15 °C Budapest

Százezrekbe is kerülhet idén a lomtalanítás: így úszhatod meg a gigaköltséget

2018. április 17. 05:33

Egy 1,5-2 szobás lakásban felhalmozott lomért akár mi magunk is bezsebelhetünk 100 ezer forintot is, ezért persze rengeteg energiát kell feccölnünk a vállalkozásba. Ha viszont egyáltalán nincs kedvünk bajlódni a lomokkal simán megbízhatunk egy lakáskiürítéssel foglalkozó céget azzal, hogy végezze el a piszkos munkát helyettünk viszonylag alacsony költségekért. Legegyszerűbb és legolcsóbb út persze a hivatalosan esedékes lomtalanításra való készülés, de ennek hiányában jó minőségű bútort vagy egyéb eszközt az interneten, rövid erőfeszítés után is értékesíthetünk jelképes összegért, úgy hogy a szállítással sem kell bajlódnunk.

A nagyméretű háztartási hulladéktól való megszabadulás sokszor egyáltalán nem egyszerű feladat. Egyfelől komoly fizikai erőbefektetést igényelhet a vállalkozás, másfelől viszont kemény anyagi vonzatai is lehetnek. Legegyszerűbb persze az a forgatókönyv, ha a kiöregedett szekrényt vagy kanapét mi magunk visszük le a ház elé, az éppen esedékes lomtalanítás alkalmával, így díjmentesen szabadulhatunk a már megunt bútoroktól. De mi történik akkor, ha nincs a lakóhelyünkhöz közel lomtalanítás, vagy éppen egy lommal teli házat/lakást értékesítés vagy vásárlás miatt szeretnénk üresre pakoltatni? Elől járóban annyit, hogy bőven van lehetőségünk a kiürítésre, de egyes opciók között akár több százezer forintos eltérés is mutatkozik. Nem árt tehát résen lenni.

Webes értékesítés

Az egyik legstílusosabb és gazdaságilag is haszonnal kecsegetető megoldás az, ha a megunt bútort vagy egyéb háztartási berendezést feldobjuk a netre, és ott próbálunk meg neki új gazdát találni. A különböző, évtizedek óta működő adok-veszek oldalak mellett ráadásul mára már gombamód szaporodtak el a hasonló jellegű, adás-vételre szakosodott facebook oldalak is. Az ezeken a felületeken történő "értékesítés" legnagyobb előnye, hogy akár pénzt is kereshetünk a tranzakciókon, ráadásul rendkívül gyorsan. Ennek persze alapkövetelménye, hogy az adott berendezés vagy bútor használható és jó állapotú legyen.

Emellett, ha pénzt nem is kapunk a kidobandó eszközökért, sok esetben találhatunk olyan vevőt, aki vállalja az elszállítást és a cipekedést, tehát ha mást nem ezt a részét megúszhatjuk a lomtalanításnak teljesen díjtalanul, erőfeszítés nélkül. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a számunkra kiszolgált bútor másnak még simán jó lehet, így a lehető legzöldebb módon szerezhetünk örömet és vehetünk részt az "újrahasznosításban".

Lomtalanítás

Ha egyáltalán nem akarunk bajlódni a számunkra felhalmozott nagyméretű háztartási hulladékkal, akkor a legkézenfekvőbb megoldás az, ha az éves egyszeri, díjmentes lomtalanítás alkalmával az arra kijelölt helyre lehordjuk kiszolgált berendezéseinket. Bár ez a megoldás nem kecsegtet semmiféle haszonnal, nagy bajlódást sem igényel, már amennyiben nem egy komplett lakás vagy ház berendezéséről van szó. A helyzet akkor válik ugyanis érdekessé, ha komplett helyiségeket akarunk kiüríteni úgy, hogy adott esetben még hivatalos lomtalanítás sincs a közelünkben.

A gatyád is rámegy a lomokra

Budapesten az FKF folyamatosan közli hivatalos weboldalán, hogy mely kerületekben, mikor tartanak lomtalanítást. Ezek alapján az elkövetkező 3 hónapos időszakban a III., XV., XIII., IV., illetve XXI. kerületben lehet számítani a nagyméretű háztartási hulladékok elszállítására. Ha azonban az élet úgy hozza, akkor is kellhet lomtalanítani, amikor éppen nincs erre hivatalos időpont.

Ilyenkor persze van lehetőség lomtalanítást rendelni, ennek a díja azonban igencsak húzós. Az FKF hivatalos tájékoztatása szerint egy köbméter lomot 7 366 forintért szállítanak el, mindezt persze úgy, hogy azokat a tulajnak kell elmozgatnia arra a helyre, ahonnan az FKF már elszállítja azt. Arra tehát

nincs lehetőség, hogy az FKF alkalmazottjai adott esetben kipakolják a lakás tartozékait

- tudtuk meg a cég ügyfélszolgálatától. Ez egy 1,5-2 két szobás, átlagosan berendezett lakás esetében, ha nagyjából 30 köbméterre számoljuk a lomot

220 980 forintba kerülne a tulajdonosnak.

Mindez persze úgy, hogy saját magának visz le minden berendezést. A költségek sokkoló mértékéből könnyen kikövetkeztethető, hogy ez a fajta megrendelt lomtalanítás csupán egy-két bútor/relatíve kisebb mennyiségű lom elszállításánál érheti meg, egy komplett lakásnál vagy háznál semmiképp. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az FKF a megrendelés előtt vállalja, hogy díjmentesen szakembert küld a helyszínre, aki felméri, mennyibe kerülne a tervezett lomtalanítás. Ez a felmérés semmilyen kötelezettséget nem ró a megrendelőre, úgyhogy a felmerülő lehetőségek közül ezt is érdemes igénybe venni annak érdekében, hogy a lehető legoptimálisabb megoldás szülessen a felmerülő gondokra.

Lakáskiürítés

Ha sem az internetes értékesítéssel, sem a lomtalanítással járó fizikai erőfeszítéssel nem akarunk bajlódni, akkor lehetőségünk van lakáskiürítéssel foglalkozó cégeket megbíznunk azzal, hogy pakolják ki otthonunk. Érdemes azonban még a megbízás előtt megbizonyosodnunk arról, nem rejt-e valamilyen értékes holmit a felszámolásra váró berendezés áradat, nehogy az ebből származó haszon csupán a szerencsés rámoló cég számláján realizálódjon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Saját berendezéseink értékéről természetesen könnyen megbizonyosodhatunk magunk is, így különösebb külső segítség nélkül is tudunk döntést hozni. Másfelől viszont elképzelhető olyan forgatókönyv is, hogy valamilyen könyv, esetleg egyéb gyűjtemény vagy bútor örököseiként magunk sem vagyunk tisztában e berendezések értékéről.

Ha bizonytalanok vagyunk érdemes felkeresnünk néhány olyan antikváriumot, akik ingyen vállalják, hogy előzetes beszélgetés után a helyszínre mennek és megvizsgálják az ott fellelhető tárgyakat. Ha pedig találnak valami értékeset, akkor arra helyben ajánlatot is tesznek.

Ha öt, egymástól független cégtől érkező szakember is azt mondja, nincs semmi, amiért pénzt adnának, akkor érdemes olyan céget felhívni, akik lomtalanítással foglalkoznak

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Németh Balázs, a Németvölgyi Antikvárium alapítója.

Jöhet, aminek jönnie kell

Ha tehát 100 százalékosan megbizonyosodtunk arról, hogy semmilyen nagyobb értékű tárgy nem lapul a kiürítésre váró lakásban vagy házban, jöhetnek a kiürítők. Rövid internetes böngészést követően több budapesti kiürítést vállaló cégre is bukkantunk. Az egyik cég vezetője elmondta lapunknak, hogy a kirámolásért felszámolt ár egy az egyben attól függ, mekkora és milyen minőségű lomot kell a lakásból/házból elszállítani.

Ez jelentheti azt is, hogy valakinek adott esetben ingyen vállalják a kirámolást, mert a vannak olyan berendezések például, amiket a kiürítő cég újra tud értékesíteni. Vannak azonban, olyan vállalkozók is, akik ha csak nincs valamilyen különösen nagy értékű berendezés a lakásban vagy házban, minden esetben számítanak fel kiürítési díjat, ami 10-50 ezer forint között terjedhet attól függően, mennyi a csak szemét, illetve bútor/egyéb berendezés aránya.

Én is ugye szeméttelepre viszem a kipakolt lomot, ott köbméterre tudom lerakni, amin én köbméterenként 1 800 forintot keresek. De ebből azért le kell vonni a szeméttelepen felszámításra kerülő rakodási díjat, meg ugye a sok kacatot dobozolni is kell, meg lehordani. Mindent egybevetve egy átlagos 1,5-2 szobás lakásból kipakolt cuccért 80-100 ezer forintot lehet megkapni a telepen

- mondta el lapunknak az egyik fővárosi lakáskiürítéssel foglalkozó cég vezetője. Mindez tehát azt jelenti, hogy magunknak is bármikor elvégezhetjük a lakáskipakolást, hiszen egy kisebb lakás szemetéért mi is bezsebelhetünk akár 100 ezer forintot is. Ehhez persze rengeteg befektetett munka szükséges, tehát leginkább azon érdemes elgondolkozni mekkora beruházással (energia, idő, pénz) mekkora hasznot hajthatunk fel magunknak.

Mit tegyek?

Az eddigiek fényében jól körvonalazható, milyen élethelyzetekben, mit érdemes választani:

  • ha 1 vagy 2 megunt bútort vagy még simán használható elektronikai berendezéstől akarunk megszabadulni, először forduljunk az internet adta lehetőségek felé, így akár 5-20 ezer forintot plusz egy elszállítást is simán bezsebelhetünk egy régi kanapéért vagy hűtőért. Ezen felül, ha mást nem örömet még simán okozhatunk bárkinek, akár ingyen is;
  • ha nagymennyiségű, használhatatlannak ítélt szemét és roncs halmozódott fel otthonunkban érdemes az évenkénti ingyenes lomtalanítást megcéloznunk, ahová ingyen, saját erőből lehordhatjuk a kacatokat, így bár nem nyerünk semmit nem is kell semmilyen költséggel számolnunk;
  • ha egy komplett lakás vagy ház kipakolásában gondolkodunk, akkora mennyiségű lommal, ami már meghaladja a kapacitásunkat, érdemes megbíznunk egy lakáskiürítéssel foglalkozó céget, természetesen csak azután, hogy szakértők segítségével megbizonyosodtunk arról, semmilyen érték nem lapul a falak között. Ez a vállalkozás bár pár tízezer forintunkba is kerülhet, rengeteg időt és vesződést spórolhatunk meg magunknak;
  • ha igazán keményvonalasak vagyunk és rendelkezünk például egy teherautóval (hogy még csak bérelni se kelljen magunknak), néhány barát segítségével, mi magunk is lomtalaníthatunk egy lakást vagy házat, úgy hogy az abból keletkező hulladékot sajátkezűleg szállítjuk a szeméttelepre, ahol bezsebeljük érte a köbméterenkénti árat. Ebben az esetben azonban érdemes számolni a benzin, rakodási díj költségével, valamint a befektetett, akár több napos munkaidővel is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm