2020. december 1. kedd Elza

Szép lassan leáll az élet Magyarországon: mi lesz az állampapírokkal?


Bár a legtöbb magyarnak most nem az a prioritás, hogy befektesse a pénzét, abból kiindulva, hogy havi szinten több tízmilliárd forint áramlik lakossági állampapírokba, érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik állampapírban szeretnék tenni a pénzüket ezekben a nehéz időkben.

A héten hétfőtől átmenetileg szünetel az állampapír-értékesítési pontok nyitvatartása, mivel a koronavírus hazánkban is egyre gyorsabb ütemben terjed. Az államkincstár honlapján elérhető tájékoztató szerint a megyei Állampénztári Irodák továbbra is a megszokott nyitvatartási rend szerint működnek. Ugyanakkor ők is kérnek mindenkit, hogy amit csak lehet, WebKincstáron, MobilKincstáron és TeleKincstáron intézzenek az ügyfelek.

Akinek még nincs számlája a kincstárnál, de nyitni szeretne, annak jó hír, hogy ezt Ügyfélkapun keresztül is igényelni lehet, ez esetben nem kell személyesen jelen lenni a számlanyitásnál. Ugyanígy az Ügyfélkapun keresztül lehet kérni a Webkincstári szolgáltatást, ettől kezdve pedig már minden állampapírvásárlást lehet online intézni.

Mindenkinek figyelnie kell arra, hogy minél kevesebb időt töltsön ügyfélszolgálatokon, és ha lehet, mellőzze a készpénzes fizetést, úgyhogy a netes alternatívák nagy könnyebbséget jelenthetnek. Az online számla egyebek mellett azért is jó, mivel kártyás utalást tesz lehetővé.

A Portfolio megkérdezte, hogyan kezeli a kincstár a járványügyi helyzetet, tud-e otthoni munkavégzést biztosítani dolgozóinak, illetve tudják-e valamilyen formában ösztönözni a kártyás fizetéseket. Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, mondjuk utóbbi esetben a kártyás fizetés ösztönzése lényegében megvalósult azzal, hogy az értékesítési pontok bezártak. Bár hivatalos választ nem kaptunk, a Demokratikus Koalíció egyik sajtóközleménye alapján a kincstárnál egyelőre nincs teljesen megoldva a home office lehetősége, mivel a dolgozóknak vagy szabadságot kell kivenniük, vagy rendelkezésre kell állniuk a közlemény szerint.

Kincstárjegyet és a szuperállampapír nyomdai verzióját a Postán keresztül is meg lehet venni. A Posta a kormányzati döntés értelmében megszokott nyitvatartással üzemel, de a sorban állás miatt itt hosszabb ügyintézésre kell felkészülni. Plusz negatívum az elérhető állampapírok szűk listája mellett az, hogy például a nyomdai MÁP+-t a postán csak készpénzzel lehet megvásárolni, ilyen járványügyi helyzetben azonban jobb elkerülni a készpénz használatát, amennyire csak lehet. Érdemes olyan szolgáltatóknál intézni az állampapír-vásárlást, ahol van online felület, például a bankoknál.

A bankok is nyitva lesznek

A postákhoz hasonlóan a bankok is nyitva tartanak, de akinek itt van értékpapírszámlája, és a bankja vagy esetleg brókercége állampapír-forgalmazó is egyben, akkor könnyedén tud a bank/befektetési szolgáltató online felületén keresztül állampapírt venni. Ezzel el lehet kerülni a banki sorban állást és a készpénzhasználatot.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk