2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Százezer magyar számláját zárolhatják a hosszúhétvégén: intézd el, amíg nem késő


A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. október 31-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek - az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig - zárolni az ügyfelek számláit.

Az MKB bank tájékoztatta ügyfeleit, hogy akik a fenti határidőig nem tesznek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek, azoknak - a törvény előírásainak megfelelően - 2019. november 1-jén 00:00 órától zárolják a számláját. A zárolás következtében számlájuk egyes funkciói nem lesznek elérhetőek, ezekre az MKB Bank megbízást sem személyesen, sem pedig elektronikus csatornán nem fogadhat majd be. 

Mivel november 1-je (péntek) munkaszüneti nap, így több tízezer magyar nem fog hozzáférni a hosszúhétvégén a számlájához.

Pontos adatok nincsenek arról, hány ügyfelet érint, de aki még nem végezte el az adategyeztetést, jobb ha ezt megteszi október 31-ig. Az MKB bank is arra hívta fel a figyelmet, hogy a számlazárolás feloldása érdekében adategyeztetési kötelezettségüknek legközelebb csak november 4-én (hétfőn) tudnak eleget tenni az ügyfelek a bankfiókokban. 

A kötelező adategyeztetés során:

  • a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek fel kell tárniuk a szervezet tényleges tulajdonosát, valamint meg kell győződniük a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról; 
  • lakossági ügyfeleink esetében át kell vezetni a bank által nyilvántartott személyes adatok esetleges változását, és, amennyiben még nem rendelkezik ezekkel a bank, másolatot kell készíteni az ügyfelek azonosító okmányairól, valamint, amennyiben ügyfelünk közszereplőnek minősül, erről nyilatkozatot kell tennie a bank felé.

Az adategyeztetést postai úton is el lehet végezni, viszont 2019. október 31-ét követően a számlazárolás feloldása érdekében az ügyfelek már csak személyesen járhatnak el bankfiókban, a dokumentumok elektronikus úton, vagy postán történő benyújtására nincs mód.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Durva lehúzás az M7-esen: ezzel a trükkel megmentheted a pénzed
Muszáj előre tervezni, ha a Balcsira, Horvátországba indulsz!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos