2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Van pár millió forintod? Így fektesd be 2021-ben, ha kaszálni akarsz ebben az évtizedben


Az infláció évtizede - így tekint egyre több szakember a 2021-től kezdődő időszakra, ami a 2008-as világgazdasági válsághoz hasonlóan, akár több évtizedes piaci trendeket boríthat majd fel. De vajon mibe érdemes ilyenkor rakni a megtakarításainkat? Milyen részvények teljesítenek jól infláció idején? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Aggodalomra egyelőre nincs oka a befektetőknek, hiszen nagyon erős árszínvonal növekedésre, vagy hiperinflációra utaló jeleknek egyelőre a nyomát sem látják a szakemberek - szögezik le a Pénzcentrunak az Aegon Alapkezelő szakértői. Mint írják, legtöbben lassú, és kiszámítható, ám hosszútávú infláció térnyerését vizionálják, amire a befektetőknek már most érdemes elkezdeni a felkészülést.

Az infláció hatása a részvénypiacra

Az elmúlt évtizedben a magánbefektetők számára nem volt kiemelt jelentőségű kockázati tényező az infláció. Természetesen voltak negatív példák, ám ezek mindegyike a fejletlen, szabályozatlan piacokra, és a harmadik világ országainak valutáira korlátozódott, amit az átlagbefektetők messziről elkerülnek (helyesen).

Most azonban egyre több pénzügyi szakember álláspontja az, hogy olyan fordulat következhet be a piacon, ami leginkább az 1973-tól kezdődő olajválság utáni időket idézheti fel. Ez számos meglepő fordulathoz vezethet a részvénypiacokon

- jósolják az alapkezelő szakértői.

Megtépázhatja az infláció a legnépszerűbb részvényeket is?

Az elmúlt évtizedek legnépszerűbb részvényei közé az innovatív, vagy jövőbeli technológiák után kutató vállalatok papírjai tartoztak, amelyek tőzsdére lépésük óta akár több száz vagy több ezer százalékos profitot is hozhattak a magán- és intézményi befektetőknek. "A sarki fűszeres által is jól ismert technológiai vállalatok valódi (könyv szerinti) profitjának értéke azonban köszönőviszonyban sincs a tőzsdei árakkal, aminek veszélyeire a konzervatívabb pénzügyi elemzők már évek óta figyelmeztetnek" - monják a befektetési szakemberek..

A magas növekedésű, többnyire technológiai vállalatok (Apple, Facebook, Tesla, stb.) mellett viszont gyakran az hangzik el érvként, hogy az elmúlt bő 10 évben átlag felett teljesítettek a piacokon

- fogalmaznak az Aegon Alapkezelő szakértői, és hozzáteszik, hogy egy emelkedő infláció azonban számos olyan kockázatot rejthet ezeknél a vállalatoknál, aminek a hatásai egyelőre nem ismertek. Ilyen lehet például:

 • Nem egy ad-hoc piaci anomália hatna rájuk, hanem egy meghatározó, hosszabb távú fordulat következne be a világgazdaságban.
 • Magas növekedési vállalatként sokkal inkább túlértékeltek, mint az alacsonyabb növekedésű társaik, amik ráadásul stabil cash-flowval is rendelkeznek.
 • Az infláció elleni védekezésben konzervatívabbá válhat a piac, és a befektetők a jövőbeli várakozások helyett a vállalatok valódi profittermelő képessége alapján dönthetnek majd a befektetésekkel kapcsolatban.
 • A legnagyobb kapitalizációval rendelkező technológiai vállalatok zömének még sohasem kellett szembenézni magas inflációs környezettel, így nem tudjuk, miként fognak rá reagálni a jövőben.

A fenti érvek miatt, így szakértők szerint valószínűleg soha nem látott kihívások elé néznek a befektetők által kedvelt, magas növekedésű technológiai vállalatok részvényei.

Vesztesekből lesznek a nyertesek?

Meglepetést a jelenleg a befektetők által perifériára helyezett, és méltánytalanul alulértékelt konzervatívabb szektorok papírjai okozhatnak, ahol szintén fordulat következhet be - jósolják a szakemberek. Ezek esetében két nagyon vonzó tényezőt lehet kiemelni a befektetők szempontjából:

 • a fentebb már említett stabil cash-flow-t, ami nagyon jól jöhet a nehezebb időkben
 • a létfontosságú termékeket gyártó és értékesítő cégek kiváló árkompenzáló képességét, amivel jól védekezhetnek az infláció ellen, hiszen ezen cégek termékeit, szolgáltatásait nehezebb piaci környezetben (ha úgy tetszik drágábban) is be kell majd szerezniük a vásárlóknak

Melyek lehetnek a nyertes szektorok?

 • Kiskereskedelmi termékek (élelmiszer, háztartási elektronika, egészségügyi termékek)
 • Energiaszektor (áram, gáz, benzin)
 • Pénzügyi termékek (lakáshitel, kölcsön, biztosítás, megtakarítások)

Tehát könnyen elképzelhető, hogy a magas növekedésű részvények iránti kereslet kissé megtorpanhat és a befektetők a magasabb inflációs környezetben elkezdik preferálni a biztonságot és alacsonyabb kockázatot jelentő konzervatívabb szemléletű iparágakat. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fent említett technológiai vállalatok ne termelnének profitot a jövőben és ne lennének sikeresek, viszont a körülöttük lévő hype jelentősen alábbhagyhat.

A konzervatívabb befektetők évtizede jöhet?

A fentiekből következik, hogy a piacokon a konzervatívabb befektetési szemlélet nyerhet teret ismét, ahol a profit hajhászása helyett a befektetési portfóliók reálértékének megőrzése lehet majd az elsőszámú szempont, az alábbi 5 tényező figyelembevételével:

 • 1. szélesen diverzifikált portfóliók létrehozása (áruk, kötvények, részvények)
 • 2. minimum közepes, de inkább hosszú időtáv
 • 3. aktívabban kezelt portfóliók, ahol a portfólió menedzserek és pénzügyi tanácsadók képesek gyorsan reagálni a piaci kihívásokra
 • 4. költséghatékony pénzügyi megoldások (például: befektetési alapok)
 • 5. innovatív pénzügyi termékek, mint például az inflációkövető kötvények vagy inflációs stratégiát követő befektetési alapok.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked