2020. július 13. hétfő Jenő

Új módszerrel nyúlják le a pénzed: csak egy sms kell hozzá


A technológia fejlődéssel párhuzamosan - nem meglepő módon - a bűnözők módszerei is gyorsan terjednek. Az elmúlt években több olyan pénzlenyúlós módszerrel találkozhattunk, ami először Nyugat-Európában jelent meg, majd kisvártatva Magyarországon is. A Pénzcentrum most egy olyan veszélyre figyelmezteti olvasóit, ami hamarosan nálunk is felbukkanhat.


Új csalási technológiára figyelmeztet a brit bankok közös pénzügyi csalás ellenes szervezete, a Financial Fraud Action (FFA). A módszerrel nagyon könnyen átverhetik a bankok ügyfeleit, és nem elképzelhetetlen, hogy más országokban is megjelenik.

Így működik

A módszer lényege, hogy figyelmeztető SMS-üzenetet kap - látszólag - a bankjától. Ebben arra figyelmeztetik, hogy veszélyben van a pénze: például azért, mert illetéktelenek hozzáfértek a bankszámlájához. Az is szerepelhet az üzenetben, hogy a lehető leghamarabb frissíteni kell bankszámlájához tartozó személyes adatait.

Az sms-ben az szerepel, hogy

  • hamarosan keresni fogják őt bankjától, telefonon
  • neki kell felhívnia a megadott számot
  • esetleg egy kamu banki honlapra irányítják.

És valóban, perceken belül csörög is a telefon, a vonal túlsó végén pedig az ál-ügyintéző beszél: az ügyféltől elkéri legfontosabb adatait, bankkártyája számát, számlaszámát,

és természetesen - mivel nagy a veszély - PIN kódját, jelszavait is.

A gyanútlan ügyfél pedig megadja az adatokat.

A helyzetet nehezíti, hogy a csalók már olyan üzeneteket is tudnak küldeni, ami feladóként a bank nevét írja ki - így pedig az ügyfél telefonján a bankjától korábban kapott üzenetek közé kerül be.

Hogyan lehet védekezni?

Az FFA legfontosabb tanácsa, hogy gyanakodjunk:

  • bankunk SOHA nem kéri PIN kódunkat telefonban, e-mailben
  • telefonban nem kérik a netbanki azonosítónkat
  • nem keresnek meg minket sms-ben azért, hogy frissítsük az adatainkat
  • ha ilyen sms-t kapunk, ne az abban szereplő számot hívjuk, hanem bankunk központi call centerét.

De a legfontosabb, hogy

a bank telefonos ügyintézője sosem kérdezi a PIN kódunkat - ha esetleg mégis, akkor biztos, hogy nem jó számot hívtunk!

Trükkös ATM-ek - erre figyelmeztetnek a szakértők: KATTINTS

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS