Az évszázad bűnténye: 80 millióval lépett le a rokkantnyugdíjas Terike

Borsonline2019. május 3. 13:01

A faddi rokkantnyugdíjasnak, Terikének évek óta fizet kártérítést egy cég, 2016 októberében azonban a szokásos 267 euró helyett több mint 80 millió forintot utalt át - írja a Bors. A nő ezután felvette a pénzt és Németországba utazott.

Terikét végül Passauban kapták el, és egy bőröndnyi készpénz mellett két X6-os BMW is volt nála. Terike állítása szerint ő nem sikkasztott, a pénzt jóhiszeműen vette fel. A vállalat azonban állítja, többször is figyelmeztették az asszonyt. Ha bűnösnek találják, akár két évre is börtönbe kerülhet.

Magyarországon egyébként nem először történt ilyen eset. Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy tévedésből 6 millió forintot utaltak egy nagykőrösi férfinak. Akkor abból 4 milliót el is költött, a maradékot visszautalta. A rendőrség akkor eltulajdonítás miatt nyomozást indított. Amit sokan nem tudnak, az az, hogy az utalást a számlaszám alapján azonosítják, így akkor is megtörténhet a jóváírás, ha a név és a számlaszám nem egyezik.

Az így, tévesen elutalt pénzt azonban a bank nem emelheti le a bankszámláról, hanem kérnie kell a kedvezményezett jóváhagyását ehhez. Ha az nem történik meg, akkor a bank a kedvezményezett adatait kiadhatja a megbízónak (a számlaszám és név kiadása nem ütközik a banktitok sérelmét tiltó szabályokba), aki ezután polgári peres eljárásban követeli az összeget. Végeredményben pedig ha az illető 8 napon belül nem utalja vissza a pénzt, akár szabadságvesztéssel is sújtható.

Címkék:
nyugdij, tolvaj, lopás, németország, rokkantnyugdíj, bmw, kártérítés,