2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Végleg befellegzett a nullás számlának: így kell bankolnunk mostantól


Sokan visszasírják azokat az időket, amikor még a legtöbb pénzintézetnél nullás számlával bankolhattunk. Az ingyenbankolás persze nemcsak a szolgáltatókon múlik, ezért utánajártunk, milyen változásokkal lehet újra ténylegesen ingyenes számlacsomagunk. Jobb, ha végleg lemondunk az ingyenes számlákról?

A héten már nemzetközi szinten is megszólaltak az ingyenes bankszámlavezetéssel kapcsolatban.

Vége az ingyen bankolás kultúrájának

- jelentette ki Andreas Dombret, a Bundesbank (német jegybank) igazgatósági tagja. Ugyan a növekvő díjak Németországba csak most kezdtek el beszivárogni, azonban hazánkban a tranzakciós illeték bevezetése óta folyamatosan kezdtek megszűnni a nullás folyószámlák (az átlagemberek számára elérhető szegmensben).

Ugyan egyes bankok időről időre hirdetnek akciót és olyan számlákat is találhatunk, amelyek egy évig tényleg ingyenesek, azonban olyat már nem találunk, amely évekig garantálni tudja, hogy teljesen ingyenesen használhatjuk.

Hová lettek a nullás számlák?

Mivel kíváncsiak voltunk arra, hogy mégis, milyen változásnak kellene beállnia ahhoz, hogy visszatérhessenek a nullás számlák, ezért megkerestük a Magyar Bankszövetséget, hogy kiderüljön, van-e arra esély, hogy újra ingyenesen bankolhassunk. Nekik viszont nincs egységesen kialakított stratégiájuk erre a kérdésre, azt javasolták, hogy a bankokat kérdezzük meg erről.

A K&H válaszában egy konkrét példán vezette le, hogyan bankolhatunk közel ingyenesen. Ez ugyanis megoldható, ha van 150 ezer forint havi beérkező jövedelmünk és 500 ezer forintos megtakarításunk a banknál (ez utóbbi célszerűen lehet a vésztartalékunk), a tranzakciókért azonban így is fizetni kell ennél a számlánál is.

Ha a tranzakciós illeték változna, az magával vonná a tranzakciós költség változását is. Ha a mérték lemenne 0-ra, akkor az első évben teljesen díjmentesen használhatná bankszámláját a mintában szereplő ügyfelünk - válaszolták kérdésünkre.

A CIB akciójáról már írtunk részletesen, náluk jelenleg találunk olyan számlát, amit egy évig ingyenesen használhatunk, ráadásul most egy autót is nyerhetünk, ha a bank számlacsomagját választjuk.

Az UniCreditnél kifejtették, hogy a bankszámla díjainak meghatározása bonyolultabb, mint az egyszerű termékárazás, a díjak mértékét több tényező együttesen alakítja ki.

Ezek között szerepelnek külső, a jogi és a gazdasági környezetből származó és egyúttal belső, köztük például stratégiai, üzletpolitikai tényezők is

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a bank. Egy-egy elem kedvező vagy kedvezőtlen elmozdulása nem feltétlenül váltja ki egyben a díj változását (ideértve a termék ingyenessé válását is). Ugyanakkor az egyes költségelemek konkrét változása mellett ezek összhatását is folyamatosan nyomon követik és elemzik, annak érdekében, hogy versenyképes díjú szolgáltatásokat kínálhassanak.

A fentiek alapján tehát az látható, hogy a tranzakciós illeték eltörlése nélkül valószínűleg nem lesznek hosszútávon is ingyenes számlák, ráadásul ehhez is feltételeket kell majd teljesíteni a bankoknál (jóváírás, megtakarítás, meghatározott tranzakció stb.).

Itt a legolcsóbb most a bankolás

A Pénzcentrum kalkulátorát is bevetettük annak érdekében, hogy kiderítsük, mennyiért tudunk most bankolni, és hol találjuk a legolcsóbb számlákat. Az első, második éves díjakat és az első két év teljes költségét számoltuk ki, a kalkulátornál található alapbeállításokat használva (havi 200 ezer forint jóváírás, több féle tranzakció, bankkártya stb.).

Ez alapján a legolcsóbb a fent már említett CIB Eco számlacsomagja lett, amit első évben akár ténylegesen ingyenesen használhatunk. A második évben viszont már ki kell fizetni a kártyadíjat, amely 2900 forintba kerül.

A második legolcsóbb ajánlat az első éves díj alapján a Sberbank Fair csomagja, mindössze 840 forintból megúszhatjuk a díjakat, a második évben viszont itt is kell kártyadíjat fizetni, így viszont az összköltség is magasabb.

Az első két éves díjat figyelembe véve ugyanis az OTP Simple már olcsóbb bankolást ígér, mint a Sberbank. Itt viszont inkább a tranzakciókért számítanak fel díjat, így aki keveset utal, annak jó választás lehet ez a csomag. Lényeges, hogy a folyószámla mellé takarékszámla is jár, illetve ha megváltoznak a bankolási szokásaink (akár ideiglenesen), akkor megvásárolható kedvezménycsomagokkal vehetjük elejét a növekvő díjaknak.

Ha megnézzük a számlacsomagok díjait, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy több banknál az első éves díj alacsonyabb, mint a második éves összköltség, több banknál pedig nem változik az egy év alatt felszámított díj (a Raiffeisennél egyébként csökken). Emiatt érdemes lehet egy évre bankszámlát választani, majd az egy év letelte előtt újra körülnézni, hol találunk olcsó számlát.  Ha nem szeretnénk ezzel ennyit vesződni, akkor olyan csomagot válasszunk, amelynek tartósan elfogadható ára van.

Nemcsak a díjakon múlik a bankszámlaválasztás. Nem elhanyagolható szempont, ha hitel felvételén is gondolkodunk. Ilyenkor ugyanis a hitelkonstrukciók közötti eltéréseket is vegyük figyelembe. Ha például 20 évre fix kamatozású kölcsönt szeretnénk, akkor ne menjünk olyan bankhoz, amely nem kínál ilyet. A Pénzcentrum kalkulátoraival egyébként a lakáshiteleket és a személyi kölcsönöket is összehasonlíthatod.

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.