2020. október 27. kedd Szabina

Súlyos következménye lehet, ha elhagyod a bankkártyádat


Magyarországon közel 9 millió bankkártya van forgalomban. Ezekre a plasztikokra pedig érdemes vigyázni, ugyanis borsos árat fizethetünk, ha le kell cserélni a kártyánkat. A díjak bankonként jelentősen változnak, ezért most összeszedtük, hogy melyik banknál mire számíthatsz.


Amikor bankot választunk, akkor számtalan díjat, kedvezményt és a különböző feltételeket is sorra vesszük, összehasonlítjuk. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy bankonként a kártyacsere költségei is nagyban változnak.

Egy-egy bankkártyát általában 3-4 évig tudunk használni, legalábbis akkor, ha azt közben nem hagyjuk el, nem lopják el, vagy nem igényelünk egy újat -  esetleg egy új számlacsomag vagy egy névváltoztatás miatt. Ezekben az estekben pedig fizetnünk kell az új bankkártyánkért és általában nem is keveset.

A kártyabirtokosok többnyire a kártya valamilyen fizikai sérülése miatt kezdeményezik a plasztiklapok cseréjét a hitelintézetnél

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére a Takarékbank.

Hol, mennyi?

Fontos leszögezni, ha a kártyánk lejár, vagy a bank hibája miatt kell cserélni, akkor a pótlás díjmentes. Azonban más a helyzet, akkor, ha ellopják, vagy véletlenül elhagyjuk a kártyánkat. Körbenéztünk a bankoknál, hogy hol és mennyit számolnak fel a kártyapótlásra az eredmény pedig elég vegyes képet mutat.


A kártyacsere díja a kártya típusától függően változhat. Elvétve találni néhány banknál olyan lehetőséget is, amikor díjmentesen kicserélik a kártyánkat, de általában a kártyacseréért  500 - 5 700 forint között kell fizetnünk.

Persze, ha elveszítjük vagy ellopják a kártyánkat, akkor számolhatunk még a kártya letiltásának díjával is, ami még jó pár ezer forinttal megdobja a fenti összegeket. De olyan pénzintézet is akad, ahol nem tudjuk díjmentesen átvenni az új kártyánkat, vagyis azért is fizetnünk kell még pár száz forintot.

KATTINTS! Készpénzért állt sorba: csúnya bukta lett a tranzakció vége

Akadnak persze különleges helyzetek is, például néhány bank valamivel olcsóbban ad nekünk új kártyát, ha azt egy bankautomata szívta be. De az is előfordulhat, hogy a kártyánkat külföldön veszítjük el, ilyenkor a sürgősségi kártyapótlás összege az egyik banknál például már 12 205 forintba kerül.

Ne felejtsük el, hogy sok esetben a bankoktól inaktív állapotban kapjunk meg az új bankkártyánkat, amit különböző módokon aktiválnunk kell.

A megújuló kártyákat ATM-ben is lehet aktiválni, egyébként erre telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség

- válaszolta kérdésünkre a Raiffeisen Bank.

A cserével a PIN-kód is megváltozik?

Míg egyes bankoknál az új kártya mellé új PIN-kódot is kapunk, addig máshol azt nem változtatják meg a kártyacserével. A legtöbb bankban egyébként van lehetőségünk megváltoztatni a PIN kódunkat, de általában ezért is fizetnünk pár száz forintot.

Minden kártya pótlásához új PIN kódot készítünk, és küldünk ki ügyfeleinknek. A kártya automatikus megújítása esetén a kártya a régi PIN kóddal használható

- tudtuk meg a CIB Banktól.

Pótkártya kibocsátás esetén az "új" bankkártya kondíciói (pl. lejárati ideje valamint a PIN kódja) megegyeznek az elődkártyáéval. Tehát PIN kódot pótkártya igényléskor nem küldünk a kártyabirtokosnak

- válaszolta megkeresésünkre a K&H Bank.

Ha nem csak a bankkártyád veszett el..

Abban az esetben, ha nem csak a bankkártyánkat hagytuk el, hanem az egész pénztárcánkat, akkor számos más írat pótlásának a díjával is számolnunk kell.

Idén januártól valamivel egyszerűbb dolgunk van, mert az új e-személyi már egyben tartalmazza a TAJ és adókártyánkat is - ezért a kártyáért pedig alapesetben 5 000 forintot kell fizetnünk. Amennyiben pedig a pénztárcánkban volt a jogsink is, akkor ennek pótlása még 4 000 forintunkba kerül, a forgalmikért pedig további 6 000 forintot kell fizetnünk.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó