13 °C Budapest
Side view of a senior female teacher writing on a white board in classroom. Close up of a woman lecturer teaching in classroom.

Fontos változás több százezer magyar nyugdíjánál: így juthatnak most több pénzhez az idősek

2023. május 2. 09:13

Még pénteken este jelent meg az a kormányrendelet, amely értelmében a nyugdíjasok bizonyos munkakörökben nyugdíj mellett is tovább dolgozhatnak majd. Az eddig érvényes rendelet szerint közalkalmazotti, egészségügyi, kormányzati, közszolgálati, katonai, stb. jogviszonban nem szüneteltethető azon személy öregségi nyugdíjának, korhatár előtti ellátásának, szolgálati járandóságának, illetve egyéb járadékainak a folyósítása a folyamatos ellátás biztosítása érdekében 2022. szeptember 1-jétől 2023. augusztus 31-ig. Most ezt a nyár végi határidőt eltörölték.

Az április 28-án, a Magyar Közlönyben kihirdetett rendeletmódosítás szerint már nem csak augusztus 31-ig él a rendelet, miszerint nem szüneteltethető azon személy öregségi nyugdíjának, korhatár előtti ellátásának, szolgálati járandóságának, átmeneti bányászjáradékának, illetve táncművészeti életjáradékának a folyósítása, aki a) közalkalmazotti jogviszonyban, b) egészségügyi szolgálati jogviszonyban, c) rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, d) honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban, e) kormányzati szolgálati jogviszonyban, f) adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban, g) politikai szolgálati jogviszonyban, h) biztosi jogviszonyban, i) köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, j) bírói szolgálati viszonyban, k) igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, l) ügyészségi szolgálati viszonyban, m) a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban vagy, n) hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálati viszonyban áll. A 2022. szeptember 1-i óta érvényben lévő rendelet határidejét most eltörölték.

A határozat szerint Az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósításának, valamint a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló 268/2022. (VII. 29.) rendelet úgy módosul, hogy kikerült belőle az augusztus 31-i határidő. Továbbá a rendelet alkalmazása alóli
kivételekről szóló 269/2022. (VII. 29.) kormányrendeleta következő 1/A. §-sal egészül ki: "1/A. § Az R. 1. § (3) bekezdése – az 1. §-ban foglaltaktól eltérően – alkalmazandó abban az esetben, ha az R. 1. §

(1) bekezdésében meghatározott jogviszony, illetve megbízási jogviszony érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezése érdekében az Oktatási Hivatalnál vagy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál jön létre.

Változást jelent az is, hogy a kormány véleményének kikérése nélkül április 29-ét követően időkorlát nélkül foglalkoztatható (ideértve a megbízási jogviszonyt is) az a személy, aki az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, ha a foglalkoztatásra vagy megbízására

a) szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál,

b) köznevelési vagy szakképző intézményben vagy

c) érettségi vizsgák és az országos középiskolai tanulmányi versenyek szervezése érdekében az Oktatási Hivatalnál vagy a fővárosi és vármegyei kormányhivatalnál kerül sor.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rendelet kiegészült továbbá egy 4. §-sal is:

4. § E rendeletnek az öregségi nyugdíj és egyes más ellátások folyósításának, valamint a nyugdíjkorhatárt betöltött személyek továbbfoglalkoztatásának veszélyhelyzeti szabályairól szóló rendeletek módosításáról szóló 159/2023. (IV. 28.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: Módr.) megállapított 1/A. §-át a Módr. hatálybalépése előtt létesített jogviszonyokra is alkalmazni kell.

Farkas András, nyugdíjszakértő kommentárja szerint a korlátozásokat célszerű lenne mielőbb megszüntetni, hiszen az annak 2013-as elrendelését indokolttá tevő körülmények ma már nem állnak fenn - például Magyarország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt -, miközben a magasan képzett közszolgák (a kormányzati és egyéb köztisztviselők mellett egyebek között a közalkalmazottként dolgozó tanárok, az egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozó egészségügyi dolgozók) iránti igény egyre nő - írta.

A kormány deklarált célja, hogy minél több nyugdíjas dolgozzon a nyugdíja mellett, ennek a törekvésnek viszont szögesen ellentmond, ha a közszférában a legtöbb ágazatban továbbra is a nyugdíj szüneteltetésével büntetik a dolgozni kívánó nyugdíjasokat (akárcsak a mellékállású nyugdíjas kisadózás lehetőségének érthetetlen megszüntetése is). Ideje lenne a kormányzati szándék és cselekvés összhangjának további késedelem nélküli megteremtése ezen a területen is

- közölte a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem