15 °C Budapest

Szép lassan leáll az élet Magyarországon: mi lesz az állampapírokkal?

2020. március 20. 00:30

Bár a legtöbb magyarnak most nem az a prioritás, hogy befektesse a pénzét, abból kiindulva, hogy havi szinten több tízmilliárd forint áramlik lakossági állampapírokba, érdemes lehet átgondolni, milyen lehetőségeik vannak azoknak, akik állampapírban szeretnék tenni a pénzüket ezekben a nehéz időkben.

A héten hétfőtől átmenetileg szünetel az állampapír-értékesítési pontok nyitvatartása, mivel a koronavírus hazánkban is egyre gyorsabb ütemben terjed. Az államkincstár honlapján elérhető tájékoztató szerint a megyei Állampénztári Irodák továbbra is a megszokott nyitvatartási rend szerint működnek. Ugyanakkor ők is kérnek mindenkit, hogy amit csak lehet, WebKincstáron, MobilKincstáron és TeleKincstáron intézzenek az ügyfelek.

Akinek még nincs számlája a kincstárnál, de nyitni szeretne, annak jó hír, hogy ezt Ügyfélkapun keresztül is igényelni lehet, ez esetben nem kell személyesen jelen lenni a számlanyitásnál. Ugyanígy az Ügyfélkapun keresztül lehet kérni a Webkincstári szolgáltatást, ettől kezdve pedig már minden állampapírvásárlást lehet online intézni.

Mindenkinek figyelnie kell arra, hogy minél kevesebb időt töltsön ügyfélszolgálatokon, és ha lehet, mellőzze a készpénzes fizetést, úgyhogy a netes alternatívák nagy könnyebbséget jelenthetnek. Az online számla egyebek mellett azért is jó, mivel kártyás utalást tesz lehetővé.

A Portfolio megkérdezte, hogyan kezeli a kincstár a járványügyi helyzetet, tud-e otthoni munkavégzést biztosítani dolgozóinak, illetve tudják-e valamilyen formában ösztönözni a kártyás fizetéseket. Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ, mondjuk utóbbi esetben a kártyás fizetés ösztönzése lényegében megvalósult azzal, hogy az értékesítési pontok bezártak. Bár hivatalos választ nem kaptunk, a Demokratikus Koalíció egyik sajtóközleménye alapján a kincstárnál egyelőre nincs teljesen megoldva a home office lehetősége, mivel a dolgozóknak vagy szabadságot kell kivenniük, vagy rendelkezésre kell állniuk a közlemény szerint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kincstárjegyet és a szuperállampapír nyomdai verzióját a Postán keresztül is meg lehet venni. A Posta a kormányzati döntés értelmében megszokott nyitvatartással üzemel, de a sorban állás miatt itt hosszabb ügyintézésre kell felkészülni. Plusz negatívum az elérhető állampapírok szűk listája mellett az, hogy például a nyomdai MÁP+-t a postán csak készpénzzel lehet megvásárolni, ilyen járványügyi helyzetben azonban jobb elkerülni a készpénz használatát, amennyire csak lehet. Érdemes olyan szolgáltatóknál intézni az állampapír-vásárlást, ahol van online felület, például a bankoknál.

A bankok is nyitva lesznek

A postákhoz hasonlóan a bankok is nyitva tartanak, de akinek itt van értékpapírszámlája, és a bankja vagy esetleg brókercége állampapír-forgalmazó is egyben, akkor könnyedén tud a bank/befektetési szolgáltató online felületén keresztül állampapírt venni. Ezzel el lehet kerülni a banki sorban állást és a készpénzhasználatot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm