2019. július 18. csütörtök Frigyes

Véget vetne a főváros zsúfoltságnak, ha a lakosok nem parkolnának ingyen

  • hvg.hu
  • 2019. június 18. kedd 10:02

Egy fővárosi tanulmány felvetette a lehetőséget, hogy a belváros zsúfoltságának csökkentése érdekében vonjon meg a városvezetés bizonyos kedvezményeket, az ott parkoló lakóktól. A kerületek nem fukarkodtak eddig az ingyenparkolás lehetőségével, amely gyakorlatilag milliós ajándékot jelent a lakóknak - írja a hvg.hu. 

Felül kell vizsgálni a fővárosi parkolási rendszert, ide értve a kedvezményeket és az "alanyi jogú" ingyenes lakossági parkolást is - ezt írja a Budapesti Mobilitási Terv 2030, amelyet ugyan nem a Fővárosi Önkormányzat dolgozott ki, hanem a főpolgármester felhatalmazása alapján a BKK, számos szakértő bevonásával, de arról a Balázs Mór Bizottságban egyeztettek, ahol mások mellett a Főpolgármesteri Hivatal, a Miniszterelnökség, az ITM és a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjának képviselője is ott ült.

Ez a javaslat nem az ingyenesség abszolút elvételéről szólna, de a végcél akár ez is lehetne a jövőben.

A tervezet készítői szerint a város jövőképe miatt kell változtatni a jelenlegi rendszeren. Az önkormányzatok még a legzsúfoltabb budapesti belvárosi kerületekben is háztartásonként legalább két autónak jelképes összeg ellenében, jóformán tehát ingyen adnak egész éves parkolási engedélyt.

Mikor este hazaérek, annyit körözök a gyerekekkel a ház körül parkolóhelyet keresve, hogy bealszanak. Így cipelhetem föl valahonnan a két alvó gyereket meg a cekkert

- panaszkodott egy újlipótvárosi olvasó a hvg-nek. Hiába állítja az oldalán a XIII. Kerületi Önkormányzat, hogy javult a parkolási helyzet, ezt úgy tűnik a lakók nem érzik. A G7 közérdekű adatigényléssel nemrég kikérte a kerületekről, hány lakossági várakozási engedélyt adtak ki, mire a válaszoló nyolc kerülettől kapott adatok, illetve a lap becslése alapján úgy tűnik:

15 ezerrel több parkolási engedélyt adtak ki annál, mint ahány parkolóhely valójában van.

A II. kerületben például 10 432 várakozási hozzájárulást adtak ki 6330 parkolóhelyre, a III. kerületben csaknem 15 ezret úgy, hogy nincs 11 ezer hely. Az V. kerületben kevesebb mint 2 ezerrel billen az engedélyek felé a mérleg, de a legdurvább a VII. kerület, ahol 12 ezer hozzájárulás jut 7 ezer helyre. A XIII. kerületben ilyen szempontból nem annyira durva a helyzet, sőt 28 496 lakossági várakozási engedélyt adtak ki 29 778 parkolóhelyre. 

Fővárosi Közgyűlés például kimondhatná, hogy lakásonként egy jármű parkolhat ingyen vagy kedvezménnyel a környéken, vagy az is megoldás lehetne, hogy a helyi lakosokhoz igazítva alakítaná ki a parkolóhelyeket: olasz városokban például bizonyos színű felfestésre csak helyi lakos állhat.

A konfliktus állandósult a helyben lakók és a környéken parkoló ingázók és egyéb vendégek között 

- mondja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület elnöke, Dorner Lajos. A helyben lakó a háza előtt szeretne parkolni, de ez lehetetlen, ha az ingázók elfoglalják a helyet. Ilyenkor mennek a panaszok a kerületi vezetéshez, akik a kisebb ellenállás felé mozdulva elérik a fővárosnál a parkolási díjemelést, amivel a szomszéd kerületbe szorítják át a P+R-ezőket. Viszont ezzel a probléma csak tovább gyűrűzik más kerületekre, amíg az egész város egy fizetőövezetté nem válik. A kerületek viszont ragaszkodnak a bevételeikhez, illetve a saját helyi lakosaiknak nyújtható kedvezményekhez. 

JÓL JÖNNE 800 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 800 ezres forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 17 775 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 13,41%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 18 198 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az OTP, valamint a CIB konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

07.18-07.24
Országos

Spar

07.18-07.24
Országos

Aldi

07.18-07.24
Országos

Lidl

07.18-07.24
Országos

Praktiker

07.11-07.22
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos