21 °C Budapest

Sorban állnak a magyarok az ATM-eknél: őrület, mi történik

2019. július 17. 17:02

Eltűnhet a papír alapú tranzakció a bankokban, a készpénzes tranzakciók egyre inkább automatákon keresztül történnek. Ma már több száz milliárd forintnyi tranzakciót bonyolítanak le a magyarok az ATM-eken keresztül éves szinten, a befizető automaták indulása óta pedig már billiós összegben zajlottak le tranzakciók.

Új korszak indul a bankolásban: a készpénzes tranzakciók egyre inkább automatákon keresztül történnek, a papír alapú tranzakciókat digitálisak váltják fel, miközben a személyes tanácsadásra és a bankfiókokra továbbra is komoly igény van. A K&H tapasztalatai szerint a készpénzbefizető automaták és az automatizált készpénzforgalmú fiókok hamar népszerűvé váltak. A bank készpénzbefizető ATM-jeinek népszerűségét mutatja, hogy az idei első félévben 36 százalékkal, 752 ezerre nőtt a befizetések száma, a teljes összeg pedig 35 százalékkal 236 milliárd forintra - írják közleményükben. A K&H befizető automatái a 6 évvel ezelőtti indulásuk óta átlépték az 1 billió forintos összeghatárt és összesen több mint 3 millió tranzakciót bonyolítottak eddig.

Igényelj online személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Szó sincs arról, hogy temetni kellene a bankfiókokat, azok pusztán az elmúlt évtizedekben megszokotthoz képest más funkciókat látnak el. Azt lehet mondani, hogy a készpénzkezelés és a papíralapú tranzakciók másodlagossá válnak, a személyes tanácsadás, ügyintézés pedig átveszi a főszerepet - közölte a K&H. A 208  bankfióknak immár a harmada automatizált a készpénz ki- és befizetés a szempontjából.

Fiókok és digitális megoldások kéz a kézben

A bank szerint az ügyfelek egyre nyitottabbak a digitális, mobilbankos és e-bankos szolgáltatások iránt, azaz az elektronikusan megoldható tranzakciókat egyre többen az e-bankon vagy a mobilbankon keresztül bonyolítják. Ugyanakkor az ügyfelek továbbra is felkeresik a bankfiókokat, elsősorban akkor, ha komplexebb pénzügyi döntésekről van szó.

A fiókhálózatra továbbra is komoly igény van, a fiókokban minden tranzakciót gyorsan és biztonságosan el lehet végezni, de már automatizáltan vagy digitális megoldásokon keresztül. A kényelmes elektronikus megoldások térnyerése miatt az ott dolgozó banki szakértők sokkal jobban koncentrálhatnak a tanácsadásra. Tehát nem a fiókhálózat szerepe csökken, csak az ott folyó munka jellege változik: azt látjuk, hogy amikor az ügyfelek összetettebb pénzügyi kérdésekben szeretnének tanácsot kapni, akkor elsősorban a fióki szakemberekhez fordulnak

- emelte ki Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési igazgatója. Hozzátette: "Magyarországon a 100 ezer nagykorúra jutó kereskedelmi bankfiókok száma 2008 és 2017 között 18-ról 15 darabra, azaz 17 százalékkal csökkent, míg az EU-ban átlagosan 43-ról 29 darabra mérséklődött, ez pedig bő 30 százalékos visszaesést jelent".

A fiókokban a legforgalmasabb időszak minden hónap közepe, 10-e körül és a hétfői napok. Az ügyfelek ma már leginkább hitelkonstrukciók és megtakarítási termékek kiválasztásában kérnek segítséget a munkatársaktól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Időt spórolnak az automaták

Az ügyféligények változásaira utalva Rajna Gábor kiemelte, a K&H folyamatosan azon dolgozik, hogy az ügyintézést a fiókokban és online is egyre gördülékenyebbé és kényelmesebbé tegye. Ennek eredményeként jelentek meg például a készpénzbefizetésre is alkalmas automaták és az automatizált készpénzforgalmú fiókok.

A bank 2018 elejére gyakorlatilag elérte a teljes lefedettséget: a 208 bankfiók mindegyikében van befizetős automata. Az adatokból pedig jól látszik, hogy az ügyfelek használják is ezeket: a befizetések mintegy 65 százaléka, míg a kifizetések több mint 90 százaléka automatizált. A K&H készpénzbefizető ATM-jeinél a befizetett összeg az idei első félévben 236 milliárd forintot tett ki, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A befizetések száma pedig 36 százalékkal 752 ezerre emelkedett. Az egy befizetésre jutó átlagos összeg pedig elérte a 315 ezer forintot. Megjelenésük óta összesen 3 millió tranzakció keretében több mint 1 billió forintot tettek be az ügyfelek ezekbe az automatákba.

Az ATM-es készpénzbefizetések bővülése nem meglepő, hiszen a készpénzbefizetés az egyszerűbb banki tranzakciók közé sorolható, a hét minden napján, 0-24 órában elérhető, nem kell sorban állni a fiókokban. Az ATM-es készpénzbefizetések sikere ráadásul segíthet abban, hogy a magyar gazdaságban mérséklődjön a készpénzállomány, amely GDP-arányosan fokozatosan nőtt az elmúlt években, így mára már több mint 15 százalékra rúg. Fontos azt is megjegyezni, hogy az ATM-ek növekvő népszerűsége és a digitális csatornán bonyolított tranzakciók a bankfióki munkát is segítik, hiszen a fiókban dolgozó munkatársak még jobban koncentrálhatnak a személyes tanácsadásra

- emelte ki Rajna Gábor. A K&H ügyfelei közül már 470 ezren rendelkeznek aktív biometrikus profillal. A mobilbankot az idei első félévben 245 ezren használták aktívan - azaz havonta legalább egy alkalommal -, ami több mint 60 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A mobilbankon belül az átutalás és az egyenlegellenőrzés a legnépszerűbb. A 2017 novemberében elindított mobiltárcával elköltött összeg pedig májusig meghaladta az 5 milliárd forintot. A K&H mobiltárcásai havonta átlagosan 50 ezer forintot, egy-egy vásárlásnál pedig átlagban 3600 forintot költöttek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm