19 °C Budapest
A couple taking a selfie, camera view. senior old happy

Nyugdíjemelés 2022: hivatalos, ennyi plusz pénz jár a magyar nyugdíjasoknak novemberben

2022. október 6. 08:07

Megjelent a rendelet, amely meghatározza a nyugdíjemelés mértékét, illetve a nyugdíjprémiumot október 5-én éjjel a Magyar Közlönyben. Mindkét juttatás novemberben érkezik. Amint az a rendeletből kiderült, a novemberi nyugdíj 4,5 százalékkal lesz magasabb. Így az egész éves emelés mértéke az év eleji 5%-os, és a júliusi 3,9 %-os emelés után ezzel együtt 13,4 százalékra emelkedik. A 4,5 százalékos emelés után visszamenőleg járó kompenzációt egy összegben kapják meg a nyugdíjasok a januártól októberig eltelt 10 hónap, illetve a 13. havi juttatás után. A nyugdíjprémium mértéke 0,5 százalékos lesz.

Vége a találgatásoknak, mennyi plusz pénz jár majd a magyar időseknek novembertől. A friss rendelet alapján ugyanis 4,5 százalékkal megemelt összeg érkezik, illetve visszamenőleges egyösszegű kompenzáció. A magyar kormánynak kötelessége a nyugdíjakat emelnie minden évben, ha az infláció meghaladja az év eleji nyugdíjemelés mértékét. Idén már júliusban rendkívüli évközi nyugdíjemelést hajtott végre a kormány: az év második felétől a jogosultak - az év eleji 5 százalékos emelésen felül további - 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek, az ezt megelőző hónapokra járó 3,9 százalékos emelést pedig egyösszegben kifizették a részükre. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett. Azonban ez az emelés sem tudta kompenzálni az elszabadult inflációt.

A KSH legutolsó, augusztusi adatai szerint a fogyasztói árak 15,6 százalékkal emelkedtek, a nyugdíjas fogyasztói árindex pedig 15,7 százalékos volt. Azonban a nyugdíjemelésnél nem az utolsó havi éves inflációt kell figyelembe venni, hanem az abban az évben eltelt hónapokra vonatkozót, amely a KSH közlése szerint 2022. január–augusztusban 10,7 százalék volt a lakosság és 10,6 százalék a nyugdíjasok körében. Ez alapján a nyugdíjasok további 1,8 százalékpontos emelésre számíthattak maximum novemberben. Most azonban kiderült: ennél magasabb lesz az emelés mértéke, 4,5 százalék.

Bár a törvény szerint előírt 1,8 százaléknál magasabb, 4,5 százalékos emelés jön, a nyugdíjas szervezetek 10 százalékos emelést tartottak volna indokoltnak.

Az, hogy többet kapnak a nyugdíjasok végül, mint ami - az egyébként nem ilyen inflációs horroridőszakra kitalált - törvényben írva van, jelenheti egyrészt azt is, hogy az infláció feltételezhetően év végéig még jelentősen emelkedni fog, amit így már előre kompenzálnak.

Az MNB például 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, (a GDP-növekedés pedig jövőre érheti el a mélypontot a várakozásaik szerint). A kormány így az éveleji és évközi emelésekkel összesen múlt évhez képest 13,4 százalékkal fog magasabb nyugdíjakat fizetni, ennyire becsülhetik tehát az éves inflációt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nyugdíjprémium is érkezik

A rendelet nemcsak a nyugdíjemelés, hanem a nyugdíjprémium novemberi mértékét is meghatározta. A prémium idén mindössze 0,5 százalék lesz. A nyugdíjprémium számításáról szintén az 1997-es tb-törvény rendelkezik, mely szerint amennyiben az adott évi GDP várhatóan meghaladja a 3,5 százalékot, valamint a költségvetési egyenleg tartható, akkor a nyugdíjasokat prémium illeti meg. A számítás alapja tehát a gazdasági növekedés mértéke, amelyet ezek szerint a kormány 4 százalék körülire vár - ebből levonva a 3,5 százalékot jön ki a 0,5 százalék.

A prémiumot ebből úgy számítják, hogy a 0,5 százalékot összeszorozzák a novemberben esedékes - tehát már emelt összegű - nyugdíj 25 százalékával (de maximum 20 ezer forinttal). Emiatt a maximálás miatt a legtöbb nyugdíjas hasonló összegre, 10 ezer forintra számíthat, a 80 ezer forint alatti nyugdíjat kapók kapnak kevesebbet. Bár tavaly egységesen 80 ezer forintot osztottak ki az időseknek, viszont 2021 kivételes év volt, amikor 7,1 százalékkal nőtt a GDP. (Igaz, akkor a viszonyítási alap, vagyis a bázis a járvány sújtotta 2020-as év volt.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm