11 °C Budapest

30-as nyugdíjasok vallottak: ez kell a korai szabadságoláshoz

2017. április 27. 14:17

Sokan álmodoznak arról, hogy nem várnak 60-70 éves korukig, hanem már korán nyugdíjba vonulnak. Elsőre ugyan lehetetlennek tűnik, azonban a valóságban egyáltalán nem kizárt, hogy már a harmincas éveinkben se kelljen dolgoznunk. Persze ez nem egyszerű, azonban négy család most elárulja a titkát, nekik hogyan sikerült korán otthagyni a munkahelyüket.

A nyugdíjas évekre szinte mindenki már jó előre készül, de van olyan is, aki nem szeretne 65 éves koráig várni azzal, hogy otthagyja a munkahelyét. Négy házaspár mondja el, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy akár mi is jóval a korhatár elérése előtt nyugdíjba mehessünk. Ugyan a fizetések Magyarországon jelentősen elmaradnak a nyugti országokétól, azonban az alapelvek betartásával akár mi is megvalósíthatjuk az ifjú nyugdíjas álmot.

Ne kövesd a birkanyájat!

Nem kizárt, hogy valaki már 31 évesen se dolgozzon, ahogyan ezt a kanadai Shen házaspár is tette, akik informatikusként dolgoztak korai nyugdíjazásuk előtt. Szerintük elég néhány alapszabályt betartani ahhoz, hogy fiatalon nyugdíjba mehessünk.

A költéseink folyamatos követése elengedhetetlen, de önmagában nem elég. Fontos ugyanis, hogy ne kövessünk más embereket a fogyasztói társadalom útján csak amiatt, mert "a nagykönyvben így van megírva". Amikor a költéseinkről döntünk, akkor inkább a matematikára kell hagyatkozni, nem pedig az érzéseinkre - tanácsolja a mérnök házaspár.

Elégedj meg kevesebbel!

Persze nem Shenék az egyetlenek, akik korán nyugdíjazták magukat. Az amerikai Olsenék szintén a 30-as éveikben hagyták ott a munkát, pedig korábban iskolai tanárként dolgoztak, ők összesen 8 évet töltöttek munkával. Persze más módszerrel szereztek annyi pénzt, ami elég a nyugdíjas évekhez, ők ugyanis ingatlanbefektetésekkel érték el a kívánt összeget. Persze ebben segített nekik, hogy a pénzügyi válság miatt nagyon alacsonyra estek az árak, amikor vásárolni tudtak, majd később eladták a megvett ingatlanokat.

Persze emellett igen szorosra húzták a nadrágszíjat, a jövedelmük háromnegyedét tették félre és egy 40 négyzetméteres kis lakásban laktak. Az igazi titkuk az, hogy megelégedtek annyival, amennyijük van, és nem a pénzköltésben keresték a boldogságukat. A házaspár már attól is boldog, hogy együtt lehet a család, ezért nincs szükségük arra, hogy több pénzt költsenek, így nem is érezték azt, hogy bármiben hiányt szenvednek.

Hagyd a pénzedet dolgozni!

Informatikusként dolgozni igazán kifizetődő, ebben a szakmában az is előfordul, hogy valaki már 30 évesen, 10 évnyi munka után nyugdíjba megy. Így tettek az amerikai Adney-ék is, akik elég szépen kerestek a munkájukkal, mégis otthagyták azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Állításuk szerint ehhez az szükséges, hogy úgy gondoljuk a pénzre, mint befektetésre, nem pedig, mintha el kellene azt költeni. Lényeges, hogy minden egyes fenntartásra el nem költött fillért félretegyünk, így gyűjthető össze már fiatalon is a nyugdíjba vonuláshoz szükséges pénz. Ezt a tanácsot egyébként nem árt később is betartani, hiszen ha korán otthagytuk a munkát, akkor a nyugdíjas éveinkben megtakarított összegek is sokat tehetnek a későbbi életminőségünkhöz.

Tartsd magas a tervhez!

Nem mindenkinek sikerül már a 30-as éveiben nyugdíjba vonulni, azonban ha valaki alig 20 év munka után már nem dolgozik, az kiemelkedő sikernek mondható így is. Az brit Buckley-ék is így tettek 43 évesen, amikor otthagyták a munkájukat. A brit házaspárnak átlag körüli fizetése volt, így még az sem mondható, hogy ebből sikerült hatalmas vagyonra szert tenniük, amit annak köszönhetnek, hogy minden egyes költésüket papírra vetettek, és hosszú éveken keresztül pontosan vezették a kiadásaikat.

A hó végén megmaradt pénzt pedig minden esetben befektettek, amiből akkora vagyont tudtak felhalmozni, hogy mostanra már a megtakarításaik kamatából is meg tudnának élni. Ők viszont úgy döntöttek, hogy inkább utazgatnak, az erre fordított összeget viszont az utazóblogjuk bevételeiből fedezik.

(Business Insider)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm