2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Sosem gondolnád, melyik a leghamisítottabb magyar bankjegy

Alig két hetünk maradt kiszórni a nálunk lévő régi 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyeket. A megújult pénzeket valóban nehezebb hamisítani, ez a statisztikákon is látszik, de azért mindig érdemes résen lenni. Mutatjuk, melyik jelenleg a leghamisítottabb magyar bankjegy és azt is, mire érdemes odafigyelni, amikor készpénzzel fizetünk.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még 2014-ben kezdte el a forint bankjegyek cseréjét. A megújult bankjegyek biztonsági elemei jóval összetettebb, komplexebb védelmet nyújtanak az esetleges hamisítások ellen.


Az utóbbi néhány évben a hamisítás mértéke alacsonynak mondható. 2016-ban mindösszesen 1 549 darab hamis bankjegyet találtak, ráadásul ezen belül a megújított címletek darabszáma elenyésző.

A jegybank első körben a 10 ezer, majd a 20 ezer forintos címleteket újította meg, majd ezt követte 2017. március elsején a 2 ezer és 5 ezer forintos bankjegyek cseréje, amelyekkel már csak

2017. július 31-ig fizethetünk a boltokban.

A 2017. március 1-től forgalomban levő megújított 2 000 és 5 000 forintos bankjegyek rendkívül kedvező ütemben terjedtek el a készpénzforgalomban. Ennek köszönhetően 2017. július 11-i állapot szerint már az 5 000 forintos bankjegyeknek több mint 80, a 2 000 forintosoknak pedig több mint 70 százaléka a megújított címletekre cserélődött - válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére az MNB sajtóosztálya.

Melyik címlet a hamisítók kedvence?

Bár a megújult pénzekkel nehezebb dolga van a hamisítóknak, azért alapvetően elmondható, hogy a hamisítási módszerek nem változtak jelentősen. Továbbra is az irodai sokszorosító eszközökkel; színes fénymásolókkal és printerekkel próbálkoznak a csalók.

A fellelt magyar bankjegy hamisítványok címletenkénti megoszlása sem változott nagyon az elmúlt években. Bár 2015 első negyed évében még a 10 ezer forintos bankjegy volt a hamisítók kedvence, a 2016-os adatok szerint már egy másik címlet végzett az élen.

A hamisítók a tavalyi évben az ezressel szinte alig próbálkoztak, és az ötszáz és kétezer forintosból is csak néhány hamis darabot találtak. A fellelt hamisítványok alapján a tavalyi évben a 20 ezer forintos bankjegy utánzásával próbálkoztak a legtöbben, ez a címlet a hamisított bankjegyeknek 52,8 százalékát tette ki.

Mit tegyünk, ha hamis pénzzel találkozunk?

Mindenkinek érdemes tisztában lennie azzal, hogy mi tévő legyen, ha hamis pénzzel találkozik. Ezért most mutatunk néhány tippet az ilyen helyzetekre, ami nem csak a pénztárosoknak lehet hasznos:

  • A pénz átvételekor nem szabad elmulasztani a bankjegyek adott körülmények között reális mértékű ellenőrzését
  • Visszajárót csak akkor adjunk, ha a pénzt már ellenőriztük
  • A hamis bankjegy és érme nem fogadható el fizetőeszközként
  • Persze saját biztonságunk a legfontosabb ezért nem szabad vitatkozni a pénz átadójával
  • Ne adjuk vissza a gyanús bankjegyeket
  • Ha van lehetőségünk értesítsük a rendőrséget
  • Jegyezzük meg az átadó kinézetét, esetleg rendszámát

Mi lesz a hamis pénz sorsa?

Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely banknak, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni. Később az új típusú hamisítványokat, illetve az azokra vonatkozó műszaki, statisztikai adatokat pedig továbbítják a pénzhamisítás elleni védelmi feladatokat közösségi szinten ellátó szervezetekhez - olvasható az MNB tájékoztatásában.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos