7 °C Budapest

Tombolnak az árak az ingatlanpiacon - Mire elég ilyenkor a lakástakarék? (x)

Pénzcentrum
2018. június 1. 07:04

Rengeteg pénzre van szüksége annak, aki most szeretne otthonhoz jutni.

Még mindig pokoli, ami az ingatlanpiacon zajlik Magyarországon, már ami a vásárlókat illeti. Rengeteg pénzre van szüksége annak, aki most a fővárosban vagy a regionális központokban szeretne otthonhoz jutni. Az elmúlt években jellemzően mindig azt javasolták a pénzügyi szakértők, hogy kezdjünk el időben félretenni lakáscélra és használjuk ki a lakástakarék után járó 30 százalékos állami támogatást, ha tudjuk, hogy a jövőben lakást szeretnénk venni. De mire elég most a lakástakarékkal összegyűjthető pénz?

Már a cikk elején szeretnénk állást foglalni: a lakástakarékpénztár továbbra is az egyik, ha nem a legjobb lakossági megtakarítási forma Magyarországon. Lakáscélja mindenkinek van, ezen a területen belül pedig szinte bármire használhatjuk az így gyűjtögetett pénzt. Miért az egyik legjobb megtakarítás a lakástakarék? Az éves befizetéseink után az állam 30 százalékos támogatást is ad, ami évente maximum 72 000 forint. Ennek segítségével manapság kiemelkedő, akár 10 százalék feletti hozamot érhetünk el úgy, hogy a pénzünk teljes biztonságban van az OBA garancia által.

Ekkora megtakarítás jöhet össze a lakástakarékkal

Jól hangzik, de mi lakást akarunk venni. Mennyi pénzt használhatunk fel a futamidő végén? Ennek megválaszolásához segítségül hívhatjuk a Bank360 kalkulátorát, ahol mind a négy szolgáltató ajánlatait összehasonlíthatjuk személyre szabottan. Láthatjuk, hogy négy éves futamidő alatt pusztán az állami támogatással és betéti kamattal megspékelt megtakarítás (tehát a lakástakarék mellé felvehető lakáshitelt nem kérjük) 1 198 204 és 1 302 770 forint között van, ha a legmagasabb, havi 20 000 forintos betétet helyezzük el a lakásszámlánkon. 10 éves futamidő alatt 3 135 000 forint és 3 175 771 forint közötti összeg gyűlik össze.

Ahogy az az ingatlanárakon is látszik, a legrövidebb futamidő alatt összegyűjthető összeg töredéke lehet a vételárnak, a 10 év alatt megtakarított pénz pedig nagyjából az önerőre lehet elég egy hitelfelvételnél.

Mit tehetünk, hogy ennél nagyobb összeget szerezzünk lakástakarékon keresztül? Felhasználhatunk egyszerre több szerződést, ha van közeli hozzátartozónk.

A jelenlegi lakástakarék-szabályozás szerint házastársak, egyenesági rokonok egy közös célra is felhasználhatják saját lakás-takarékpénztári megtakarításaikat. Így, ha van még további 20 000 - 20 000 forintunk, amelyet havonta félre tudunk tenni, érdemes megtöbbszörözni az állami támogatás és a megtakarítás mértékét, azzal, hogy rokonainknak is kötünk lakástakarék-számlát. Így 10 év alatt például közel 10 millió forintot gyűjthetünk 3 lakástakarékkal, de már 4 év alatt is majdnem összegyűlik az önerő egy 20 millió forintos ingatlanhoz

- mondta el Veres Patrik, a Bank360 pénzügyi szakértője.

Ha nem vásárlásra, akkor mire használjuk?

Persze a lakástakarék éppen azért az egyik legjobb megtakarítás, mert nem csak lakásvásárlásra használhatjuk fel. Nincs az a lakástulaj, aki ne tudna valamit szépíteni, javítani az otthonán, a megtakarítható összeg pedig erre pont elég.

A lakástakarékot felhasználhatjuk kevésbé forrásigényes munkákra is: az ingatlan korszerűsítésére, felújítására, így, ha kifestenénk, lecserélnénk a nyílászárókat, a csempéket vagy az egész beépített konyhabútort, bátran költhetünk erre a lakástakarékból. De akár építhetünk is a lakáshoz vagy beletörleszthetjük a még meglévő lakáshitelünket is. Nézzünk még néhány példát amire a lakástakarék felhasználható:

  • házépítés
  • tetőcsere
  • tetőtér beépítése
  • napelem vásárlása
  • hőszigetelés
  • felújítás
  • klímaberendezés
  • fűtéskorszerűsítés
  • szaniterek
  • kertépítés

Bőven találni tehát olyan tennivalót a lakás körül, amihez megfelelő választás egy lakástakarék. Ha meg akarjuk őrizni a lakásunk értékét, négy-öt évente érdemes egy nagyobb felújítást tartani, amelyet fedezhetünk egy újra és újra megkötött lakástakarékból és a mellé kapott állami támogatásból.

Mire kell figyelni, ha szerződést kötsz

A legfontosabb tényező, amire figyelned kell, a számlanyitási díj, ami a szerződéses összeg 1 százaléka, azaz akkor is ennyit kell fizetned, ha a lakáshitelt nem veszed fel a futamidő végén. Ez annyit jelent, hogy 10 éves futamidőt és 20 000 forintos betétet választva igen súlyos 75 000 forintot kell letenned az asztalra.

Szerencsére a szolgáltatók különbőz akciók során gyakran elengedik, vagy drasztikusan csökkentik a díjakat. Az aktuálisan elérhető akciókról a Pénzcentrum is készített gyűjtést.

Júniustól azonban erős ajánlatot kínál ügyfeleinek a Bank360, ahol újabb díjnullázó akciót foghatunk ki. Azok, akik az számlanyitási akció ideje alatt 8 vagy 10 éves futamidőre szerződnek az Erste Lakástakarékkal a Bank360 weboldalán keresztül és befizetik az első betétet, a Bank360 Erzsébet utalvány formájában téríti vissza a számlanyitási díjat.

Ezzel az akcióval a Bank360 teljesen ingyenessé tette a számlanyitást, hiszen a számlanyitás díját Erzsébet utalványként visszakapjuk. Ezzel az Erste lakástakarékok hozama még magasabb lesz, hiszen a számlanyitási díj nem rontja az arányt.

Ha tehát lakásvásárlásra készülünk, érdemes több szerződést kötni. Nem csak az állami támogatást többszörözhetjük meg ezzel, hanem a Bank360 segítségével több tízezer forintot spórolhatunk meg. Akkor sem érdemes megfeledkezni a lakástakarék hasznáról, ha a már meglévő ingatlant szeretnénk felújítani, hiszen a rugalmasan felhasználható megtakarítást most ingyen indíthatjuk el.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem