2020. február 26. szerda Edina

Teljes adókedvezményt kapnak ezek a magyar nők: mennyibe kerül az nekünk?

  • Portfolio
  • 2020. január 10. péntek 12:03

A kormány a háromgyerekes családanyákra is kiterjeszti a személyi jövedelemadó mentességet, ők egész életükben mentesülnek majd az szja-fizetés kötelezettsége alól. Ennek jelentős hatása lesz a költségvetésre is.

Az országban 38 ezer négygyerekes, és 136 ezer háromgyerekes család van a KSH adatai szerint, így a támogatottak köre 4-5-szörösére nő - írja a Portfolio. Sok esetben azonban ezek az anyák nem aktív keresők, így nem érint automatikusan mindenkit az szja-mentesség.

Ráadásul ezek a nők még munkaképes korban is nagyon inaktívak a munkaerőpiacon, azaz kevés szja-jövedelmet szereznek. A háromgyerekes nők azonban aktívabbak, tehát a költségvetési hatás is jelentősebb lehet. A portál számításai szerint az évezred elején a háromgyerekes szülők aktivitási rátája 68 százalék volt, a négygyermekeseké 33.

Növeli a hatást, hogy a háromgyerekes nők több ideig is jelen vannak a munkaerőpiacon, mert a gyerekvállalás időszaka rövidebb, és a munkábaállás lehetősége is nagyobb. Összességében ez azt jelenti, hogy az új intézkedés több pénzt hagy a családoknál, a költségvetésre gyakorolt hatása akár tízszerese is lehet a négygyermekes anyák támogatásához képest. Ez - csak nagyon durva első becsléssel - azt jelentheti, hogy a tavalyi konvergenciaprogram számából kiindulva 25 milliárd forintról jövőre akár 200-300 milliárd forintra is emelkedhet a sok gyereket vállaló nők állami támogatása.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Koronavírus: elkezdték felhalmozni a tartós élelmiszereket a magyarok?
Az egyik Rossmannban nem volt már kézfertőtlenítő.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk