2017. október 18. szerda Lukács

Titkolózik a lottótársaság: mi lesz a rekord főnyeremény sorsa?

Már 18 hete halmozódik a várható főnyeremény az Ötöslottón, ezért kíváncsiak voltunk arra, ha most szombaton elviszi valaki a milliárdokat, akkor mégis mire számíthat. A titoktartási szabályok elég szigorúak, így keveset tudhatunk meg az összeg kiutalásáról. Annak viszont utánajártunk, hogy mennyiből gazdálkodhat havonta a nyertes, vajon kell még valaha dolgoznia?

Mivel múlt héten se vitték el a főnyereményt az Ötöslottón, ezért mostanra a várható főnyeremény (2,32 milliárd forint) már a valaha volt nyolcadik legnagyobb nyeremény lehet a játék történetében. Arról múlt héten már részletesen írtunk, hogy a nyertes mire számíthat miután jelentkezett a nyereményért.

Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogyan juthat a pénzhez, aki elviszi a milliárdokat. Többek között arra kérdeztünk rá a játékszervezőnél, hogy a sorsolástól számítva hány napon belül, hány részletben, illetve hány bankszámlára utalják el a nyereményt.

A Szerencsejáték Zrt. azonban egyik kérdésünkre sem válaszolt. Mint azt megkeresésünkre elmondták, ezzel is a nyertesek anonimitását, biztonságát óvják.

Hova fordulhatunk, ha milliárdok ütik a markunkat?

Ilyenkor nem szabad bepánikolni, a nyereményért 90 napig jelentkezhetünk, ugyanakkor nem célszerű költekezésbe se kezdeni addig, amíg nincs a számlánkon a pénz. Ha már megkaptuk, akkor viszont érdemes lehet pénzügyi tanácsadóhoz fordulni, hogyan fektessük be a pénzünket. Persze, ha a bankunkhoz fordulunk, akkor a privátbanki szolgáltatások keretein belül is segítenek kialakítani egy megtakarítási portfóliót, ennek részleteiről korábban már írtunk.

Felmondjunk a munkahelyen?

Ha már a pénz is megérkezett a számlánkra, akkor már nem feltétlenül kell munkával tölteni az időnket, a felhalmozott összegből ugyanis jó eséllyel elég sokáig jól tudunk élni. Nem mindegy, azonban, miben tartjuk a pénzt. Ugyan a tanácsadónk ebben segíthet, azonban a végső döntést sokszor nekünk kell meghozni a pénz befektetéséről.

Kíváncsiak voltunk, milyen kamatokkal számolhatunk akkor, ha a magyarok körében népszerű megtakarítási formákat választjuk. Kiszámoltuk, mennyiből gazdálkodhatunk havonta, ha csak a hozamokból szeretnénk élni.

A legismertebb megtakarítási forma a bankbetét, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint jelenleg a betétek átlagos hozama 0,43 százalék. Így évente közel 10 millió forintból gazdálkodhatunk ebben az esetben, ami havi szinten 831 ezer forint. A Pénzcentrum bankbetét-kalkulátora alapján egyébként az átlag dupláját-háromszorosát is elérhetjük a legjobb ajánlatokkal.

Az utóbbi években egyre többen takarítottak meg állampapírban, az egy éves futamidejű bankbetéteknek adott konkurenciát a Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), aminek szintén egy éves a futamideje. Az éves hozam alapján viszont havi 3,87 millió forintból gazdálkodhatnánk, ha csak ebbe tennénk a lottónyereményt. Az összehasonlítás kedvéért megnéztünk egy hosszabb futamidejű állampapírt, a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK), 3 éves futamidejű verzióját. Ez már éves szinten 3,55 százalékos hozamot ígér, amely 6,86 millió forintos havi jövedelmet jelenthet.

Mivel hosszabb idejű befektetésnek is érdemes helyet szorítani, ezért a befektetési alapokkal is kalkuláltunk. Itt 5 százalékkal számoltunk (ennek módszerét korábbi cikkünkben fejtettük ki részletesen), ami havonta 9,67 millió forintos jövedelmet eredményezne.

Igen népszerű mostanában az ingatlan-befektetés. Ugyan a lakásárak emelkedését nehéz megjósolni, azonban a kiadásból származó jövedelemmel is kalkulálhatunk (ennek előnye egyébként, hogy a bérleti díjból havi szinten származik a jövedelmünk, ha úgy tetszik, akkor havonta jön a hozam). Itt érdemes lehet 6 százalékkal számolni, amely havi szinten 11,6 millió forintot jelenthet a lottónyertesnek.

Érdemes persze leszögezni, hogy egy profi banki tanácsadó nem egy terméket javasol, hanem egy személyre szabott, jól felépített portfóliót. Ennek egy részéhez könnyen hozzá lehet férni és egy része kifejezetten hosszútávú megtakarítás és valószínűleg a fent ismertetett elemek többsége megtalálható benne.

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső ÖTÖSLOTTÓ aloldalunkon

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Szuperintenzív nyelvtanfolyam? Mese habbal: a gatyád is rámegy a különórákra
Mutatjuk azt is, mennyivel kereshetsz többet, ha beszélsz még egy nyelvet.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Szégyenpadon Magyarország: ott vagyunk a legelhízottabb országok között

Az OECD 2017-es jelentése szerint Magyarország a legelhízottabbak között van a vizsgált országok közül. Az adatokból kitűnik, hogy a 15 évnél idősebb magyar lakosság 30 százaléka elhízott. Csupán...
 

Ne költs erre: készíts otthon fali szerszámtartót

A tavaszt ősszel kell előkészíteni - mondták a régi, tapasztalt gazdák. És valóban, az ősz beköszönte nem jelenti azt, hogy ezután nem találunk munkát a kertben - írta Bálint gazda. Tennivaló...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

10.12-10.18
Országos

Spar

10.12-10.18
Országos

Lidl

10.12-10.18
Országos

Auchan

10.12-10.18
Országos

Aldi

10.12-10.18
Országos

Tesco

10.12-10.18
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk