Tarolnak a nullás számlák: tízezreket spórolhatsz ezzel a trükkel

2017. június 30. 05:35

Amikor hitelt veszünk fel, a legtöbb bank akkor ad jelentős kamatkedvezményt, ha a számlavezetést is náluk intézzük, ami beérkező jövedelemmel is jár. A számlavezetés viszont több banknál is jelentős összegeket emészthet fel, így nem árt annak is utánajárni, hogy a kiszemelt pénzintézet mekkora költségeket számít fel nekünk a bankolásért. Két példán keresztül mutatjuk meg, mennyibe kerül, ha az olcsóbb hitel miatt a számlánkat is az új bankhoz visszük.

Akár lakáshitelt, akár személyi kölcsönt szeretnénk felvenni, a bankok jellemzően csak akkor adnak kiemelkedően jó kamatot, ha a számlavezetésünket is hozzájuk visszük. Ilyenkor viszont akár 2-3 százalékkal is alacsonyabb lehet a kölcsön kamatlába.

Lakáshitelnél jellemzően már egy kisebb kamatkedvezmény (0,5-1 százalék) miatt is megéri bankot váltatnunk, személyi kölcsönnél viszont nem árt, ha kiszámoljuk, hogy megéri-e a másik bank olcsóbb hitele miatt a számlavezető pénzintézetet váltani, vagy sem. Ehhez persze meg kell nézni azt is, hogy mennyibe kerül a számlavezetés.

Ennyibe kerül a bankolás a kisembereknek

A költségek kiszámításához a Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában végeztünk számításokat, első körben egy kispénzű ügyfél bankolási szokásait vettük alapul. Ebben 150 ezer forintos havi jóváírás, havi két csoportos beszedés (20 ezer forint értékben), havi két eseti, bankon kívüli utalás (20 ezer forint értékben), a legolcsóbb bankkártya és a SMS-értesítés nélküli számlahasználat van benne.

Ez alapján a legolcsóbb számlacsomag a CIB Eco, amelynek az első éves díja nulla, ráadásul az első két éves díjak is csupán 3900 forintra rúgnak. Az OTP Smart a második legkedvezőbb ajánlat, itt már teljes ingyenességről nem beszélhetünk, azonban két év alatt 4745 forintból megúszhatjuk a bankolást.

A harmadik helyre egy kevéssé ismert bank, a Gránit Ász csomagja került, amely két év alatt 4745 forintba kerül nekünk. Érdemes még kiemelni a K&H minimum plusz csomagot, amely csak 7 forinttal drágább a Gránitnál, viszont ehhez 500 ezer forintos megtakarítást kell elhelyeznünk a pénzintézetnél.

A személyi kölcsön miatt nem valószínű, hogy megéri váltani azoknál a hiteleknél, amelyek évente 5 ezer forintnál olcsóbbak, sőt nagy valószínűséggel a fenti használat mellett érdemes lehet kizárólag a személyi kölcsön költségei alapján hitelt választani.

Mi a helyzet a magasabb keresetűeknél?

Elvégeztünk egy másik kalkulációt is, amiben 300 ezer forintos jóváírással és több tranzakcióval számoltunk (3 utalás, 80 ezer forint értékben, 3 csoportos beszedés, 40 ezer forint értékben), SMS-t itt sem kértünk, és az elérhető legolcsóbb bankkártyával számoltunk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez alapján a legolcsóbbra itt is a CIB Eco jött ki, ráadásul ugyanakkora díjakkal, mint az első esetben. A második viszont az Erste Privilégium L számlája lett, ami két év alatt 6254 forintba kerül, hátulütője viszont, hogy csak közvetítőn keresztül igényelhetjük.

Harmadiknak (nevéhez majdnem hűen) a Gránit Bajnok futott be, amely 6270 forintba kerül két év használat során. Tízezer forint alatt emelett csak az OTP Smart van, amely 6953 forintos díjakat emészt fel két év alatt.

Míg az előző kalkulációban valószínűleg minden esetben a személyi kölcsön díjai alapján volt érdemes bankot választani, addig itt már vannak olyan bankok, ahol olyan magasak a költségek, hogy nem mehetünk el amellett, hogy a bankszámla használatának költségét is összehasonlítjuk egy személyi kölcsön igénylésekor.

Melyek most a legolcsóbb személyi kölcsönök?

A Pénzcentrum kalkulátorával egy gyors számítást végeztünk, hoyg megnézzük, melyik a legolcsóbb személyi kölcsön most. A példa kedvéért 2 éves futamidővel és 1 millió forintos hitelösszeggel számoltunk, ezúttal a teljes visszafizetendő alapján rengsoroltuk a kölcsönöket. Az első jövedelemi kategóriában (150 ezer forint) a legolcsóbb hitel a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön, aminek a teljes visszafizetendője 1 142 926 forint lesz. Ennél 10 ezer forinttal dárgább a K&H szeméyli köclsön, a teljes visszafizetendő 1 152 196 forint. A hramadig a Cetelem Saját Ritmus, ami nem igényel bankváltást, a teljes visszafizetendő összeg pedig 1 162 196 forint.

Ha a 300 ezres fizetésből indulunk ki, akkor a legolcsóbb itt is a CIB Előrelépő lesz, 1 085 561 forintos teljes visszafizetett összeggel. Ettől 9 ezer forinttal marad le a K&H kiemelt személyi kölcsön, 1 096 602 forint teljes visszafizetett összeggel. Harmadik helyen pedig a Budapest Bank Prémium Kölcsön, amely után 1 134 831 forintot kell visszafizetni.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm