6 °C Budapest

Szakértői tippek: így bankolj biztonságosan világjárvány idején

2020. március 24. 14:02

A mostani helyzetben különösen fontos a személyes érintkezések korlátozása, a higiéniai szabályok, ajánlások betartása - legyen szó vásárlásról vagy a napi pénzügyekről. Lehetőség szerint intézze otthonról pénzügyeit és halassza el a személyes ügyintézést, használjon digitális banki szolgáltatásokat, a bankkártya, az azonnali átutalás vagy a mobiltelefon pedig jó alternatívája a készpénznek. Ezért szakértők tíz pontban szedték össze a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan bankoljon járvány idején.

A mostani helyzetben különösen fontos a személyes érintkezések korlátozása, a higiéniai szabályok, ajánlások betartása - legyen szó vásárlásról vagy a napi pénzügyekről. Lehetőség szerint intézze otthonról pénzügyeit és halassza el a személyes ügyintézést, használjon digitális banki szolgáltatásokat, a bankkártya, az azonnali átutalás vagy a mobiltelefon pedig jó alternatívája a készpénznek. Az Erste Bank szakértői tíz pontban szedték össze a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan bankoljon járvány idején.

1. Lehetőség szerint intézze otthonról pénzügyeit a bankok különféle digitális megoldásaival, netbankos és mobilbankos felületeiről, illetve telebankos szolgáltatásaik segítségével.

2. Próbálja a készpénz használatot kiváltani mással: ha üzletben vásárol, az érintéses fizetési megoldások (bankkártya, mobiltelefon) higiénikusabb megoldást jelentenek, mint a készpénz használata.

3. A közműszolgáltatók csekkjeit ne a postán rendezze, utalja át netbankból, fizesse be mobiltárcával, vagy használja a szolgáltatók bankkártyás fizetési lehetőségeit.

4. Idén március 2. óta a forintalapú banki átutalások az év minden napján, a nap 24 órájában pár másodpercen belül megjelennek a kedvezményezett számláján, így az azonnali fizetés akkor is alternatívája a készpénznek, ha olyan helyen szeretnénk vásárolni, ahol nincs lehetőség bankkártyás fizetésre.

5. Amennyiben az interneten vásárol, használjon online fizetési megoldásokat, ha mégis utánvéttel fizetne, válasszon olyan kereskedőt, amely biztosítja a bankkártyás fizetést az áru átvételekor.

6. Bankfióki látogatását halassza el, ha fertőző betegségre utaló tünetet észlel saját magán vagy a közvetlen környezetében élőkön. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

7.  Készpénz felvételére és befizetésére a fióki pénztár helyett, ha lehet, használjon bankautomatát, lehetőleg utcait. 

8. Megelőzés céljából használjon arcmaszkot, ugyanakkor a bankfiókba belépéskor azt egy rövid időre vegye le, hogy arca felismerhető és azonosítható legyen. 

9. Ha a bankfiókban sokan vannak ön előtt, a sorszám kiadása után várakozzon a fiókon kívül, de legalábbis tartson legalább egy méter távolságot másoktól.

10. Bankfiókban is ügyeljen a higiéniai szabályok fokozott betartására, használja a kihelyezett kézfertőtlenítő szereket, és tartson legalább 1 méteres távolságot a többi ügyféltől és az ügyintézőktől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem