7 °C Budapest

Tényleg ennyit költünk általában karácsonykor?

2014. november 10. 13:32

November elején még távolinak tűnhet a karácsony, de a bevásárlóközpontokban már feltűntek az első akciók. Az ünnep költségekkel is jár: a GfK kutatása szerint a magyarok átlagosan 50 ezer forintot költenek karácsonykor. Érdemes éppen ezért jó előre elkészíteni az ajándéklistát és megtervezni a várható kiadásokat, így az ünnepi felkészülés is zavartalanul telik majd.

Felmérések szerint az elmúlt években egyre többet költ karácsonyi bevásárlásra a lakosság. Fejenként átlagosan 5 embert ajándékoznak meg, a meglepetésre pedig

személyenként hozzávetőleg öt-hatezer forintot szánnak.

Az ünnepi készülődés családonként nagyjából további

20-25 ezer forintot tesz ki.

Ebben az összegben szerepel a karácsonyfa, szaloncukor, az ünnepi menü, valamint az előkészületek további költségei is. Jól mutatja a karácsonyi költségek jelentőségét, hogy az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka, decemberben 20 ezer forinttal többet költ ilyen termékre az átlag vásárló.

Ahhoz, hogy valóban zavartalanul teljenek az ünnepek, érdemes megfogadni néhány hasznos tippet:

  • Kezdd el időben a készülődést! Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bevásárlást: ha kapkodsz, hajlamos vagy kevésbé odafigyelni az árakra, ráadásul a legjobb akciók az adventi időszak elején vannak.
  • Tájékozódj alaposan! Az üzletek mellett az interneten is nézz körbe, nem csak alacsonyabb árakkal találkozhatsz, de a sorban állást, tömeget is elkerülheted, ha házhozszállítást igényelsz.
  • Készülj listával! Az átgondolt bevásárlólista segít a lényegre koncentrálni. Ezzel elkerülhető a felesleges termékek megvásárlása, kordában tarthatók a kiadások.
  • Már pár hónappal korábban kezdj el félretenni, így nem egyszerre terhelik a családi kasszát a költségek!

Minden évben az egyik leginkább tervezhető kiadás a karácsonyi vásárlások időszaka. Ahogy általában a szabadságot is jó előre kivesszük ezekre a napokra, a kapcsolódó kiadásokra is érdemes időben felkészülni. Minél hamarabb kezdjük el, az akár kis összegű, de mindenképpen rendszeres megtakarítást, annál kisebb megterhelést jelent majd a karácsony. Ha esetleg eddig nem tettünk félre, akkor még most sem késő. Érdemes nemcsak a vásárlásoknál, hanem már a megtakarítások gyűjtésénél is az internetes csatornát igénybe venni, ami költséghatékony és kényelmes megoldás. - mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank igazgatója.

Jellemző költségek
(a Gfk és a OTP Bank)

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Karácsonyfa: 2000-20 000 Ft
  • Szaloncukor: 1500-5000 Ft
  • Ünnepi menü (halászlé, bejgli): 1000-2000 Ft/fő
  • Ajándék: 5-6000 Ft/fő.
  • Egy négytagú család estén kb. 40-70 ezer forint.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem