75 ezer magyar csak párszáz forint nyugdíjemelést kap: mások több tízezret

Pénzcentrum2020. szeptember 11. 10:02

70-75 ezer magyar nyugdíjas csak párszáz forintos emelést kap, hiszen csak 70 ezer forint alatti járandóságban részesülnek.

Novemberben 2,6 millió ember részesül visszamenőleges nyugdíjemelésben, amelynek átlagos, egyszeri összege 20 ezer forint. Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában ennek kapcsán azt mondta: ez a beépülő nyugdíjemelésnek az összege, csak mivel januártól októberig eltelik 10 hónap, ezért a 10 hónapra vonatkozó emelést egyben odaadják, de a novemberi nyugdíj már emelt összegben fog érkezni.

A januári nyugdíjemelés 2,8 százalék volt, azonban az új adat, ami a nyugdíjas fogyasztói árindex növelését mutatja 4,3 százalék, 1,5 százalékkal magasabb, mint a januári emelés mértéke. Farkas nagy hibának tartja a nyugdíjemelésben azt, hogy akinek alacsony a nyugdíja, néhány száz forintot kap, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők akár több tízezer forintot.

70 ezer forint alatti nyugdíjat kap körülbelül 70-75 ezer ember. Igaz, hogy ezek között olyan ember is van, akik több országból szereztek nyugdíjjogosultságot, és az Európai Unió megállapítási procedúrája alapján Magyarországon csak résznyugdíjat kap

- mondta a szakember.

Ez is érdekelhet:

Címlapkép: MTI

Címkék:
pénz, nyugdij, fizetés, nyugdíjemelés, emelés, fogyasztói árindex, nyugdíjasok,