2019. február 19. kedd Zsuzsanna

Téged is kisemmiz a párod? Így veheted észre, ha nagy a baj


Az utóbbi időben rengeteg szó esik a családon belüli erőszakról, ám ennek egyik válfajáról, a pénzügyi bántalmazásról elég kevesen beszélnek, holott hazánkban is rengeteg embert - jellemzően nőket - tart sakkban a partnere. Ha a cikkben felsoroltak közül akár csak az egyik is igaz rád, akkor mindenképpen kérj segítséget! Hiába tűnhet ártalmatlannak, a pénzügyi bántalmazás egyáltalán nem játék, akár az egész életed is tönkremehet bele.

A családon belüli bántalmazás igen sok módon valósulhat meg, ezek egyike, amikor valakit pénzügyileg kényszerít a partnere. Nők és férfiak is lehetnek áldozati szerepben, sokszor úgy, hogy jó ideig észre sem veszik, hogy partnerük a pénzt használja arra, hogy sakkban tartsa őket. Ez akár azzal is kezdődhet, hogy a partnered megkér arra, vásárolj be, vagy különféle banki tranzakciókat indít a tudtod nélkül.

A helyzet akkor válik egyre rosszabbá, amikor az áldozatok már teljesen elveszítik a kontrollt a pénzügyiek fölött, a legrosszabb eshetőség pedig egy komoly adósság lehet - magyarázta egy a Daily Mailben megjelent írásban a Hargreaves Lansdown személyi pénzügy-elemzője, Sarah Coles. Szerinte ezt a családon belüli bántalmazási formát sem egyszerű kívülről észrevenni.

Ugyanakkor sokszor már késő, mire fény derül a dologra, az áldozatnak már nincs elég pénze újrakezdeni, így nem akarnak kilépni a kapcsolatból, ami később akár a fizikai bántalmazásig is eljuthat. Szerencsére Sarah Coles szerint a pénzügyi cégek, tanácsadók egyre könnyebben felismerik a pénzügyi bántalmazást, és segíthetnek megállítani a folyamatot.

Így tudod felismerni, ha sakkban tart a partnered

A szakértő szerint, ha az alábbiak közül akármelyiket is tapasztalod, akkor bizony valamilyen mértékben téged is pénzügyileg sakkban tart a párod:

  • Ha megakadályozza, hogy tanulj, vagy dolgozz
  • Ragaszkodik ahhoz, hogy ő kezelje a kasszát, beleértve a fizetésed, juttatásaidat
  • Ellenőrzi a bankszámládat
  • Tőle kell pénzt kérned a mindennapi kiadásokra
  • Nem engedi, hogy bármennyi pénzt költs a gyerekre
  • Kifizet pár dolgoz, aztán pedig mindig vár valamit cserébe
  • Nem mondja el, hogy áll a családi kassza
  • Hitelt igényel a nevedben
  • Nem fizet gyerektartást
  • Válás után folyamatosan bíróságra hurcibál, hogy kimerítse erőforrásaidat

Félmillió magyar nő is érintett: te köztük vagy?

A Pénzcentrum korábban már foglalkozott a témával, és a két megszólaló szakértő egyetértett abban, hogy a gazdasági erőszaknak legtöbbször nők az áldozatai. Az eddig megjelent egyetlen ezzel kapcsolatos reprezentatív felmérés, az Európai Alapjogi Ügynökség 2014-ben megjelent felmérése szerint a magyar nők 13 százaléka élt át élete során olyan gazdasági bántalmazást a partnere részéről, amelynek része volt a munkavállalás megakadályozása, illetve az anyagi döntésekből való kizárás; azaz több, mint félmillió magyar nő tapasztalta meg a párkapcsolati erőszaknak ezt a formáját. dr. Spronz Júlia azt mondta, jogsegélyvonalat a párkapcsolati erőszak miatt hívók közül kb. minden harmadik esetben derül ki, hogy gazdasági bántalmazás is van a háttérben. Azzal kapcsolatban még becslésekbe sem bocsátkoztak a szakemberek, hány férfi élhet gazdasági erőszak áldozataként.

Utóbbi eset a szakemberek szerint hagyományos nemi szerepek elfogadottsága miatt ritkább: a családon belüli döntés- és hatalomgyakorlás hagyományosan még mindig a férfiak osztályrésze. Sok családban máig a férfiak intézik a fontosabb pénzügyeket, és széles körű társadalmi hagyománya van, hogy akár hasonló munkáért is a férfiak keresnek többet. Szintén nagyobb társadalmi elfogadottsága van annak, ha egy nőnek nincs is saját jövedelmet termelő munkája, mint ha egy férfinek, így ha egy nő bántalmazás keretében ezt akarná elérni a férfi partnerénél, nagyobb társadalmi ellenállással kellene számolnia.

Pénzügyi bántalmazás esetén jellemző, hogy ez nem szegény vagy gazdag család specifikus dolog. Egyaránt előfordul az alsó-, a közép- és felsőosztálybelieknél

 - mondta Wirth Judit.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 428 forintos törlesztővel a Budapest Bank (THM 7,9 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (69 141 Ft/hó; THM 8,02%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Raiffeisen (69 064 Ft/hó; THM 8,25 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Családostul viszik külföldre a magyarokat: 600 ezres fizetés, diploma sem kell
Aki eddig még nem indult útnak, azt jó eséllyel a családja tartotta vissza.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS