2019. augusztus 17. szombat Jácint

Videón a bizonyíték: nagyon sok magyar bankszámláját zárolhatják 3 hét múlva


A 2017. június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény szerint a bankoknak, biztosítóknak, Államkincstárnak stb. kötelezően át kell világítaniuk az ügyfeleiket. Ez alól egy bank egyetlen ügyfele sem képez kivételt - ez sziklaszilárd tény. Mégis gyakran tapasztaljuk azt, hogy az olvasóink nem tudnak az adategyeztetésről, így sokan nem is végezték azt el. Lementünk az utcára, és megkérdeztük a járókelőket, hogy ők már elvégezték-e. A nekünk nyilatkozók válaszaiból az látszik, hogy bizony sokan lesznek azok, akiknek zárolni fogják a számláját.

22 napja maradt azoknak a banki ügyfeleknek, akik folyószámlát vezetnek, hogy elvégezzék az adategyeztetést. Ennek elmulasztása esetén a számlát a banknak be kell fagyasztania - erre törvény kötelezi őket. Mi a cikkeinkre érkezett reakciók és olvasói levelek alapján azt tapasztaljuk, hogy bár a törvényt már két éve elfogadták, a tény még a határidő lejárta előtt 3 héttel is sokakat meg tud lepni.

A bankok korábban nekünk adott válaszaiban arra hívták fel a figyelmet, hogy az ügyfélkörül körülbelül 30 százaléka áll még az adategyeztetési kötelezettség előtt. Ez országosan több százezer ügyfelet jelent, akik június 27-én majd megrohanják a bankfiókokat. Kíváncsiak voltunk, hogy a folyószámlások hogy állnak, illetve arra is, hogy kaptak-e tájékoztatást a banktól. Lementünk terepre, és megkérdeztük őket:

Ahogy az látható, a megkérdezettek nagy része nem végezte el az adategyeztetést, jelentős részük nem is tudott arról, hogy van ilyen teendője. Az összes megkérdezett azt állította, hogy őket a bankjuk nem tájékoztatta. Ez azért érdekes, mert a bankok korábban azt válaszolták a Pénzcentrumnak, hogy az értesítéseket megkezdték, sokan már ki is értesítették a teljes ügyfélkört. Valahol tehát hiba van a rendszerben: vagy a bankok nem tájékoztatnak kellően hatékonyan, vagy az ügyfelek nem olvassák el a banki értesítőket.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válts a Pénzcentrum folyószámla-kalkulátorával!

Rengetegen voltak azok, akik kamerán kívül elmondták, hogy nem hallottak az adategyeztetésről, és meglepően sokan azok, akik arra hivatkozva nem nyilatkoztak, hogy egyszerűen nem hiszik el az állításunkat, mert "csak úgy senki nem zárolhatja a bankszámlámat." Hát, a bank nem is "csak úgy" zárol, hanem törvényi kötelességének tesz eleget.

Mindenesetre tiszta sor, hogy a magyarok nagyon nagy része fog meglepődni június 27-én, amikor nem tud majd bankkártyával fizetni, nem tud pénzt felvenni és befizetni a számlájára, és a tranzakciók sem fognak megérkezni oda.

Hozzátesszük, sokan vannak azok, akik vélhetően azért nem hallottak az adategyeztetésről, vagy azért nem kaptak értesítést, mert a bank már elvégezte az átvilágításukat egy ügyintézés során, esetleg számlanyitáskor (aki egyébként 2017 június 26 után nyitotta a számláját, ott a bank ezt automatikusan megteszi). A Budapest Banknál például ez az automatizmus már korábban is a rendszer része volt, így a bank lakossági ügyfeleinek nincs ilyen további kötelessége - mert annak már eleget tettek.

Szó sincs arról tehát, hogy vannak olyan kivételezettek, akiknek nem kötelező az adategyeztetés. Egyszerűen csak arról van szó, hogy sokak már eleget tettek a kötelezettségüknek, még akkor is, ha erről nem tudnak. Mivel a bankok - teljesen érthetetlen módon - nem alakítottak ki semmilyen speciális tájékoztatási felületet arra, hogy az egyes ügyfeleket átvilágították-e már, így a Pénzcentrum azt javasolja, hogy mindenki, aki nem tudja biztosan, hogy ez megtörtént-e, a következő három hétben érdeklődjön a bankjánál. Jelen állás szerint ugyanis 10-ből 7 magyarnak zárolni fogják a bankszámláját június 26 után. Nagyon fontos, hogy akinek van életbiztosítása, az biztosítójánál szintén érdeklődjön, mert egyes életbiztosítási típusokra szintén kötelező elvégezni az adategyeztetést.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos