2019. november 13. szerda Szilvia

Százezer magyar számláját zárolhatják a hosszúhétvégén: intézd el, amíg nem késő


A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. október 31-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek - az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig - zárolni az ügyfelek számláit.

Az MKB bank tájékoztatta ügyfeleit, hogy akik a fenti határidőig nem tesznek eleget adategyeztetési kötelezettségüknek, azoknak - a törvény előírásainak megfelelően - 2019. november 1-jén 00:00 órától zárolják a számláját. A zárolás következtében számlájuk egyes funkciói nem lesznek elérhetőek, ezekre az MKB Bank megbízást sem személyesen, sem pedig elektronikus csatornán nem fogadhat majd be. 

Mivel november 1-je (péntek) munkaszüneti nap, így több tízezer magyar nem fog hozzáférni a hosszúhétvégén a számlájához.

Pontos adatok nincsenek arról, hány ügyfelet érint, de aki még nem végezte el az adategyeztetést, jobb ha ezt megteszi október 31-ig. Az MKB bank is arra hívta fel a figyelmet, hogy a számlazárolás feloldása érdekében adategyeztetési kötelezettségüknek legközelebb csak november 4-én (hétfőn) tudnak eleget tenni az ügyfelek a bankfiókokban. 

A kötelező adategyeztetés során:

  • a jogi személynek minősülő vállalati és egyéb szervezeti ügyfeleknek fel kell tárniuk a szervezet tényleges tulajdonosát, valamint meg kell győződniük a tényleges tulajdonos közszereplői státuszáról; 
  • lakossági ügyfeleink esetében át kell vezetni a bank által nyilvántartott személyes adatok esetleges változását, és, amennyiben még nem rendelkezik ezekkel a bank, másolatot kell készíteni az ügyfelek azonosító okmányairól, valamint, amennyiben ügyfelünk közszereplőnek minősül, erről nyilatkozatot kell tennie a bank felé.

Az adategyeztetést postai úton is el lehet végezni, viszont 2019. október 31-ét követően a számlazárolás feloldása érdekében az ügyfelek már csak személyesen járhatnak el bankfiókban, a dokumentumok elektronikus úton, vagy postán történő benyújtására nincs mód.

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS