2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Új Operatív Törzs jött létre Magyarországon: ez lesz a feladata, ők a tagjai


Miután a Pénzügyminisztérium szerdán bejelentette, tegnap késő este megjelentek a Magyar Közlönyben a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs működésének részletszabályai.

A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs a kormányrendelet értelmében a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hátrányos hatásainak enyhítése, illetve elhárítása érdekében jött létre.

A rendelet 5 pontban sorolja fel az új operatív törzs feladatait:

 • figyelemmel kíséri a magyar gazdaság védelme érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket,
 • figyelemmel kíséri a gazdaságvédelmi intézkedések végrehajtását,
 • javaslatot tesz a Kormány részére azon tényezők, vagy szabályozások megszüntetésére, amelyek akadályozzák a vállalkozások tevékenységét, valamint a Magyarországon megvalósuló vagy megvalósítani kívánt beruházásokat,
 • javaslatot tesz a Kormány részére az európai uniós és hazai források kihelyezését könnyítő intézkedések megtételére,
 • véleményezi a magyar gazdaság védelme szempontjából releváns kezdeményezéseket, és javaslatot fogalmaz meg a kormányzati beavatkozásra.

Az Operatív Törzs a feladatkörébe tartozó egyes részfeladatok ellátására akciócsoportokat hozhat létre - szól a rendelet. Lényeges pontja a dokumentumnak, hogy kimondja: az Operatív Törzset a pénzügyminiszter vezeti, vagyis jelenleg Varga Mihály. Az Operatív Törzs tagjait is felsorolja a rendelet,ezek a következők:

 • az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság vezérigazgatója,
 • az Innovációs és Technológiai Minisztérium fogyasztóvédelmi hatósági ügyekért felelős szakmai felsővezetője,
 • a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója,
 • a Magyar Államkincstár elnöke,
 • a Magyar Turisztikai Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója,
 • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője,
 • a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke,
 • a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke,
 • a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen Működő Részvénytársaság vezérigazgatója

A rendelet szerint az Operatív Törzs vezetője az Operatív Törzs ülésére külső szakértőt meghívhat. A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi fogyasztóvédelemért felelős képviselője, a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Közbeszerzési Hatóság képviselője tanácskozási joggal részt vehet az Operatív Törzs ülésén. Sőt, az Operatív Törzs ülésén a miniszterelnök is bármikor részt vehet. Ebben az esetben az Operatív Törzs ülését a miniszterelnök vezeti. Az Operatív Törzs szükség szerint ülésezik, az ülés összehívását bármely tag kezdeményezheti, az ülés összehívásáról az Operatív Törzs vezetője dönt.

Fotó: Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs alakuló ülését követõen a Pénzügyminisztériumban 2020. június 24-én. MTI/MTI Fotószerkesztõség/Kovács Tamás

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk