Véres bankrablás Magyarországon: milliárdokat vittek el a bűnözők

2016. március 27. 07:00

Idén már két bankrablás is történt itthon, ráadásul egy hónapon belül. Ennek apropóján a Pénzcentrum megnézte, hány bankrablás történt Magyarországon az utóbbi évtizedekben, és melyik évben kaszálták a legtöbbet a bűnözők.

Idén már kétszer raboltak bankot Magyarországon: február végén az Oktogonnál lévő Citibankot, a héten pedig az OTP Blaha Lujza téri fiókját fosztották ki. Az utóbbiról a Pénzcentrumnak sikerült videofelvételt is szereznie, amin az elkövető látható:

Azzal kapcsolatban, hogy a 2-es terrorkészültség mellett hogy tudták kirabolni az OTP fiókját, Pintér Sándor belügyminiszter nemrég azt válaszolta, hogy ez nem terrorcselekmény,  csak egy közönséges bűncselekmény. Ettől függetlenül biztos benne, hogy sikerül elkapni a tettest.

A rablók egyébként nem kaszáltak rekordösszeget, mindkét esetben kisebb zsákmánnyal menekültek el. Az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint idén az első két hónapban 1 142 000 forintot zsákmányoltak bankrabláskor. Mivel az első két hónapban egyedül a Citibank fiókját rabolták ki, nem nehéz kitalálni, hogy a Citibankot kiraboló tolvajról lehet szó. Ehhez jön hozzá az OTP-t megkopasztó bankrabló, aki - meg nem erősített források szerint - nagyjából 100-200 ezer forintos zsákmánnyal távozott.

A betéteseknek nem kell félniük
Azoknak, akiknek bankbetétben van a pénzük, egy esetleges bankrablás esetén sem kell aggódniuk, hogy kár éri őket. A bankok ugyanis igyekeznek egyszerre egy bizonyos bankfiókban minél kevesebb készpénzt tartani, illetve különböző biztonsági intézkedéseket is hoznak, ami jelentősen megnehezíti, hogy egyszerre nagyobb mennyiségű készpénzt raboljanak el a fiókból. A betétbe tett pénzünket a betétbiztosítás is garantálja, a betétes akkor is hozzájuthat a pénzéhez, ha a bank esetleg bezár, vagy csődbe megy. Magyarországon a legnagyobb ilyen szereplő az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), ahol 100 ezer euróig (körülbelül 31 millió forint) garantálják az ügyfelek befektetéseit.

Bár ez sem kis összeg, és még csak két hónap eredménye, mégis messze elmarad a 2000-es évtől, amikor a statisztikák szerint 264 015 200 forintot raboltak összesen a bankokból.

Hasonlóan nagy összeggel sikerült megrövidíteniük a tolvajoknak a bankokat 1998-ban és 2001-ben is. 2014-ben viszont mindössze 17 615 662 forintot sikerült zsákmányolniuk. Természetesen az elrabolt összeg mennyisége és a bankrablások száma szorosan összefügg. Az alábbi ábrán látható, hogy a rekorder években a bankrablások száma is jóval magasabb volt.

2000-ben volt a legtöbb, összesen 135 bankrablás. 1998-ban 104, 2001-ben 102, míg 2014-ben csupán 17 esetet regisztráltak.

Az elmúlt évek legemlékezetesebb bankrablásai

A legtöbb bankrablás nem marad meg az emberek emlékezetében, viszont van néhány olyan eset, ami a mai napig kitörölhetetlen a magyarok fejéből.

A leghírhedtebb magyar rablópáros: Donászi és Bene (1989 - 1993)

Az utóbbi évek legbrutálisabb rablótámadásai kétségtelenül a Donászi-Bene páros nevéhez köthetőek, akik 1989 és 1993 között legalább egy tucatnyi támadást követtek el, és több embert meggyilkoltak. A páros számos fegyveres rablást hajtott végre, többnyire pénzszállító járművek ellen. Az ő számlájukra írható többek között az 1991 nyarán történt győri pénzszállító autó, a budai Skála áruház pénzszállító autójának, az újpesti Alfa áruház pénzszállítójának és a soroksári postának a kirablása is. Ezen felül két vadász életét is kioltották, akik 1992 novemberében észrevették a lőgyakorlatozó párost a Sárszentmihály melletti erdőben.

A Legfelsőbb Bíróság 1996-os ítélete életfogytiglani büntetést szabott ki rájuk. Donászi Aladár végül 2001 augusztusában öngyilkosságot követett el a sporonkőhidai börtönben. Bene Lászlót pedig idén az első fokú bíróság feltételesen szabadlábra helyezte volna, mert a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított. Abban az időben ugyanis, amikor a rablópárost életfogytiglanra ítélték, a ténylegesen letöltendő büntetés mértéke 20 év szabadságvesztést jelentett. Ennyi idő után az elítéltet feltételesen szabadságra lehetett bocsátani. Ha nem, plusz 5 évvel hosszabbíthatták meg a büntetést, azaz 25 év után mindenképpen kiszabadult az elítélt. A Szegedi Törvényszék azonban hatályon kívül helyezte az elsőfokú bíróság március elsején meghozott döntését, így egyelőre biztosan nem kerül szabadlábra Bene László.

A "Viszkis Rabló" (1993 - 1999)

A "Viszkis rabló" néven hírhedtté vált Ambrus Attila volt már jégkorongozó, írt könyvet, készítettek róla filmet, elvégezte a Dunaújvárosi Főiskola kommunikáció szakát, jelenleg pedig a börtönben megtanult kerámiakészítéssel foglalkozik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Közel 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, és postákat elmaszkírozott arccal és "álruhában". Néhány helyen többször is megfordult. Rablás előtt a helyszínekhez közeli kocsmákban whiskyt ivott, innen jött a "beceneve". A legtöbb esetben taxival ment rabolni, és azzal is távozott. Mindezt úgy, hogy az őt szállító taxisoknak fogalmuk sem volt róla.

Néhány rablásnál voltak tettestársai, de a legtöbb alkalommal egyedül ment fosztogatni. Az utolsó rablás során elfogták a tettestársát, aki lebuktatta, és ezt követően sikerült elfogni a rendőrségnek.

Posta- és bankrablásai során közel 200 millió forintot zsákmányolt. 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki rá, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Azóta megnősült, elmondása szerint jó útra tért, saját könyvet adott ki, és továbbra is kerámiákat készít.

Móri mészárlás (2002)

A sajtóban gyakran csak móri mészárlásként említett bankrablás sokak szerint a magyar kriminológia egyik legkegyetlenebb bankrablása volt. A 2002. május 9-én történt rablás során nyolc embert lőttek agyon brutális kegyetlenséggel. Ez azért is sokkoló, mert az esetet megelőző 9 évben elkövetett bankrablások során összesen egy áldozat vesztette életét a rendőrség adatai szerint.

A rablók összesen 7,3 millió forintot zsákmányoltak. A rendőrség még aznap a zsákmánynál is magasabb összeget - 10 millió forintos - vérdíjat tűzött ki a gyanúsítottakra, amit később 25 millióra emeltek.

A tettesek elkövetése azonban nem ment egyszerűen. Néhány órával a bűncselekményt követően a rendőrség két, már korábban is körözött bűnözőt - Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot - gyanúsította meg a bankrablás elkövetésével, de a nyomozás során nem találtak ellenük bizonyítékokat. Később letartóztatták Kaiser Edét és Hajdú Lászlót, akik mindvégig tagadták, hogy közük lenne az ügyhöz. A nyomozás során a rendőrség is rájött, hogy nagy valószínűséggel nem ők voltak a tettesek, hanem két tatabányai férfi, Nagy László és Weiszdorn Róbert. Nagy László még a bírósági ítélet előtt öngyilkos lett a börtöncellájában, Weiszdorn Róbert pedig életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. A bankfiók helyén a rablás után műszaki bolt nyílt, az Erste Bank pedig máshová költöztette el móri fiókját.

Angyalföldi hajsza (2013)

A főváros XIII. kerületében lévő Béke úti K&H bankfiókot rabolta ki egy fegyveres férfi, majd szatyorral, gyalog menekült el a helyszínről. Az esetet egy közeli biztonsági kamera is rögzítette, amin jól látszik, ahogy a bankrabló futva menekül, majd hosszú másodpercekkel utána kocog a bank biztonsági őre.

A biztonsági őrnek - annak ellenére, hogy  ellenállt a fegyverrel fellépő férfinak, és megfutamította a támadót - nem sikerült utolérnie a tolvajt. A tettest néhány hónap múlva sikerült elfognia a rendőrségnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem