9 °C Budapest

Visszatértek a nullás számlák: ezzel a trükkel neked sem kell fizetned a bankolásért

2018. február 23. 05:45

Némi tranzakciós díj itt, kevéske számlavezetési költség ott, aztán a bankkártya díja, majd a csoportos beszedési megbízás költségei díszítik a havi egyenlegközlőt. Ha jobban összeszámoljuk a tételeket, gyorsan rájövünk, hogy horror áron bankolunk és évente igen komoly pénzösszeget emészt fel már önmagában az, hogy van bankszámlánk, pláne, ha használjuk is.

Nincs abban semmi meglepő, ha egy kis számolás után kiderül: a számla díja akár több tízezer forint is lehet évente. Hiszen hiába csábító mondjuk az alacsony számlavezetési díj, ha közben más tételekért - mint például a csoportos beszedési megbízás díja, az SMS vagy az átutalás költsége - komoly pénzeket számít fel a bank.

Inge-gatyája rámehet a bankszámlára annak, aki aktívan és gyakran bankol, pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie!

Ha elegünk van abból, hogy az itt-ott lecsípett költségek tízezrekre rúgnak évente, könnyedén találhatunk magunknak új, olcsóbb számlacsomagot. A Pénzcentrumnál azonban egy fokkal nagyobbat álmodunk: nulla forintra akarjuk kihozni a bankolást. Cikkünkben a Bank360 szakértőjével, Turmezey Tamással keressük a bankszámlák Szent Grálját.

A legjobbhoz vezető úton

A bankszámla ma már elengedhetetlen, de érdemes alaposan megfontolni, hogy melyiket választjuk, hiszen a költségeket nekünk kell viselni. A jó döntéshez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen bankszámla-szolgáltatásokat használunk és mennyiért

- hívja fel a figyelmet Turmezey Tamás, aki szerint érdemes néhány dologra odafigyelni, amikor számlacsomagot választunk. Az alábbi tényezők például nagyban befolyásolják, hogy a bankolásunk végül mennyibe kerül:

  • Mekkora jóváírás érkezik a számlára? Azaz mennyi pénz kerül rá havonta. A jóvárírás nagysága gyakran meghatározza, hogy milyen kedvezményekre vagyunk jogosultak. Így például, ha bizonyos összeg felett érkezik pénz a számlára, a bank elengedhet vagy mérsékelhet díjakat. Pénzintézetenként változó, hogy ennek az összegnek egyben kell érkeznie, vagy több utalásból is teljesíthető.
  • Hányszor veszünk fel pénzt bankkártyával automatából? Az egyik legmeghatározóbb költség a pénzfelvétel díja. Törekedjünk arra, hogy a törvény által garantált ingyenes havi kettőnél többször ne vegyünk fel pénzt az automatából, hiszen utána már fizetnünk kell érte.
  • Milyen extra szolgáltatásokat igénylünk? Papíralapú számlakivonat, SMS-értesítés, társkártyák - ezek mind olyan szolgáltatások lehetnek, amelyekre semmi szükségünk nincs, mégis rengeteg pénzt kifizetünk értük.

Alapvetően tehát az igényeinkhez mérten tudjuk csökkenteni egy számla díját, attól függően, hogy milyen bankolási szokásaink vannak. Turmezey Tamás a Pénzcentrumnak elárulta: jellemzően akkor tudunk spórolni, ha "átvállalunk" feladatokat a banktól.

A pénzintézet akkor számít fel nekünk borsosabb díjat, ha valamely szolgáltatását igénybe vesszük. Ilyen például a befizetés vagy átutalás bankfiókon keresztül, ahol az ügyintéző segítségével hajtják végre a tranzakciót, vagy a papíralapú számlaegyenleg legyártása is. Ezek a bank számára is költséges feladatok. Ha viszont netbankot használunk az utalásra és az egyenlegünket is onnan olvassuk le, se munkaerőt, sem anyagköltséget nem kell fizetni, az internetes rendszer és adatbázis fenntartása pedig olcsóbb és hatékonyabb.

Mindezek alapján nézzük meg, hol és hogyan tudunk a legolcsóbban bankolni! Szerencsére ma már nem kell a fiókokat egyenként felkeresnünk, hogy megtaláljuk a számunkra legideálisabb számlacsomagot. Könnyedén és egyszerűen, néhány kattintással hasonlíthatjuk össze az ajánlatokat a neten, például a Pénzcentrum bankszámla-kalkulátorával is.

Ha már úgyis a szokásaink és a jóváírások alakítják leginkább a bankszámlánk költségét, érdemes több viselekedéstípushoz is megnézni, hogy elérhető-e a 0 forintos számla valahol.

Aki inkább a készpénzben hisz

Vizsgáljuk meg, hogy 150 000 forintos havi jóváírás mellett, milyen lehetőségek adódnak, ha nem vagyunk nagy bankmágusok és éppen csak kihasználjuk a két ingyenes pénzfelvételt. Példánkban egyszer utalunk és van egy csoportos beszedési megbízásunk is, de összességében inkább készpénzesek vagyunk és bankfiókban intézünk el mindent.

Ugyan teljesen díjmentes ajánlat nem jön velünk szembe, de a Gránit Bank akciójának köszönhetően közelebb kerülünk a nullás számlához: a bank Helló Gránit csomagjával akár egy teljes évig bankolhatunk ingyenesen. Az első három hónapban, az ingyenes próbaidőszakban a bank szinte mindent visszatérít: az akcióban szereplő szolgáltatások között van a Gránit Most bankkártya, két készpénzfelvétel és két forintátutalás (maximum 150 000 - 150 000 forint értékben), az összes csoportos beszedési megbízás, számlavezetési díj, SMS, az összes digitális szolgáltatás (netbank, mobilbank használata) és a netbankos számlakivonat. Arra kell vigyázni csak, hogy a készpénzfelvételi és utalási tranzakciók ne haladják meg a 150 000 forintot, mert ekkor felszámolásra kerülnek a normál díjak.

Az ingyenesség viszont nem szakad meg három hónap elteltével: 10 000 forintig visszatéríti a díjakat a bank az első évben, így, ha nem igénylünk drága prémium bankkártyát, kihúzhatjuk az első évet díjmentesen. Az általunk felvázolt készpénzes ügyfélként viszont lesz költségünk: 5 600 forint az első évben, majd 18 990 forint a második évtől.

Akkor is a Gránit Bank kínálja a legkedvezőbb számlacsomagot, ha a második évtől fizetendő díjak alapján vizsgáljuk a listát: az Ász Bankszámla éves díja 12 290 forint a második évtől

A második legjobb ajánlat az első éves díjakat tekintve az MKB Bank Díjcsökkentő e-Számlacsomagja, A kalkuláció szerint így az első évben 16 800 forint, a második évtől pedig 27 540 forint lehet a díj. A harmadik ajánlat az Unicredité új ügyfelek részére. A Tripla számlacsomag díja 18 360 forint az első évben, míg 36 360 a másodiktól, de ez is csökkenthető, ha teljesítjük a jóváírási feltételeket, és 150 000 forint helyett 400 000 forint érkezik a számlára, vagy nagy összegű megtakarítással rendelkezik a banknál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki inkább digitálisan bankol

Ahogy azt hamarosan látni fogjuk, sokkal olcsóbban jönnek ki azok, akik használják a digitális lehetőségeket és netbankon, applikáción keresztül intézik a pénzügyeket és itt már szinte tényleg megvan a nullás számla. Új példánkban maradunk a havi 150 000 forintos jóváírásnál, de vállaljuk, hogy készpénz helyett inkább bankkártyát használunk a fizetésre, a banki ügyeket pedig a neten keresztül intézzük és nem megyünk be mindenért a bankfiókba.

Ilyen feltételek mellett ismét a Gránit Bank Digitális Bankszámlája éri meg a legjobban, hiszen az első évben szintén 0 forintra hozhatjuk ki, a második évtől pedig 7 522 forintért bankolunk. Az árcsökkenést annak köszönhetjük, hogy csak az ingyenes készpénzfelvétellel élünk és az utalásainkat is a neten intézzük.

A második helyre a Sberbank Fair számlája futott be, ami havi 150 000 forint jövedelemutalás felett és legalább négy, minimum összesen 50 000 forintos tranzaktálás után kínál kedvezményeket. Így az első éves díj mindössze 2 880 forintra rúg, a másodiktól pedig 6 080 forintot kell fizetnünk, amivel egyébként a Fair számlacsomag a legkedvezőbb díjazású, ha a második évtől számított díjakat nézzük.

A harmadik legjobb számlát ebben a kategóriában az Unicredit Tripla számlacsomag-ajánlata szolgáltatja: első évben 3 000 forintért bankolhatnak az új ügyfelek, majd a másodiktól 21 000 forintért.

Tényleg elérhető a nullás számla, de odafigyelést igényel

Az összesítésből kitűnik: minél több területen használjuk a digitális megoldásokat, annál olcsóbbra hozhatjuk ki a számlát átlagos használat mellett.

Ugyan a kalkulációból úgy tűnik, nem tudjuk kinullázni teljesen a számlánkat, csak ideig-óráig, talán mégis van egy megoldás. Az elmúlt időszakban két olyan számlacsomag is érkezett a piacra, amelyek nagyszerűek, ha spórolni akarunk: az egyik a Gránit Bank Helló Gránit számlája, a másik pedig az MKB Bank Digit@all csomagja. A Gránit Bank ajánlata két esetben is első helyen szerepelt.

Azon túl, hogy a jelenlegi akciókkal a két bank gyakorlatilag pénzt ad nekünk (MKB 5 000 forint promóciós ajándékot, ami azonnal felhasználható, a Gránit pedig az első évben 10 000 forintot visszatérítés formájában), rengeteg díjtól tekintenek el: nincs számlanyitási és számlavezetési díj, ingyenesek a netbankok és az appok, havi két készpénzfelvétel, SMS helyett pedig mobiltelefonos értesítést kérhetünk, ami szintén díjmentes, ráadásul az MKB a bankkártyáért egyáltalán nem számít fel díjat.

A Digit@ll számlacsomag tényleg kinullázható, ám ehhez gyakorlatilag semmi másra nem használhatjuk a bankszámlát, csak fizetésre: az utalásnak 0,3 százalékos díja van, ha pedig készpénzt veszünk fel, akár 1 135 forint is lehet a havidíj a jóváírások és a készpénzfelvétel arányától függően. Ha viszont nem veszünk fel készpénzt és legalább 1 forintot teszünk a számlára havonta, akár utalással, akár befizetéssel, van egy nulla forintos bankszámlánk. Voilá!

Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy akár a Gránitot, akár az MKB-t választjuk, videóchaten keresztül, otthonról nyithatjuk meg a bankszámlákat. A nulla forintos bankszámla tehát létezik, mindössze oda kell figyelni, hogy a pénzügyeinket innentől digitálisan intézzük.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem