Új kötvények jöhetnek Magyarországon: ez bennük a különleges

Pénzcentrum2020. augusztus 4. 16:01

Az MNB Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését. Ezért a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosítását. Ennek keretében elemzést tesz közzé a zöld kötvénykibocsátást ösztönző jegybanki szabályozói lehetőségekről.

Az MNB Zöld Programjában folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, melyek javíthatják a zöld beruházások finanszírozási feltételeit. Ennek érdekében a bankszektorban már megtett és folyamatban lévő, hitelezésre irányuló intézkedések mellett a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel.

E törekvés egyik fő zászlóshajói a zöld kötvények lehetnek, melyek szegmense a külföldi, fejlett piacokon az elmúlt években látványos növekedést produkált. Azonban Közép-Kelet-Európában, így hazánkban is néhány kivételtől eltekintve még gyermekcipőben jár. Ilyen kivétel a magyar zöld állampapír közelmúltbeli kibocsátása. A magyarországi zöld kötvénykibocsátások beindulása hozzájárulhat hazánk klíma-, fenntarthatósági és energiastratégiai céljainak finanszírozásához, és támogathatja az MNB által is szorgalmazott versenyképességi fordulatot.

A vállalati, banki, esetleg önkormányzati zöld kötvénykibocsátás azonban a jegybank és más szabályozók ösztönző, támogató lépései nélkül várhatóan nem tudna kellő mértékben elindulni. Más külföldi országokhoz hasonlóan hazánkban is szükséges lehet tehát fejlesztő, előremozdító intézkedéseket bevezetni.

Címkék:
pénzcentrum.hu, megtakarítás, beruházás, kötvény, kötvénykibocsátás, vállalati kötvény,