2020. október 1. csütörtök Malvin

Több százezer forinttól esnek el az Ausztriában dolgozó magyar családok


Háromezer Ausztriában dolgozó magyar család nem jut hozzá a jogosan járó osztrák családi pótlékhoz a magyar és az osztrák hivatalok késlekedése miatt - írja a Magyar Nemzet.


A beadott kérelmek ellenére az Ausztriában dolgozó magyarok közül háromezer család nem jut hozzá az osztrákok által folyósított családi pótlékhoz. Az eljárások hosszú hónapokig elhúzódnak, akár fél év is lehet az ügyintézés ideje, ami alatt több százezer forinttól eshetnek el a családok.

A problémát legfőképp a magyar és osztrák hivatalok közti lassú ügyintézési folyamat okozza. A Miniszterelnökség a lapot arról tájékoztatta, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal családtámogatási osztályára nagy terhet róttak az Ausztriában dolgozó magyarok kérelmei. Bár a hivatal a felhalmozódott ügyszám miatt az érintett osztályon 18-ról 45 főre emelte az ügyintézők számát, így is ezrek kérelme szenved késedelmet.

A munkavállalóknak előbb le kell mondani a hazai támogatásról, ami akár fél évig is tarthat. Ugyanakkor a hazai támogatás folyósítását már gyakran egy hónap elteltével megszüntetik, míg az ausztriai támogatásra hónapokat kell várni. Meg nem erősített hírek szerint jövő januártól Ausztriában megszüntetik a visszamenőleges kifizetéseket, így több ezer eurótól, akár több mint félmillió forinttól is eleshetnek a családok. A tervek szerint 2016-tól bevezetik a tagországok közötti elektronikus adatcsere rendszerét, ami felgyorsíthatja az ügyintézést - közölte Lázár János.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó