2020. február 16. vasárnap Julianna, Lilla

Vallottak a magyarok: ennyit költöttek összesen az ünnepek alatt

  • 2020. január 17. péntek 12:31

Tájékozódnak, és csak akkor folyamodnak kölcsönhöz, ha tényleg szükséges: jórészt így nyilatkoztak a megkérdezett magyar pénzügyi fogyasztók egy kutatásban. Az ünnepi időszakban a magyarok kiadásai nem haladták meg a 36 000 forintot, az év végi ünnepekre a válaszadók több mint fele nagyjából ugyanannyit költött, mint tavaly.

Az Ipsos MORI a Provident anyavállalata, az IPF hét tagországában vizsgálta a lakosok elmúlt években jellemző hitelfelvételi szokásait, pénzügyi helyzetét, az általuk használt megtakarítási formákat, valamint azt, hogy miként ítélik meg az elmúlt év gazdasági tendenciáit. A felmérésben Csehország, Lengyelország, Litvánia, Spanyolország, Magyarország, Románia és Mexikó vett részt, hazánkban 1000 főt kérdeztek meg.

Személyi kölcsönöd feltételeit a Pénzcentrum kalkulátorában is személyre szabhatod!

A kutatásban főként személyi hitelekről szóló kérdésekkel találkoztak a résztvevők. A magyar válaszadók 24 százaléka igényelt ilyen típusú kölcsönt az elmúlt évben. A választott pénzintézetek csak a minta 21 százaléka esetében folyósították a teljes igényelt hitelösszeget. Törlesztőrészletekre a hitelfelvevők 79 százaléka a havi kereset 30 százalékát fordítja, azonban a megkérdezettek 14 százaléka a fizetés kevesebb mint tizedét szánja erre a célra.
A magyar válaszadók 8 százaléka tartja valószínűnek, hogy a következő hat hónapban személyi kölcsönért folyamodik. A vizsgált országok átlagánál ez az érték jelentősen alacsonyabb: a nemzetközi részvevők átlagosan 18 százaléka valószínűsíti, hogy a következő fél évben hitelt fog felvenni.

A kutatás a megtakarítási szokásokat is vizsgálta. 2018-ban a megkérdezett magyarok 45 százaléka bankszámlán őrizte spórolt pénzét, negyede pedig készpénzt halmozott fel. 2019-re ezek a számok 40 és 24 százalékra csökkentek. Egy év alatt 10-ről 14 százalékra nőtt azok száma, akik hosszú távú megtakarítást választottak.

A hazai válaszadók viszonylag nyitottan kommunikálnak családjukkal a pénzügyi helyzetükről és bevételeikről. 35 százalékuk részletesen beszámol rokonainak az anyagiakról, további 26 százalékuk pedig megvitatja partnerével a családi költségvetést. A kutatás eredményei növekvő pénzügyi tudatosságra és előrelátásra utalnak Magyarországon. A legfontosabb szempontok a hiteligénylés során - a korábbi évekhez hasonlóan - továbbra is a kedvező törlesztőrészlet (75%) és a teljes visszafizetendő összeg mértéke (63%). A hitelért folyamodó vagy azt fontolgató magyarok saját bevallásuk szerint körültekintően gondolkoznak a hitelfelvételt érintő kérdésekben (89%), és csak vészhelyzetekben folyamodnak kölcsönért (75%).

Személyi kölcsönökért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A személyi kölcsönök legfőbb céljai az elmúlt évek során nem változtak. A hiteligénylők többnyire váratlan kiadások (60%) vagy egészségügyi költségek (54%) fedezete, esetleg lakásfelújítás (59%) esetén fontolják meg a hiteligénylést.
Pénzügyi döntéseik meghozása előtt a megkérdezettek leginkább az interneten tájékozódnak (61%), harmaduk (33%) barátoktól és rokonoktól tanácsot kér. A résztvevők 61 százaléka megosztja tapasztalatait férjével vagy feleségével azokról a pénzügyi termékekről, amiket már használt vagy tervez használni. A hazai válaszadók 70 százaléka készít pénzügyi tervet. A résztvevők egyötöde (20%) minden kiadását megtervezi előre, 25 százalékuk csak a kiadások egy részét, 26 százalékuk pedig kizárólag a főbb kiadásokat.

A vizsgált országok résztvevői mind egyetértettek azzal, hogy az iskolákban fel kell készíteni a gyerekeket a pénzügyi döntésekre, a hazai megkérdezettek fele ezt kiemelkedően fontosnak tartja.
Az elmúlt évhez képest nem változott a háztartások vélekedése saját gazdasági helyzetükről: 45 százalékuk szerint változatlan maradt. A válaszadók majdnem ötöde (19%) észlelt fejlődést, aminek okaként elsősorban a bérek növekedését (45%) jelölték meg. A felmérésben szerepeltek a magyar munkaerőpiaci trendekre vonatkozó kérdések is; a kitöltők 36 százaléka szerint a foglalkoztatottság helyzete változatlan maradt, 21 százalékuk enyhe javulást észlelt.
A karácsonyi időszakban a magyarok 37 százaléka 36 ezer forintnál kevesebb pénzt költ. A válaszadók több mint fele (54%) ugyanannyit szándékozott költeni, mint az előző évben. A megkérdezettek 9 százaléka úgy gondolta, kiadásai magasabbak lesznek az ünnepek alatt, mint az előző évben, elsősorban az ajándékok miatt (50%). Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója így nyilatkozott:

Az ilyen kutatásokból jobban megismerhetjük a társadalom pénzügyi vélekedéseit, szükségleteit és lehetőségeit, ez segít nekünk abban, hogy több mint 230 ezer ügyfelünknek felelősen hitelezzünk. A Provident Családi Kasszasikerek gazdasági és pénzügyi ismeretterjesztő programját azért hoztuk létre 2008-ban, mert a jól tájékozott, pénzügyileg tudatos fogyasztók jó partnerek számunkra. A program közel 300 szakember és 30.000 háztartás részére juttatott el korszerű gazdasági és pénzügyi ismereteket.

Címlapkép: Getty Images

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk