes és rugalmas, viszont a NYESZ-nél drágább önkéntes nyugdíjpénztárak, ahol 150 ezer forint az állami támogatás éves plafonja,
  • valamint a némely esetben kifejezetten drága, de számos plusz szolgáltatással rendelkező nyugdíjbiztosítások, ahol 130 ezer forint az állami támogatás éves plafonja.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem