2017. március 25. szombat Irén, Írisz

Totális csőd az alapszámla: a díjak láttán menekülnek az ügyfelek

Tavaly szeptember óta elérhető hazánkban az alapszámla, amelynek maximális díjait jogszabályban határozzák meg és bejelentett lakcím nélkül is igényelhetjük. A magyar lakosság azonban eddig alig néhány számlát nyitott, van olyan bank, ahol az igénylők fele külföldi.

Ősszel vezették be Magyarországon az alapszámlákat, amely lényege, hogy állandó bejelentett lakcím nélkül is nyithasson minden, az EU-ban tartózkodásra jogosult személy bankszámlát. A másik fontos jellemző, hogy az alapszámla maximális díja a minimálbér 1,5 százaléka lehet, ez tavaly  1575 forint volt, idén pedig 1665 forint. Kíváncsiak voltunk, hányan tudtak élni a lehetőséggel, ezért megkérdeztük a bankokat, mennyire sikeres a konstrukció.

A kutyának sem kell az alapszámla

A kérdéseinkre válaszoló bankok kivétel nélkül minimális érdeklődésről számoltak be, amikor az alapszámla népszerűsége után érdeklődtünk. Nem mindenhol árulták el a pontos számokat, azonban a Budapest Banknál ketten nyitottak alapszámlát (egy külföldi és egy magyar), a K&H-nál pedig mindössze egy fő élt a lehetőséggel. Emellett a CIB, a Raiffeisen és az UniCredit is úgy nyilatkozott, hogy nem sok alapszámlát nyitottak náluk, a pontos számokat azonban nem árulták el.

Kattints! Gigabírság: láthatatlan KRESZ-szabály szedi áldozatait a Tesco-parkolóban

Az OTP-nél az alapszámla iránt érdeklődő ügyfelek végül inkább más számlacsomag mellett teszik le a voksukat. Ennek oka, hogy az alapszámla díjainál kedvezőbb költséggel is elérhetők a számlacsomagok, ami a bankok többségénél hasonlóan alakul.

Az UniCredit szerint egyébként nem Budapesten választhatják majd sokan az alapszámlát, inkább a vidéki városokban, falvakban lehet népszerű, igaz, eddig ők sem sok alapszámlát nyitottak.

Kinek lehet jó az alapszámla?

Az eddigi igénylők alapján egyébként nehéz megmondani, hogy kinek lehet előnyös az alapszámla, a már megnyitott számláknál külföldi és magyar tulajdonosok egyaránt vannak.

Az alapszámlát létrehozó rendelet egyébként egy munkacsoportot is létrehozott, amely azt vizsgálja, hogy kik azok, akiknek a jövőben ingyenes lehet az alapszámla. Az egyeztetések részleteiről egyelőre nincsenek információk, azonban több csoportnak nyújtott ingyenes bankszámla is szóba jöhet. Az egyik csoport a nyugdíjasoké lehet, mivel ezzel a posta is jelentős összegeket spórolhat, ha az összes nyugdíjat bankszámlára utalják.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Megtudtuk, melyik autómárkával spórolhatjuk a legtöbbet: íme a lista
Milliókba kerülhet, ha drágább autót választasz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Egyre nagyobb divat színházba járni

A KSH adati alapján 2010 óta megállás nélkül emelkedik a színházi látogatók száma Magyarországon. 2015-ben már csaknem 6,7 millióan néztek meg valamilyen színházi előadást.  
 

Itt a tuti trükk: így lesz puha a kiszáradt sarkad

A lábápolás sarkalatos kérdése a megkeményedett sarkak kezelése. Sokan reszelik, testápolóval kenik, a tuti módszer viszont nem ez. Ha a más módszerek helyett inkább hajbalzsamot kensz a sarkadra...
NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

kert
03.23-04.20
Országos

Lidl

03.23-03.29
Országos

Aldi

03.23-03.29
Országos

Spar

03.23-03.29
Országos

Interspar

03.23-03.29
Országos

Auchan

03.23-04.12
Országos

Auchan

03.23-03.29
Országos

Tesco

03.23-03.29
Országos

  Ajánlatunk